Webnoviny - Svet

Podľa Sorosa Grécko smeruje k bankrotu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, APLONDÝN 12. júla (WEBNOVINY) – Grécko smeruje k bankrotu alebo prinajmenšom čiastočnému neplneniu záväzkov a lídri Európskej únie musia prijať „plán B“, aby zabránili šíreniu krízy do zvyšku bloku. V článku pre utorkové vydanie denníka Financial Times to napísal miliardár George Soros. „Grécko smeruje k živelnému bankrotu alebo čiastočnému neplneniu záväzkov. Bankrot Grécka je možno nevyhnutný, ale nemusí byť živelný,“ napísal Soros. „Hoci čiastočnému šíreniu krízy sa nebude dať vyhnúť, zvyšok eurozóny treba chrániť,“ konštatoval.

Soros, ktorý sa preslávil tým, že zarobil 1 mld. USD, keď v roku 1992 stavil na pád britskej libry, minulý mesiac povedal, že je „pravdepodobne nevyhnutné“, že jedna krajina odíde z eurozóny, ale neuviedol, ktorú má konkrétne na mysli. Ministri financií eurozóny v pondelok na stretnutí v Bruseli zdôraznili svoje odhodlanie zabrániť šíreniu krízy tým, že posúdia, ako pomôcť Grécku, ale nevylúčili možnosť čiastočného bankrotu tejto krajiny.

Podľa šéfa OECD bankrot Grécka nie je nevyhnutný

Súkromní veritelia musia zohrať svoju rolu pri riešení problému zadlženosti Grécka, ale bankrot krajiny nie je nevyhnutný na to, aby Atény vyrovnali svoje záväzky. Vyhlásil to Ángel Gurría, šéf Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).Angel GurríaFoto: SITA/Michal Svitok „Bankrot Grécka nie je nevyhnutný, nevyhnutné je to, aby sa súkromný sektor podieľal na riešení,“ povedal Gurría na tlačovej konferencii v Bruseli. Dodal, že nie je donekonečna možné pokračovať v schvaľovaní záchranných balíčkov, ktoré financujú daňoví poplatníci. „Nie je to proces, ktorý je možné predlžovať donekonečna, k riešeniu musia prispieť aj veritelia,“ konštatoval šéf OECD.

Ministri financií eurozóny v pondelok večer sľúbili Aténam lacnejšie úvery, dlhšiu splatnosť a pružnejší záchranný fond. Predstavitelia eurozóny dúfajú, že ku konkrétnym rozhodnutiam príde na ďalšom stretnutí ešte tento mesiac, ale nemecký minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že stačí rozhodnúť do septembra. „Ďalšia úverová tranža pre Grécko je splatná v septembri. Dovtedy sa musí o novom programe rozhodnúť,“ konštatoval.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM