Zo Slovenska

Poľadovica bola iba začiatok, dnes udrie víchrica JITKA! Čo nám hrozí na Slovensku?

Počas uplynulých hodín Slovensko potrápila nebezpečná poľadovica. Odborníci varujú. Bol to iba začiatok!

Ilustračný obrázok k článku Poľadovica bola iba začiatok, dnes udrie víchrica JITKA! Čo nám hrozí na Slovensku?
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová , TASR/Štefan Puškáš

„V Európe vyčíňa počasie, akoby bola jeseň. Britskými ostrovmi sa najskôr prehnala búrka IRIS, ktorá priniesla mimoriadne silný vietor a búrky a dnes bude počasie ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali JITKA,“ informuje portál iMeteo.sk.

Jitka, na rozdiel od IRIS ovplyvní počasie aj na našom území. Už dnes (24. januára) prinesie viacero nebezpečných javov. Čo nás čaká?

Dážď aj sneh

Nad naše územie sa už nasúva studený front. Prvé zrážky sa objavili na západnom a severozápadnom Slovensku. Kým na západe by malo výdatne pršať, stredné Slovensko musí očakávať sneženie.

„Na pomedzí medzi dažďom a snežením, konkrétne v oblasti Považia, či na východe Podunajskej nížiny hrozí aj výskyt mrznúceho dažďa, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica. Na strednom Slovensku by sa dopoludnia malo sneženie postupne meniť na dážď. Snežiť bude len v horských oblastiach, tak pri prejazde cez horské priechody dajte pozor,“ varuje server s tým, že na východe sa očakáva sneženie.

Pozor na nebezpečný vietor

Jitka dnes prinesie na naše územie aj veľmi veterné počasie. Už v ranných hodinách sa rozfúkalo na severe a počas dňa bude vietor silnieť aj na západnom či východnom Slovensku.

„Nárazy vetra však ešte dnes budú slabšie a pohybovať sa budú do 70 km/h. Na hrebeňoch Tatier ojedinele aj viac. Vietor začne naberať na sile až nasledujúcu noc,“ dodáva iMeteo.sk.

Pozor si bude treba dať hlavne vo štvrtok (25. januára). Najsilnejší vietor sa očakáva na západe Slovenska a na horách. Poryvy vetra môžu prekračovať rýchlosť 100 km/h.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM