Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

Počasie nás poriadne skúša. S následkami prudkých búrok bojuje celé Slovensko

Aj dnes nás potrápi dážď, silný vietor i búrky. V Prešovskom a Košickom kraji už včera a v noci na dnes spôsobilo počasie veľké škody. Meteorológovia vydali aj na dnes výstrahy.

Ilustračný obrázok k článku Počasie nás poriadne skúša. S následkami prudkých búrok bojuje celé Slovensko
Foto: Peter Simon / Zdroj: roznava.dnes24.sk

Výstrahy na dnes

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy 1. stupňa a varuje aj pred povodňou z trvalého dažďa v okrese Pezinok.

Meteorológovia varujú pred dažďom s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov, a to najmä na strednom a v časti západného Slovenska. Taktiež upozorňujú na silný vietor na západe krajiny, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 60 až 85 kilometrov za hodinu. Vietor s rýchlosťou 90 až 115 kilometrov za hodinu zas meteorológovia očakávajú v polohách nad pásmom lesa na strednom Slovensku.

Na východe krajiny hrozia búrky s krúpami, pri ktorých úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 60 až 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach je možný výrazný, no prechodný vzostup hladín na malých tokoch.

Košický kraj

Pre silný vietor a dážď zasahovali hasiči v noci nadnes na viacerých miestach v Košickom kraji. Odstraňovali najmä spadnuté stromy. „Zasahovali sme v okresoch Košice, Rožňava a Spišská Nová Ves. Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov a konárov na vozovku, ale i vozidlá,“ uviedol pre TASR krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Celkovo hasiči v noci absolvovali približne 15 výjazdov.

Čítajte aj: Prietrž mračien v Rožňave a okolí narobila paseku: INFO priamo od hasičov!

Prešovský kraj

Aj v Prešovskom kraji boli hasiči v plnej pohotovosti. Pri 15-zásahoch odstraňovali popadané stromy a čerpali aj vodu z upchatého kanála. Ich pomoc potrebovali v meste Stropov, v obciach Hrabovčík a Šandal. Strom spadol na cestu aj na Dubovej ulici v Prešove. Búrka v kraji poškodila aj niektoré strechy.

Čítajte aj: Počasie ukázalo svoju silu: To, čo sa dialo v Papíne, ešte nebolo všetko!

Najviac škôd evidujú v Papíne v okrese Humenné, kde strhlo strechu na budove školy a obecnom úrade. O situácii sme aktuálne informovali TU.

Banskobystrický kraj

Nočná búrka a dažde v Banskobystrickom samosprávnom kraji vyvracali stromy na cesty. Hasiči hlásili výjazdy k udalostiam vo Veľkom Poli v okrese Žarnovica, v Rimavskej Píle v okrese Rimavská Sobota a tiež v Zemianskom Vrbovku v okrese Krupina. Výjazdy hasičov kvôli odstraňovaniu popadaných stromov na cesty boli v týchto lokalitách boli dnes medzi 8.00 a 10.00 hod.

Trenčiansky kraj

V dôsledku búrok od stredy (13.7.) do dnešného rána mali hasiči 18 zásahov. Odstraňovali spadnuté stromy a konáre z miestnych komunikácií a chodníkov, elektrických vedení, strechy materskej školy a rodinných domov.

V Bánovciach nad Bebravou zasahovali desaťkrát, v Trenčíne štyri razy. Jeden výjazd absolvovali hasiči z Prievidze a tri z Nového Mesta nad Váhom.

Čítajte aj: Ktorá pôrodnica je najlepšia? Prinášame rebríček pre budúcich rodičov

FOTO: V Papíne počas búrky strhlo strechu základnej školy a obecného úradu
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM