Webnoviny - Svet

Protestujúci v Bratislave vynadali Sulíkovcom

WEBNOVINY.SK

Protestný pochod proti ozdravnému balíčku vlády. Protestný pochod organizuje Odborový zväz KOVO v Bratislave. Bratislava, 12. október 2010. Foto: SITA/Michal Svítok BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Na protestnom zhromaždení proti opatreniam vlády v rámci úsporného balíka sa na Námestí slobody v Bratislave zišli tisícky ľudí z celého Slovenska. Viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš v príhovore povedal, že občania sa dnes stávajú obeťou pohŕdania vlády a preto je dôležité, aby ľudia na proteste ochránili svoje osobné a najmä sociálne práva. Hlučný dav protestujúcich sa už presúva mestom pred budovu Národnej rady SR, organizátori protestu ľudí vyzvali k slušnému, ale hlasnému presunu mestom.

Protestovať prišli aj poslanci SaS – proti odboráromPoslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) prišiel na dnešný protest odborárov s vlastným transparentom. Ľudia z celého Slovenska prišli do Bratislavy protestovať proti opatreniam vlády v rámci úsporného balíka. Zišli sa na Námestí slobody a mestom sa presunuli až k budove parlamentu. Dovtedy protest prebiehal pokojne, organizátori protestu ľudí vyzvali k slušnému, ale hlasnému presunu mestom. Demonštranti pískali na píšťalkách, púšťali sirény, pokrikovali na členov vlády „Fuj“ a niesli transparenty s nápismi „Nie sme exotické vtáctvo“ a „Na čo nám je taká vláda, čo nás vôbec nemá rada“. Policajti odhadli, že ide približne o tritisíc ľudí, odborári hovorili o piatich tisíckach. Pred budovou Národnej rady SR sa však protest vyostril. Pred budovou na schodoch ich čakal šéf SaS a predseda zákonodarného zboru Richard Sulík.

Odborárov sa pýtal, kde boli vtedy, keď sa riešil nástenkový tender a štát prichádzal o miliardy. Situáciu vyostril fakt, že celý poslanecký klub SaS si len niekoľko desiatok metrov od odborárov rozložil vlastný transparent s nápisom Kde ste boli, odborári, keď „sociálni“ rozkrádali Slovensko? Musíme šetriť, lebo vy ste štyri roky „záhadne“ mlčali. Asi desiatka ľudí za nimi následne prišla a vulgárne im nadávala. Zvyšok davu na nich z odstupu kričal „Fuj“ a „Hanba“. Naspäť do budovy parlamentu ich preto radšej odprevadili niekoľkí policajti.

Protestujúci do Bratislavy prišli z celého Slovenska. Mnohých doviezli do Bratislavy autobusy, viacerí však prišli individuálne. Medzi protestujúcimi sú napríklad zástupcovia odborov železníc, učitelia zo základných škôl z Levíc a okolia, OZ potravinárov, verejnej správy i cestovného ruchu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM