Správy Regióny Zo Slovenska

Rača plánuje na jeseň otvoriť novú škôlku. Deti sa môžu tešiť na multifunkčné ihrisko

Mestská časť má na rok 2018 veľké plány. Okrem novej materskej školy a moderného ihriska chce vybudovať aj stojisko s polopodzemnými kontajnermi.

Ilustračný obrázok k článku Rača plánuje na jeseň otvoriť novú škôlku. Deti sa môžu tešiť na multifunkčné ihrisko
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Rača

Rača bude v roku 2018 hospodáriť s rozpočtom vyše 13 miliónov eur. Aj vďaka schválenému rozpočtu môže samospráva pokračovať v už začatých projektoch a rozbehnúť aj ďalšie plánované investície.

Viac miesta pre deti

Medzi hlavné priority mestskej časti patrí najmä prestavba budovy na Novohorskej ulici na úplne novú štvortriednu materskú školu pre takmer 100 detí. Koncom decembra začali v interiéri búracie práce, v januári sa pokračuje podľa ďalšieho stanoveného harmonogramu prác.

Na základe projektovej dokumentácie budú nasledovať stavebno-technické úpravy, dobudovanie nadstavby a vytvorenie dvoch nových pavilónov. „Okrem toho dôjde na prízemí k dispozičným zmenám, vybuduje sa plynová prípojka aj plynová kotolňa, vymenia sa rozvody elektro, zdravotechniky, zriaďovacích predmetov, plánuje sa kompletná výmena zateplenia obvodového a strešného plášťa, výmena výplní otvorov a úpravou má prejsť aj vonkajší areál s detským ihriskom,“ Bratislava24.sk informovala hovorkyňa Rače Eva Miklánková s tým, že novú škôlku plánujú otvoriť na jeseň 2018.

Multifunkčné ihrisko

Do začiatku leta plánuje Rača ukončiť aj veľkú rekonštrukciu detského ihriska na Hubeného ulici, kde sa už koncom roka realizovali výkopové práce pre inžinierske siete. Vznikne tam moderné multifunkčné ihrisko pre deti i dospelých.

V prvej etape sa vykoná rekonštrukcia oplotenia, osadenie hracích prvkov pre deti, fitnes prvkov pre dospelých, osadenie hracích plôch, vonkajšie osvetlenie, osvetlenie hracích plôch, opraví a doplní sa existujúci mobiliár, vybuduje sa aj pitná fontánka a pripravia sa inžinierske siete pre dva kontajnerové domčeky. „Tie sa dobudujú v druhej etape výstavby a budú slúžiť ako toalety alebo predaj baleného tovaru,“ doplnila Miklánková.

Okrem toho chce samospráva doplniť hracie prvky na detskom ihrisku na Závadskej a Gelnickej ulici a opraviť dopadovú plochu na ihrisku na Kadnárovej ulici.

Vynovené športovisko

Ďalším projektom, ktorý chce Rača rozbehnúť v tomto roku, je budovanie multišportoviska pri ZŠ Tbiliská. Práce sú podľa informácií mestskej časti rozdelené na roky 2018 a 2019.

V areáli sa zmodernizuje futbalové ihrisko, k bežeckému oválu pribudnú štyri dráhy, tartan, rovinky, zrevitalizuje sa hokejbalové ihrisko, pribudnú dve streetball ihriská, malé ihrisko pre vybíjanú, volejbal s povrchom playtop, priestor pre vrh guľou a skok do diaľky, zrekonštruujú sa tribúny aj osvetlenie.

Areál bude k dispozícii nielen deťom zo základnej školy, ale aj rekreačným športovcom, nadšencom pohybových aktivít či profesionálnym športovým klubom. „S prvou fázou realizácie by sa malo začať už v najbližších mesiacoch,“ prezradila hovorkyňa.

Opravy ciest

Rača plánuje v roku 2018 taktiež opraviť Popolnú ulicu, v úseku od Rudnickej ulici po ulicu Na medzi, ďalej Stratenú ulicu a možno aj Víťaznú ulicu.

„V rozpočte sme zvýšili čiastku určenú na opravy ďalších ciest, chodníkov, parkovísk, vrátane zvlášť vyčlenenej čiastky na budovanie a vyznačovanie nových parkovacích miest. Na rokovanie komisie v novom roku bude predložený zoznam komunikácií, ktoré si vyžadujú rozsiahlejšie celoplošné opravy a zoznam komunikácií – ciest, chodníkov a parkovacích plôch, ktoré budú vyžadovať po zime najakútnejšie zásahy,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

V pláne je aj rekonštrukcia budovy zdravotného strediska na Tbiliskej ulici a oprava pochôdznej terasy na Karpatskom námestí.

Ďalšie investície

Starosta Rače zároveň deklaroval zámer hľadať všetky rozpočtové aj mimorozpočtové zdroje na debarierizáciu ZŠ Tbiliská, konkrétne na vybudovanie výťahu pre zdravotne znevýhodnené deti.

V tomto roku by Rača takisto chcela vybudovať vzorové stojisko s polopodzemnými kontajnermi v Krasňanoch. O spolufinancovanie bude žiadať hlavné mesto formou dotácie, rovnako ako v prípade opravy terasy na Karpatskom námestí.

Začiatok budovania multifunkčného ihriska na Hubeného ulici v Rači
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Rača
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM