Mário Hudák Regióny Regióny

Pred jurmakem f mesce

Tak sa nám v našom Bardejove pred „jurmakem" začínajú diať veci.

Ilustračný obrázok k článku Pred jurmakem f mesce
Zdroj: Ilustračné foto

Stoličku šéfa bardejovského športu, ktorý rozvíja telesnú kultúru etanolovou jazdou bez svetiel po súde „v medziach zákona“ zachraňuje primátor. Spisovateľ Hvorecký po čítačke v Bašte ostro kritizuje štvrťstoročie zabétonované vedenie mesta.

Viceprimátor Savčinský (za polovično-uväzkovú tisícku mesačne), v rovnakej Bašte nabáda tretí sektor a občianske združenia, aby suplovali mesto v rozvoji cestovného ruchu.

A všetci počnúc úradníckym šéfom okresu Bujdom, cez vládne expertky, komunitné a radničné kandelábre až po protiropnú aktivistku Varjanovú hovoria o akčnom pláne pre najmenej rozvinuté okresy za päť miliónov eur.

Za dvojmetrovým múrom okolo Tople je stále vody nad členky a zo Šiby nám ukazujú, ako sa dá „divoká" voda regulovať inak. Benzínku na Tačevskej upratali od stavebného bordelu. Na pracovnú dovolenku pricestoval jej ruský majiteľ Vovchok a teraz, ako na božie zmilovanie, čaká na „dodatočno-legalizačné“ kolaudačné rozhodnutie. No aj tak stráca (tešia sa aktivisti) už takmer rok tržieb.

Bardejovskí futbalisti „odvážne“ omladzujú káder a stále si zvykajú na nového poľského trenéra (treba behať), mládežnícki tréneri zasa frflú, že nedostali výplaty (novinka?!). Hokejisti sa v pravý čas vyzliekli z manažerského gmitterovského župana a poctivo chladia. Na ľad vykorčuľovali prekvapivo už minulý týždeň.

Leto pomaly končí, folklórne a hudobné festivaly v meste a obciach doznievajú. A je tu najväčšia mestská fiesta – Bardejovský jarmok. Ako vždy a všade vytrvalo uvádzajú oficiálni mestskí trubadúri – 666. historický a 46. novodobý. No povedzte, kto sa má v tých číslach ešte vyznať? Aj keď 666. vyzerá dosť mysticky.

Radnica prísne tají, akí celebritní kravaťáci budú s bardejovským nestorom svetového primátoringu na predpredvolebnej tribúne pomyselne strihať modročervenú (dúfajme, že nie sabinovskú) jarmočnú pásku a „zaštiťovať“ (fuj, to je ale nechutné slovo) tradičnú mestskú veselicu .

Nevie sa dokonca ani to, aj keď organizátori si na tom preveľmi potrpia, koľko štátnych tajomníkov, ministrov a partnerských starostov si príde tento rok z chuti odgrgnúť, omastiť golier a povoliť opasok do radničnej VIP zóny, či vyfotiť sa pri naleštenom megajabĺčku (prípadne s húževnatou megahruštičkou) v Poľsko-slovenskom dome.

Štvordňový program je naozaj nabitý a rodičia si už pripravujú jarmočnú stovečku. „Šak tote kolotoče hnješka bars drahy špas. Aľe co, muž vonka robi už das petnas roky, ta dobre zarobi, nemožem povedac. A na jurmak šelijak trea isc! Ľem žei zme zdrave buľi.“ Keď je treba, tak je treba. Tak si to užite!

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM