Aktualizované Správy Zo Slovenska

Ponuka, ktorá sa neodmieta? Štát predáva dom s pozemkom za EXTRÉMNE nízku sumu

Štát sa zbavuje nehnuteľného majetku. V ponuke sa objavil dom so záhradou, ktorého vyvolávacia cena je až smiešne nízka.

Ilustračný obrázok k článku Ponuka, ktorá sa neodmieta? Štát predáva dom s pozemkom za EXTRÉMNE nízku sumu
Zdroj: Pexels.com , ropk.sk

Registri nehnuteľného majetku štátu pribudla zaujímavá ponuka priamo z Nitrianskeho kraja. Okresný úrad Nitra chce predať schátraný rodinný dom spolu s pozemkom.

Na nehnuteľnosť v obci Semerovo (okres Nové Zámky) sa snaží nalákať na zaujímavú vyvolávaciu cenu, ktorá štartuje na hranici 4 520 eur.

Celková výmera ponúkaného pozemku je 446 m2. Priľahlá záhrada má 250 m2.

Ak vás ponuka zaujala, cenovú ponuku treba doručiť na Okresný úrad v Nitre do 14. júla. Do tohto dátumu musí byť doručená aj zábezpeka vo výške 300 eur.

Koho môžu odmietnuť?

Správca majetku zároveň upozorňuje, že vylúči cenové ponuky záujemcu, ktorý je spriaznenou osobou s iným záujemcom, ktorého cenová ponuka nebola v lehote určenej správcom doručená alebo ktorého cenová ponuka nebola vyjadrená pevnou sumou, a ktorý v lehote určenej správcom riadne nezložil zábezpeku.

„Nehnuteľnosti sa predávajú v takom stave v akom sa momentálne nachádzajú. Vypratanie a vyčistenie predávaných nehnuteľností je na náklady kupujúceho,“ píše sa v ponuke v Registri nehnuteľného majetku štátu.

Reakcia Okresného úradu Nitra

„Slovenská republika v zastúpení správcov majetku štátu v tomto prípade dočasného správcu ktorým je Okresný úrad Nitra (ďalej správca) postupuje pri nakladaní s majetkom štátu podľa zákona č. 278/1993 Z.z. o správe majetku štátu v znaní neskorších predpisov (ďalej zákon). Podľa tohto zákona postupuje aj pri nakladaní s prebytočným nehnuteľným majetkom štátu, ktorý neslúži a ani v budúcnosti nebude slúžiť správcovi na plnenie úloh v rámci predmetu jeho činnosti alebo v súvislosti s ním s dôrazom na bezodkladnosť, hospodárnosť, transparentnosť nakladania s majetkom štátu," píše sa v stanovisku Okresného úradu Nitra, ktoré nám zaslal Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

„V zmysle postupu pri nakladaní s nehnuteľným majetkom štátu upravenom v §8a zákona zverejnil správca ponuku v registri pod názvom: Rodinný dom s pozemkom v celosti v k.ú. Semerovo, za cenu, ktorá bola stanovená znaleckým posudkom vyhotoveným znalcom v odbore stavebníctvo, odvetvie pozemné stavby, odhad hodnoty nehnuteľností. Podotýkame, že za stanovenie ceny nehnuteľností je zodpovedný konkrétny znalec, ktorý má oprávnenie na vyhotovenie znaleckého posudku, je zapísaný v zozname znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, ktorý vedie Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v konkrétnom odbore,“ dodáva Okresný úrad Nitra.

Vo svojom stanovisku úrad vysvetlil aj aktuálny stav nehnuteľnosti nachádzajúcej sa na pozemku: "K zverejnenej nehnuteľnosti dodávame, že v registri pri ponuke sú aj obrázky domu z jeho zadnej a bočnej časti na ktorých je vidieť, že z domu je zachovalá len predná časť obvodového muriva, ostatná časť je zvalená v dezolátnom, havarijnom stave. Vstup do domu je životu nebezpečný. Pozostatok domu neopraviteľný a je nutné ho odstrániť. Kupujúci bude mať náklady so zbúraním a odprataním nehnuteľnosti, čo je v poznámke k ponuke aj uvedené. Vzhľadom k uvedenému je cena nehnuteľnosti stanovená znalcom primeraná stavu ponúkanej nehnuteľnosti. Zverejnenú primeranú cenu je potrebné považovať za najnižšiu cenovú ponuku vo vyhlásenej súťaži.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM