Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

"Bonapárty" ľudí stále baví, protesty pokračovali v Bratislave a v Trenčíne

Letný seriál protestov opozície, ktorý sa začal ešte v júni pred bratislavským komplexom Bonaparte, pokračoval aj dnes. V Bratislave a v Trenčíne.

Ilustračný obrázok k článku "Bonapárty" ľudí stále baví, protesty pokračovali v Bratislave a v Trenčíne
Zdroj: TASR

Po siedmy raz v Bratislave pred komplexom Bonaparte, a tentoraz súbežne aj v Trenčíne sa uskutočnil protest za odvolanie Roberta Kaliňáka a Roberta Fica.

Na oboch miestach rečnili politické špičky strán OĽaNO a SaS, i ďalšie osobnosti, ktoré podporujú myšlienky opozície. Aktuálne mohli ľudia podpisovať petíciu za odstúpenie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra. Organizátori s ňou chcú obísť postupne 50 najväčších slovenských miest, tak, aby jej záber bol čo najväčší.

Záujem ľudí v Bratislave postupne klesá, čo môže byť dôsledkom letných prázdnin a dovoleniek. Podľa odhadov samotných organizátorov sa v Bratislave zišlo do 1500 ľudí. Na prvom proteste ich malo byť okolo 5000.

Podľa portálu náš nastrencin.sme.sk odhadli organizátori protestu v Trenčíne počet zúčastnených ľudí na 1000. Zo známejších politikov pricestovali do Trenčína napríklad Jozef Mihál, Jozef Rajtár, Daniel Lipšic či Erika Jurinová

Čo je nové?

Opoziční poslanci Daniel Lipšic (NOVA) a Jozef Rajtár (SaS) aktuálne vyzvali Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), aby zverejnila uznesenie o vznesení obvinenia prokurátora Vasiľa Špirka. Tento prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dozoruje trestné stíhanie, v ktorom sú podozriví minister vnútra Robert Kaliňák a bývalý minister dopravy Ján Počiatek (obaja Smer-SD).

Poslanci sa domnievajú, že zverejnením uznesenia môže NAKA vyvrátiť podozrenie, že obvinenie je účelové. Podľa Lipšica stíhanie Špirka môže sledovať dva ciele. „Prvý je, aby bol vyblokovaný prokurátor, ktorý je neskorumpovateľný, ide tvrdo po veciach a pritom vyšetruje podozrenia smerujúce k špičkám vládnej koalície,“ vysvetlil.

Lipšic vidí za obvinením aj možnú snahu zistiť, aké všetky informácie a dôkazy elitný prokurátor doposiaľ zozbieral. „Inými slovami, aby minister Kaliňák mal prístup k informáciám o tom, aké závažné sú podozrenia voči jeho osobe,“ doplnil.

Jasný odkaz opozície

Už od začiatku, od prvého protestu v Bratislave (20. jún), je odkaz opozície vedenej stranami Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sloboda a Solidarita jasný. Vládnucu stranu Smer považuje za „zlodejov v politike“ a požaduje odstúpenie jej čelných predstaviteľov.

Minister vnútra Robert Kaliňák to má u opozície nahnuté pre jeho údajné spojenie s podnikateľom podozrivým z daňových únikov Ladislavom Bašternákom. Vyčítajú mu aj fakt, že ako minister vnútra vlastne „vyšetruje sám seba“.

Čítajte aj: Sulík na proteste Bonapárty: Zbavili sme sa Mečiara, zbavíme sa aj Fica!

Keď sme sa zbavili Mečiara…

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka „žijeme v pomýlenej dobe.“ Podľa neho „sa nám vláda snaží vysvetliť, že bývať v dome, ktorý je postavený z daňových podvodov, je v poriadku,“ povedal Sulík na poslednom stretnutí a na mysli mal byt premiéra Roberta Fica. „Zbavili sme sa Mečiara, zbavíme sa aj Fica,“ dodal pred týždňom.

Foto: tasr, facebook

Bonaparte tasr
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM