Správy Zo Slovenska

PRIPLATÍME si! Poplatky na urgentoch a ambulantných pohotovostiach budú VYŠŠIE

Zhodli sa na tom zástupcovia ambulancií a nemocníc počas utorkového okrúhleho stola na pôde rezortu zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku PRIPLATÍME si! Poplatky na urgentoch a ambulantných pohotovostiach budú VYŠŠIE
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Konsenzus našli aj v otázke skrátenia ordinačných hodín ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti. Po rokovaní o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič. Zmeny ešte musí odobriť parlament.

Vyššie poplatky

Zástupcovia odborných spoločností sa podľa ministra zhodli na súbore opatrení, ktoré majú pomôcť stabilizovať ambulantnú sféru a súčasne podporiť nemocnice.

„Najprv ho prerokujeme s premiérom a následné kroky budeme iniciovať v legislatívnom konaní, tak ako je nutné,“ ozrejmil.

Ordinačné hodiny APS by sa mali podľa návrhu od roku 2024 skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Výška poplatkov za neodôvodnené zneužívanie ambulantných pohotovostí či urgentov nemocníc by sa mala zvýšiť približne 2,5-násobne.

Výška poplatku by tak na pohotovostiach bola päť eur a na urgentoch 25 eur.

Dostupnosť ambulancií

Zefektívniť by sa mala aj dostupnosť pediatrických ambulancií a to tak, že budú musieť fungovať sedem hodín denne, päť dní v týždni.

V súvislosti s avizovanou konsolidáciou ambulantných detských pohotovostí sa odborníci zhodli na potrebe ich presunu bližšie k nemocniciam i na podmienke, že na pohotovosti musí slúžiť aspoň 15 lekárov.

Nutné je tiež podľa nich zvýšiť paušálne úhrady za poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pohotovostiach, o čom chce rezort hovoriť aj so zdravotnými poisťovňami.

Okrem iného sa odborníci zhodli napríklad na podpore vzniku nových ambulancií či potrebe posilniť kompetencie administratívnych pracovníkov, sestier i lekárov. Dôležité je tiež podľa nich vzdelávanie laickej verejnosti v tom, kedy treba navštíviť ambulantnú pohotovosť či urgent.

Odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová aj šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko vyzvali poslancov, aby navrhované zmeny legislatívne podporili.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM