Zo Slovenska

Poistenci jednej poisťovne už NEMUSIA behať po lekárňach: Lieky si rezervujú cez aplikáciu

Poistenci súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera si môžu po novom prostredníctvom aplikácie nájsť a rezervovať predpísané lieky vo viacerých lekárňach.

Ilustračný obrázok k článku Poistenci jednej poisťovne už NEMUSIA behať po lekárňach: Lieky si rezervujú cez aplikáciu
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Podobnú službu plánujú spustiť budúci rok aj súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Vyplýva to zo stanovísk, ktoré poslali TASR.

Cieľom služby je podľa Dôvery uľahčiť pacientovi prístup k liečbe a tiež zefektívniť prácu personálu v lekárni. „Rezervovať sa dajú lieky, ktoré sú na lekársky predpis, lekáreň ich má na sklade a lekár na ne vystavil elektronický recept. Daný liek zároveň musí byť registrovaný na Slovensku,“ vysvetlila poisťovňa s tým, že na vyzdvihnutie lieku majú poistenci 48 hodín.

Dostupnosť liekov

V súčasnosti si môžu poistenci Dôvery overiť dostupnosť liekov a rezervovať ich v lekárňach Dr. Max. „Už dnes rokujeme s ďalšími veľkými lekárenskými reťazcami, aby sme našu službu rozšírili a sprístupnili čo najväčšiemu počtu poistencov po celom Slovensku,“ doplnil generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Martin Kultan.

Union ZP plánuje službu spustiť budúci rok v spolupráci s Plus lekárňami. Dostupná by mala byť najneskôr v marci 2024.

„Priamo v aplikácii si budú vedieť pozrieť, kde je ich liek dostupný a môžu si ho aj zarezervovať v konkrétnej lekárni,“ vysvetlil riaditeľ zdravotnej poisťovne Jozef Koma.

Nemusia obvolávať lekárne

Apeluje pritom na fakt, že poistenci už nebudú musieť obchádzať či „obvolávať“ lekárne, aby sa dostali k svojim liekom. Bližšie informácie plánuje zdravotná poisťovňa zverejniť na svojom webe začiatkom roka.

Podobnú službu plánuje spustiť aj VšZP. „Viac detailov však nateraz nemôžeme poskytnúť,“ dodala pre TASR hovorkyňa poisťovne Alena Krčová.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM