TOS Lifestyle

PREKVAPUJÚCI zoznam kardiologičky: Týchto 5 potravín označila za ŠKODLIVÉ pre srdce!

Reč nebude o hranolčekoch či klobásach. Zaradenie minimálne jednej z týchto potravín do zoznamu škodlivých pre srdce vás veľmi prekvapí.

Ilustračný obrázok k článku PREKVAPUJÚCI zoznam kardiologičky: Týchto 5 potravín označila za ŠKODLIVÉ pre srdce!
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com

Podľa známej americkej kardiologičky Elizabeth Klodas sa správnou výživou dá predísť až osemdesiatim percentám srdcových chorôb. Lekárka, ktorá pozvala štáb televízie CNBC do svojej kuchyne, označila aj produkty, ktorým sa treba vyvarovať, aby ste si chránili zdravie.

Škodia srdcu

„Samozrejme, nemusíte byť odborníkom na výživu, aby ste vedeli, že vám neprospeje pravidelne jesť cheeseburgery, šišky a hranolčeky,“ cituje Klodas špecializovaný server Mmedicalxpress. Je však veľa potravín, ktoré prekvapujúco nie sú zdravou stravou z pohľadu srdca. Ktoré to podľa kardiologičky sú?

Tento jej krátky zoznam potravín otvárame zdanlivo zdravými müsli tyčinkami. Podľa lekárky je problém v tom, že obsahujú veľa cukru, ale aj umelé sladidlá a často aj palmový olej.

Ďalší v zozname kardiologičky je biely chlieb, ktorý obsahuje veľké množstvo sodíka. Nadmerné množstvo tohto prvku, bez ohľadu na to či máte alebo nemáte vysoký krvný tlak, podľa niektorých štúdií môže spôsobiť zväčšenie ľavej komory srdca a fibrózu svaloviny srdca.

Ďalšou potravinou je margarín, ktorý obsahuje nasýtené mastné kyseliny. Nadmerná konzumácia týchto kyselín môže prispievať k tvorbe škodlivého cholesterolu. Lepšou voľbou v tomto prípade sú podľa lekárky nátierky vyrobené z ľanového alebo olivového oleja.

Najväčšie prekvapenie

Nasleduje to najväčšie prekvapenie v zozname, odstredené mlieko, ktoré podľa kardiologičky obsahuje taktiež veľa nasýtených mastných kyselín a preto by z pohľadu zdravia srdca bolo dobré obmedziť jeho konzumáciu. Lepšou voľbou je podľa Elizabeth Klodas odtučnené mlieko, ideálnu náhradu však vidí v mandľovom či kešu mlieku.

Zoznam uzatvárajú diétne nápoje, ktoré obsahujú umelé sladidlá a nie sú zdravou alternatívou k cukru. Odporúča radšej piť napríklad čierny alebo zelený čaj, ktoré majú protizápalové účinky.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM