Šport

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Na nemocničnom lôžku, či ošetrovni je ako doma. V profesionálnom športe nebude veľa takých, ktorí si počas kariéry prešli tým, čím strieborný medailista z Ria.

Ako dvadsaťročný porazil vo finále US Open 2009 legendárneho Rogera Federera. Juan Martín del Potro mal mať pred sebou skvelú kariéru plnú úspechov, ktorú podčiarkne delovým forhendom, ktorý sa ani nedá odvrátiť.

Dnes má jeden z najväčších tenisových talentov posledného štvrťstoročia 27 rokov a k triumfu na newyorskom grandslame ďalší nepridal. Rodák zo stotisícového argentínskeho mesta Tandil prišiel na olympiádu do neďalekej Brazílie s ambíciou skúsiť, či jeho doráňané telo vydrží enormnú záťaž. Znie to neuveriteľne, ale del Potro doposiaľ vynechal pre zranenia (obzvlášť zápästia, pozn.) už 38 mesiacov, teda vyše tri roky aktívneho tenisu a v nemocnici bol ešte aj 16 týždňov pred začiatkom turnaja v Riu de Janeiro.

Niekdajší štvrtý hráč sveta napokon píše jeden z najnezabudnu­teľnejších príbehov histórie Hier, pričom si na spôsob déjà vu pripomenul „bronzovú“ olympiádu v Londýne a zdravotné patálie, ktoré ho pred ňou sužovali.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Slovákom to v Riu sekne viac ako Austrálii a USA

Vyradil súčasného i bývalého najlepšieho tenistu sveta

Del Porto začal turnaj na OH 2016 reprízou londýnskeho súboja o 3. miesto spred štyroch rokov. Duel s Novakom Djokovićom zvládol aj tentoraz, po vyradení suverénne najlepšieho tenistu súčasnosti bol okamžite pasovaný do pozície horúceho ašpiranta na zlato. Po semifinálovej výhre nad Rafaelom Nadalom sa tieto prognózy ešte zvýšili. „Už som nevládal, bolo to pre mňa fyzicky veľmi náročné. Andy hral navyše veľmi dobre,“ hodnotil del Potro po finálovom stretnutí s Britom Murraym, ktorý slávil celkové prvenstvo a stal sa prvým mužom olympijskej histórie s úspešnou obhajobou zlata.

„Som ale neskutočne šťastný. Táto medaila má pre mňa veľký význam, je to veľké zadosťučinenie po tom, čím som si v posledných rokoch prešiel,“ naráža Argentínčan na častý pobyt v nemocnici.

Zaujímavosťou je aj to, že del Potra v debli zastavil práve Španiel Nadal. Fenomenálny tenista, ktorého takisto v ostatných sezónach výrazne zrádza zdravie, sa napokon spoločne s kolegom Marcom Lópezom tešil zo zlata.

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM