Zo Slovenska

Po zime sa OTVÁRAJÚ slovenské jaskyne: Ktoré môžete navštíviť v marci?

Vzácne podzemné priestory po niekoľko mesačnej prestávke opäť vítajú turistov. Ktoré jaskyne môžete navštíviť a aké poklady sú v nich ukryté?

Ilustračný obrázok k článku Po zime sa OTVÁRAJÚ slovenské jaskyne: Ktoré môžete navštíviť v marci?
18
Galéria
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Turisti môžu po zimnej pauze opäť navštíviť niektoré jaskyne na Slovensku. Informujú o tom turistické informačné centrá aj Správa slovenských jaskýň (SSJ).

Svoje brány v marci otvorila aj jedna z najznámejších jaskýň na severnom Slovensku Važecká jaskyňa.

Dĺžkou patrí medzi kratšie sprístupnené jaskyne, no vynahrádza to bohatou kvapľovou výzdobou, pozoruhodnými nálezmi kostí jaskynných medveďov, ako aj vzácnou jaskynnou faunou.

Prehliadková trasa meria 235 metrov, prevýšenie je 5 metrov a absolvujete 88 schodov. Prehliadka trvá asi 25 minút. Teplota v jaskyni je 6,5 °C až 7,1°C.

K dispozícii sú štyri vstupy každý deň okrem pondelka o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00

Plavba v Domici

Otvorená je aj Jaskyňa Domica, ktorá je najznámejšou a najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Jaskyňa sa nachádza asi 10 km juhovýchodne od Plešivca – obce medzi Rožňavou a Tornaľou.

Návštevníci majú na výber dva okruhy. Krátky okruh má dĺžku 780 m a prehliadka trvá asi 45 minút. Teplota v jaskyni je od 10,2 do 11,4°C.

Okruh s plavbou po podzemnej riečke Styx má dĺžku 930 m, z toho plavba je 150 m. Dĺžka trvania prehliadky pri okruhu s plavbou je približne 60 minút. Návštevníci môžu obdivovať množstvo sintrových útvarov, z ktorých zrejme najviac vynikajú Rímske kúpele v Majkovom dóme.

Jaskyňa je tiež významným archeologickým náleziskom. Žil v nej praveký človek pred 5 až 6-tisíc rokmi v mladšej dobe kamennej – neolite. „Pri vykopávkach boli nájdené rôzne kamenné a kostené predmety, ktorých časť môžete vidieť vo vstupnej hale,“ uvádza Správa slovenských jaskýň.

Až na pondelok, ju môžete navštíviť každý deň. Vstupy sú o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00.

Prečítajte si tiež

Okrem Važeckej a jaskyne Domica sú otvorené aj Belianska, Brestovská aj Bystrianska jaskyňa. V apríli Správa slovenských jaskýň návštevníkom otvorí ďalšie štyri z 13 sprístupnených jaskýň na Slovensku.

Jediná vo Vysokých Tatrách

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená jaskyňa vo Vysokých Tatrách. Patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku.

„Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Hoci záujem o prírodné pozoruhodnosti jaskyne pretrváva už viac ako 125 rokov, zákonitosti jej vytvárania sa doteraz úplne neobjasnili,“ uvádzajú jaskyniari.

Vstupy sú každý deň s výnimkou pondelka o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00.

Prehliadkový okruh má dĺžku 1 370 m s prevýšením 125 m, na trase je 874 schodov. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 min. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 5 do 6,3°C.

V jaskyni sa nachádza aj tzv. Hudobná sieň, ktorú pomenovali podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. Konali sa tu aj hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby.

Brestovská jaskyňa

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec a je prvou sprístupnenou jaskyňou Oravy a Západných Tatier.

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 217 m, keďže sa však celá trasa prechádza dva razy, teda tam a späť, dĺžka prehliadkovej trasy je 434 m a má 240 schodov. Doba trvania prehliadky je asi 50 minút. Teplota v jaskyni 4,9 °C až 5,4°C.

„Na jej dne sa nachádza riečisko s aktívnym vodným tokom so siedmymi sifónmi. Jaskyňa sa vyznačuje pozoruhodnou morfológiou priestorov a vzácnou jaskynnou faunou,“ priblížila Správa slovenských jaskýň.

Otvorená je každý deň okrem pondelku. Vstupy sú o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00.

Pravidelné vstupy do Brestovskej jaskyne sú obmedzené na 15 osôb na jeden vstup z dôvodu bezpečnosti prevádzky. Jaskyniari preto odporúčajú turistom informovať sa vopred o voľnom mieste na prehliadku. Termín návštevy si môžete nahlásiť aj vopred.

Bystrianska jaskyňa

Otvorená je aj Bystrianska jaskyňa, ktorá je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrovej výplne, ako aj „priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu“.

Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia. Čaká vás len 26 schodov. Prehliadka trvá 45 minút a teplota v jaskyni je od 5,7 do 6,7°C.

Ako uvádza SSJ, jaskyňa bola vytvorená tektonicko-eróznou činnosťou a modelovaná podzemným tokom, ktorý momentálne preteká jaskynnými priestormi v hĺbke 15 až 20 m pod úrovňou prehliadkovej tra­sy.

Počas prehliadky budete vidieť tri priepasti s hĺbkou okolo 20 metrov. Jaskyňa je zaujímavá rôznorodosťou priestorov na prehliadkovom okruhu.

Vstupy sú taktiež každý deň okrem pondelka v časoch o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00.

Od apríla k otvoreným jaskyniam pribudnú Driny, Gombasecká jaskyňa, Jasovská jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Slovenské jaskyne
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM