Správy Správy Správy

Podarí sa ministrovi dopravy dohodnúť spoluprácu so Swechatom? Niektoré lety by mohli presmerovať k nám

Letisko nášho hlavného mesta by mohlo byť viac využívané, čím by sa naša krajina tiež zviditeľnila. Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) si vie predstaviť fungujúci model bratislavského letiska v spolupráci s viedenským.

Ilustračný obrázok k článku Podarí sa ministrovi dopravy dohodnúť spoluprácu so Swechatom? Niektoré lety by mohli presmerovať k nám
Zdroj: TASR

Samozrejme, možno aj za prispenia strategického partnera. Brecely to uviedol v rozhovore pre TASR. Na jednej strane je podľa neho pre Letisko M. R. Štefánika blízkosť Schwechatu nevýhodou, lebo je akoby v jeho závetrí. Na strane druhej je to však aj určitá výhoda, pokiaľ by sa medzi letiskami vytvorila spolupráca.

Košický vzor

„Aj napríklad košické letisko má spoluprácu s viedenským letiskom,“ doplnil. Keby sa takáto dohoda vytvorila aj s letiskom v hlavnom meste, šéf rezortu dopravy si vie predstaviť, že by sa určité lety, ktoré sa nezmestia do harmonogramu viedenského letiska, presunuli do Bratislavy.

A mohlo by ísť aj o medzikontinen­tálne lety. „Optimalizoval by sa harmonogram, akoby to bol jeden celok,“ opísal Brecely. Čo sa týka národného leteckého prepravcu, o ktorom sa hovorí v programovom vyhlásení vlády, Slovensko si podľa ministra dopravy nemôže dovoliť podporovať ho z verejných zdrojov.

Bez dotácií?

„Pokiaľ nájdeme vhodný biznis model, že nebude musieť byť dotovaný, tak sa tým budeme zaoberať,“ avizoval Brecely. Ministerstvo chce podľa neho rozbehnúť rokovania o takomto projekte.* „Viem si pokojne predstaviť národného leteckého dopravcu v súčinnosti s nejakým strategickým partnerom alebo s nejakou alianciou partnerov,“* dodal.

Predchodcom to nevyšlo

S analýzou bratislavského letiska hľadaním riešenia pre jeho ďalší rozvoj sa začalo ešte v čase, keď ministerstvo dopravy viedol Ján Figeľ (KDH). Spomínala sa vtedy aj možnosť jeho 30-ročného prenájmu.

S analyzovaním sa následne pokračovalo aj počas obdobia, keď bol ministrom Ján Počiatek (Smer-SD). Ten videl pre rozvoj bratislavského letiska ako najzmysluplnejšie riešenie nájdenie strategického partnera.

Čítajte aj: „Radi sa bojíte? Vyskúšajte hororové "Escape rooms“ v Bratislave":http://www.dnes24.sk/…slave-237899

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM