Regióny

Počty žiakov v kraji sa budú redukovať: Školy chcú tisícky miest nad rámec zákona

O takmer 2 800 miest viac, než dovoľuje zákon, chcú stredné školy v Prešovskom kraji. Počty žiakov sa tak budú výrazne redukovať.

Ilustračný obrázok k článku Počty žiakov v kraji sa budú redukovať: Školy chcú tisícky miest nad rámec zákona
Zdroj: TASR

Počty žiakov, ktoré prijmú v budúcom roku stredné školy, by mali reálnejšie zohľadňovať demografický vývoj i potreby trhu práce. Vyplýva to z novej legislatívy, ktorou ministerstvo školstva oklieštilo právomoci krajských zastupiteľstiev a určilo počty žiakov prvých ročníkov pre všetky školy na území kraja.

V zmysle zákona o odbornom vzdelávaní, nastavenie plánov výkonov stredných škôl (teda počty žiakov v prvých ročníkoch) od 1. septembra t.r. už nepodlieha rozhodovaniu prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia, ktoré prijíma zastupiteľstvo samosprávneho kraja, ale je vydávané predsedom samosprávneho kra­ja.

„Táto právomoc bola krajským poslancom odňatá, no platí, že kraje určujú pre každú školu vo svojej územnej pôsobnosti najvyšší počet žiakov prvého ročníka v dennej forme v členení na jednotlivé študijné odbory alebo na jednotlivé učebné odbory pre prijímacie konanie na nasledujúci školský rok,“ vysvetľuje k zmenám vedúci Odboru školstva, mládeže a telesnej výchovy Prešovského samosprávneho kraja Ján Furman. Ako uviedol, rozhodnutiu kraja predchádzal kompletný plánovací proces v rámci odborných organizačných útvarov samosprávneho kraja a odporúčanie krajskej školskej rady v súlade so záväznými kritériami.

Niektoré školy neotvoria naplánované odbory

„Kritériá pre určovanie stredných škôl v územnej pôsobnosti kraja určuje ministerstvo školstva. Kraj však musí zohľadňovať najmä potreby trhu práce, požiadavky zamestnávateľov, štatistiky nezamestnaných absolventov, využitie kapacity škôl, ale aj demografický vývoj, ktorý má v ostatných rokoch v kraji klesajúci trend,“ uviedol šéf odboru školstva PSK.

Prešovský samosprávny kraj má pre všetky školy vo svojej územnej pôsobnosti podľa vyhlášky ministerstva školstva v školskom roku 2019 – 2020 na prerozdelenie 6 316 miest. Požiadavky stredných škôl sú ale podstatne vyššie, ako dovoľuje vyhláška. „Školy ponúkajú o 2 753 miest viac, ako je skutočná potreba, a tak tomu bolo aj v minulosti. To predznamenáva, že tento stav bol dlhodobo nadsadený a neudržateľný. Opatrenia, ktoré sa teraz prijímajú v súvislosti s optimalizáciou siete stredných škôl a legislatívnymi zmenami, sú predovšetkým zreálnením skutočných potrieb praxe a snahou reflektovať vývoj trhu práce,“ povedal Ján Furman a dodal, že je vysoko pravdepodobné, že niektoré stredné školy neotvoria všetky odbory, ktoré si naplánovali.

Podľa jeho slov pri určovaní počtu žiakov v nasledujúcom školskom roku kraj vychádzal aj z Regionálnej stratégie výchovy a vzdelávania v stredných školách, ktorá bola schválená Zastupiteľstvom PSK 22. októbra.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja je aktuálne 75 stredných škôl. Kraj pritom rozhoduje o počtoch žiakov aj na súkromných či cirkevných školách, ktorých je v kraji 34.

foto: ilustračné

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM