Správy

Majstri trapasu. Prekonala atrapa bomby na Old Trafford fiasko slovenských policajtov?

Zábudlivosť zamestnancov súkromnej bezpečnosť služby stála legendárny futbalový klub milióny. Podobných prípadov bolo v minulosti viac, bodovali aj Slováci.

Posledný ligový zápas Manchestru United v sezóne 2015/16 sa musel odohrať na druhý raz. Mohol za to podozrivý balíček, ktorý našli krátko pred výkopom na domovskom štadióne klubu – legendárnom Old Trafford. Desaťtisíce fanúšikov odišli sklamaní, škoda sa počítala v miliónoch.

Dôvod? Pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby zabudli na štadióne atrapu bomby. Stalo sa tak počas cvičenia psov, ktoré dokážu vyhľadávať výbušniny.

Miliónová zábudlivosť

Krátko pred zápasom Manchestru United s Bournemouthom museli evakuovať približne 75-tisíc futbalových fanúšikov. Na Old Trafford dorazili polícia i armáda, aby zariadenie kontrolovane odpálili. Ukázalo sa, že šlo o atrapu. Manchester si vydýchol, prívrženci klubu však odchádzali sklamaní.

Rekordér v počte anglických ligových titulov sa ich rozhodol odškodniť voľnou vstupenkou na plánovaný duel s Bournemouthom, ktorý preložila futbalová asociácia o dva dni.

Fiasko mužov zodpovedných za bezpečnosť pobavilo svet. Nie sú však jediní. Minulosť si pamätá aj zlyhania policajtov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Belgicko ako bašta radikálneho islamizmu. A čo Slovensko – hrozí niečo aj nám?

Nezaostávame

Za pamätný v počte „výbušných“ pochybení možno označiť rok 2010. Najmä, čo sa týka Slovenska. Tentoraz sa o nežiadúcu reklamu postarali policajti.

Počas špeciálneho cvičenia na popradskom letisku rozmiestnili muži zákona do kufrov cestujúcich osem výbušnín. Keďže psy našli len sedem a na ôsmu sa akosi zabudlo, v batožine nič netušiaceho Slováka cestujúceho do írskeho Dublinu zostalo 90 gramov výbušniny RDX bez iniciátora.

Deravá pamäť psovoda vyvolala v Írsku značný rozruch. Štefana Gondu z Popradu zadržala miestna polícia, prebiehala aj komunikácia na úrovni vlád. Slovenská polícia čelila tiež ostrej kritike bezpečnostných expertov. Popradčan dostal od štátu finančné odškodnenie.

PREČÍTAJTE SI AJ: Rockový koncert v Rakúsku sa zvrtol na veľkú tragédiu. Šialený mladík strieľal po ľuďoch!

Rozruch vyvolala aj atrapa výbušniny, ktorú našli v obci Ruská Nová Ves v prešovskom okrese. Atrapa bola pripevnená na elektrickom stĺpe pred vchodom do kostola.

V auguste 2010 zasa vystrašil obyvateľov bratislavskej Devínskej Novej Vsi podozrivý predmet. Po zásahu pyrotechnika sa ukázalo, že šlo tranzistorové rá­dio.

Polícia tu zasahovala len deň po krvavom masakri, ktorý sa v tejto bratislavskej mestskej časti odohral, pripomeňme si, že vtedy šialenec zabil 8 ľudí a ďalších 15 bolo zranených, napokon zbraň namieril aj proti sebe.

O tri mesiace na to zažívali hororové chvíle pasažieri na linke letu smerujúceho z Namíbie do nemeckého Berlína, kde takisto niekto umiestnil atrapu bomby.

Ani nie o trištvrte roka neskôr zarezonoval prípad z Austrálie, kde napodobeninu výbušniny zavesil maskovaný muž na krk žene, od ktorej otca požadoval výkupné.

V marci 2016 bola pre zmenu polícia, resp. tím odborníkov v pohotovosti aj v Prahe, balíček s vyčnievajúcimi drôtmi vystrašil okoloidúcich, napokon sa obavy nepotvrdili.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM