Krimi

Po desiatich mesiacoch na slobodu: Z väzby prepustili exriaditeľa PPA Juraja Kožucha

NS SR tak potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami.

Ilustračný obrázok k článku Po desiatich mesiacoch na slobodu: Z väzby prepustili exriaditeľa PPA Juraja Kožucha
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Po takmer desiatich mesiacoch strávených vo väzbe ide bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch, obvinený v kauze Dobytkár, na slobodu.

Rozhodol o tom vo štvrtok na neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR o tom informoval obhajca obvineného Roman Balco. Pôvodne mal byť Juraj Kožuch väzobne stíhaný do 1. apríla.

Vinu popiera

NS SR tak potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami.

„Som spokojný s rozhodnutím súdov. Verím, že je to signál, ktorý znamená aspoň čiastočný návrat k zákonnosti v trestnom konaní a v trestnom stíhaní. Hodnotím to pozitívne. Verím súčasne v nevinu klienta, ktorú od začiatku prezentujeme a pracujeme na preukázaní neviny môjho klienta,“ zdôraznil pre TASR Balco.

Podľa portálu Aktuality.sk, ktorý vyspovedal výrazne schudnutého Kožucha, exriaditeľ zostáva naďalej obvinený v mnohomiliónovej kauze Dobytkár. Už začiatkom januára Špecializovaný trestný súd rozhodol, že Kožuch bude stíhaný na slobode a stačí ho monitorovať elektronickým náramkom. Zároveň musel prisľúbiť, že sa bude zdržiavať iba na Slovensku. Rodina tiež zložila kauciu vo výške 50-tisíc eur.

Desiatky zadržaných

ŠTS na začiatku novembra 2020 pôvodne predĺžil väzbu finančníkovi Martinovi K. a Jurajovi Kožuchovi obvineným v kauze Dobytkár, do 1. apríla 2021. Následne rozhodnutie potvrdil NS SR.

Dvojicu zadržali 22. apríla. Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb.

Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky podnikateľ Norbert B.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM