Zo Slovenska

PRIESKUM: Voľby by opäť vyhral Smer, koľko strán by bolo v parlamente?

Ak by sa parlamentné voľby konali v októbri tohto roka, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 27,5 percenta hlasov. Parlament by bol početný a rozmanitý.

Ilustračný obrázok k článku PRIESKUM: Voľby by opäť vyhral Smer, koľko strán by bolo v parlamente?
Zdroj: TASR

V Národnej rade Slovenskej republiky by členovia Smeru-SD obsadili 44 kresiel. Druhá by vo voľbách skončila SaS, ktorá by získala 17,7 percenta hlasov a mala by tak v parlamente 28 kresiel. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1000 respondentov uskutočnila v dňoch 17. až 22. októbra agentúra AKO. Prieskum realizovala formou telefonického dopytovania.

Sedem strán v parlamente

Do Národnej rady SR by sa podľa prieskumu dostalo ešte ďalších šesť strán. Na treťom mieste vo voľbách by sa umiestnila SNS, ktorú by volilo 15,4 percenta voličov. V parlamente by získala 24 mandátov. Kotleba – ĽS NS by mala 8,7 percenta hlasov a v parlamente by obsadila 14 kresiel. Nasleduje Most-Híd, ktorý by volilo 7,2 percenta respondentov, čo by mu zabezpečilo 11 miest v Národnej rade SR.

Do parlamentu by sa dostali ešte hnutie OĽaNO-NOVA so ziskom 6,4 percenta hlasov (10 mandátov), Sme rodina – Boris Kollár s výsledkom 6,2 percenta hlasov (10 mandátov) a takisto KDH, ktoré by volilo 5,9 percenta oslovených respondentov, čo by pre kresťanských demokratov znamenalo 9 kresiel v parlamente.

Kaliňák, Fico
4
Galéria
Zdroj: TASR

SMK opäť pred bránami

Pred bránami NR SR by ostalo SMK so ziskom 3,7 percenta hlasov. Menej ako jedno percento oslovených by volilo #Sieť (0,7 percenta), KSS (0,4) a Stranu zelených Slovenska (0,2 percenta).

Podľa prieskumu by sa na voľbách zúčastnilo 67,7 percenta opýtaných. Voliť by nešlo 13,4 percenta respondentov, 14 percent opýtaných nevedelo, koho by teraz volilo a 4,9 percenta respondentov odmietlo prezradiť, koho by volilo. Agentúra sa respondentov pýtala, ktorej strane alebo hnutiu by dali hlas, pričom im zoznam strán čítala v náhodnom poradí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM