Rôzne

Polícia ukázala VIDEO zo zákulisia: Ako dokážu policajné psy vyhľadať drogy?

Polícia pri svojej práci využíva služby štvornohých pomocníkov. Psy pomáhajú vyhľadávať stratené osoby, nápomocní sú aj pri vyhľadávaní drog.

Zdroj: Facebook

Služobná kynológia je náročným, no krásnym odborom v policajnej práci. Polícia využíva psy v dvoch hlavných smeroch: klasická kynológia a špecializovaná kynológia.

Skôr ako sa chlpáč dostane k svojmu priradenému psovodovi, musí prejsť náročným výcvikom. Na tieto účely slúžia mužom zákona viaceré strediská. Stredisko chovu služobných psov so sídlom v Moravskom Svätom Jáne slúži na výchovu a výcvik šteniat plemena nemecký ovčiak. Stredisko klasického výcviku služobných psov so sídlom v Malých Levároch školí inštruktorov klasickej kynológie a poriada kurzy pre psovodov spojené s výcvikom všestranných služobných psov určených pre výkon hliadkovej a obchôdzkovej služby.

„Stredisko špecializovaného výcviku služobných psov so sídlom v bratislavskej Mlynskej doline školí inštruktorov špecializovanej kynológie a poriada kurzy pre psovodov špecialistov spojené s výcvikom špeciálne cvičených policajných psov,“ informuje Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Práve posledné menované výcvikové stredisko sa zameriava na psov vyhľadávajúcich výbušniny, výbušné systémy, palné zbrane a strelivo, vyhľadávajúcich omamné a psychotropné látky (drogy), vyhľadávajúcich bankovky a ceniny, vyhľadávajúcich pašovaný tabak a tabakové výrobky, vyhľadávajúcich mŕtvolné ostatky ukryté pod zemou alebo vodnou hladinou, vyhľadávajúcich stratené, zavalené a zasypané osoby (záchranárske práce) a psov vyhľadávajúcich urýchľovače horenia pri úmyselne založených požiaroch (súčasne cvičí služobné psy na vyhľadanie a označenie pyromanov).

Aktuálne polícia zverejnila video, ktoré ukazuje, ako pes dokáže vyhľadať výbušninu.

Foto: ilustračné

Policajná kynológia
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM