Krimi

Polícia zadržala obžalovaného sýkorovca pri údajnom pokuse o útek zo Slovenska

Obžalovaný člen gangu sýkorovcov Ivan C., prezývaný Vincko, ktorého pobyt na slobode monitoroval elektronický náramok, sa dnes pravdepodobne pokúsil utiecť zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Polícia zadržala obžalovaného sýkorovca pri údajnom pokuse o útek zo Slovenska
Zdroj: TASR

Bezpečnostný incident potvrdilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré spravuje Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO).

Operačné stredisko ESMO zaevidovalo porušenie prevádzkových pokynov zo strany kontrolovanej osoby dnes v ranných hodinách, priblížil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Obžalovaný sa vzdialil od GPS zariadenia, ktoré je povinný okrem náramku nosiť so sebou. Podľa informácií TASR išlo o obžalovaného Ivana C.

Zadržali ho

„Vzniklo teda podozrenie, že kontrolovaná osoba porušila zákaz opustiť Slovenskú republiku,“ uviedol Bubla. Operačné stredisko ESMO kontaktovalo príslušného probačného a mediačného úradníka a tiež políciu, ktorá kontrolovanú osobu podľa informácií ministerstva spravodlivosti úspešne lokalizovala a zadržala.

„Podrobnosti momentálne neviem povedať, pretože som bola na vláde, mám len základnú informáciu, z ktorej pre mňa vyplýva, že systém funguje, to znamená, že nedodržanie podmienok bolo okamžite signalizované a následne sme vedeli operatívne komunikovať s políciou,“ potvrdila po zasadnutí vlády ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Predčasné prepustenie nechcel

Obžalovaný vysokopostavený člen gangu sýkorovcov, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie, ktorému vyprší maximálna lehota možnej väzby 25. septembra, predčasne na slobodu ísť nechcel. Proti verdiktu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal sťažnosť. Najvyšší súd jej však nevyhovel a 12. septembra rozhodol, že pôjde von. Nariadil pritom jeho kontrolu technickým prostriedkom a súčasne mu zakázal vycestovať do zahraničia.

Dve odsúdenia na doživotie

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici Ivana C., ako aj bossa gangu Róberta L., prezývaného Kýbel, už dvakrát odsúdil na doživotie, najprv v roku 2016 a naposledy v apríli tohto roku. Obaja podali odvolanie a Najvyšší súd SR zakaždým rozsudky zrušil. Trestnú vec obžalovaného Róberta L. a spol. napokon ŠTS odňal a prikázal Krajskému súdu v Banskej Bystrici, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Proces sa začne odznova. Termín je stanovený na koniec októbra.

Obaja sýkorovci čelia obžalobe, ktorá ich spolu s komplicmi viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM