Tlačové správy

Oplatí sa priplatiť si za drevené okná?

Po tom, čo sa začiatkom nového milénia začali vo veľkom zatepľovať domy a byty, prišiel aj obrovský boom plastových okien. Na tom by nebolo nič zlé, každý predsa chce ušetriť a mať energeticky efektívnejší domov.

Ilustračný obrázok k článku Oplatí sa priplatiť si za drevené okná?
Zdroj: Dnes24.sk

No nemal by to robiť za každú cenu. Pretože biele plastové okná do historických či drevených domov skutočne nepatria. Existuje riešenie, ktoré do takýchto domov zapadne ako skladačka puzzle. Toto riešenie sa volá drevené okná.

Estetické cítenie je dôležité

Je veľmi dôležité, aby vaše estetické cítenie pri rekonštrukcii bralo do úvahy aj pôvodný vzhľad obydlia a aj štvrte, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. Dať biele plastové okná na zateplený panelák je v poriadku, ale dať ich na historickú budovu z červenej tehly, je nevhodné. Použite drevené okná, ktoré budú ladiť s celkovým vzhľadom štvrte a aj nehnuteľnosti. Nebuďte ignorant vkusu. Rozdiel medzi izolačnými vlastnosťami plastových a drevených okien je minimálny.

Vlastnosti drevených okien

Drevené eurookná majú množstvo výhod, niektoré sú dokonca výraznejšie ako výhody plastových okien. Ich hlavnou devízou je dlhá životnosť. Dubové eurookná majú životnosť až 300 rokov. Samozrejme pri správnej údržbe a starostlivosti, no aj tak ide o neuveriteľnú dobu. Izolačné vlastnosti drevených okien sú takmer identické ako majú plastové okná. Výhodou je aj ich jednoduchšia oprava. Miesto toho, aby ste menili celé krídlo okna, okno vyberiete a stolár sa o to postará. Špeciálne druhy drevených okien dokážu znížiť hluk z ulice až o 50 dB.

Nevýhody drevených okien

Ako sme už spomínali, na to, aby okná vydržali stovky rokov, musíte sa o nich poriadne starať – impregnácia, špeciálny olej či obnova ochranného náteru. Aj cena je vyššia ako pri plastových oknách, no tu vám vynahradia dokonale elegantným vzhľadom. Preto keď váhate, či sa vám oplatí priplatiť si za drevené okná na váš historický dom. Neváhajte, izolačné vlastnosti sú takmer rovnaké, síce si priplatíte, no získate vyššiu kvalitu a krajší vzhľad.

foto: ilustračné, mirador.eu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM