Rôzne

RADÍME: Deti sa cez prázdniny potrebujú aj nudiť, s aktivitami to nepreháňajme

Školský rok pomaly končí a nastáva čas sladkého ničnerobenia. Ako vyplniť voľný čas starším deťom? S voľnočasovými aktivitami to netreba preháňať.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Deti sa cez prázdniny potrebujú aj nudiť, s aktivitami to nepreháňajme
Zdroj: Dnes24.sk

Urobiť z prázdnin čarovný čas plný zážitkov neznamená, že naplánujeme každý týždeň a deň dvojmesačného školského voľna. Pri zamyslení sa nad tým, ako zorganizovať prázdniny pre staršie deti, ktoré už nepotrebujú celodenný dohľad, to uviedla psychologička Daniela Čechová.

Tá pripomína, že letné prázdniny sú možnosťou načerpať sily do ďalšieho štúdia, ale aj príležitosťou niečo nové sa naučiť, stretnúť nových ľudí a získať zážitky na celý rok. „K tomu jednoznačne pomáhajú pobytové a denné tábory či špecializované kempy, ktoré určite majú byť súčasťou prázdnin,“ konštatuje psychologička.

Ich prínos vidí i v tom, že sprostredkujú nové kontakty, nových kamarátov, pomáhajú tak deťom rozvíjať komunikačné schopnosti, kreativitu či flexibilitu. Čechová oceňuje aj to, že takéto skupinové programy využívajú vo veľkom i aktivity na čerstvom vzduchu. „Prázdniny sú dôležité i z pohľadu utužovania zdravia detí,“ pripomína v tejto súvislosti.

Psychologička však zároveň upozornila, že s organizovanými aktivitami to netreba preháňať. „Nie je vhodné, aby malo nimi dieťa zaplnené celé prázdniny,“ deklaruje. Poukazuje v tejto súvislosti na to, že výskum dlhodobo dokumentuje výhody voľného času a voľnej neštruktúrovanej hry pre deti, ktorá im umožní samostatne objavovať a prichádzať na riešenia. „Deti a adolescenti sa potrebujú aj nudiť, aj sa vedieť zabaviť sami. Keď to nedokážu, budú závislí od technických vymožeností,“ vysvetľuje.

Ak teda chcú rodičia zvoliť správny prístup pri organizovaní letných prázdnin pre svoje deti, nemali by na tieto skutočnosti zabúdať. Rovnako však by podľa Čechovej mali mať na pamäti, že prázdniny sú obdobím, keď môže byť rodina, teda rodičia s deťmi oveľa viac spolu. „A tým nemyslím len čas, ktorý spoločne strávia, ale aj spôsob, akým tento čas prežijú,“ prízvukuje psychologička. Nabáda preto užívať si spoločné výlety a dovolenky. „Zážitky z rodinných akcií majú vyššiu hodnotu ako drahé hračky. Spomienky, rodinné príbehy, ostávajú, i keď sa hračky dávno pokazia,“ dodáva psychologička.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM