Lucia Lauková Správy

RADÍME: Poisťovňa pri krádeži bicykla posudzuje hlavne jeho zabezpečenie

Na Slovensku v priebehu roka zmizlo takmer 700 bicyklov. Poisťovňa nemusí vzniknutú škodu vždy preplatiť.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Poisťovňa pri krádeži bicykla posudzuje hlavne jeho zabezpečenie
Zdroj: Dnes24.sk

S príchodom jari už naplno začala cyklistická sezóna, ktorá ponúka príležitosť na cyklojazdy v príjemnom počasí. Bicykel je bežnou športovou výbavou každej rodiny a vedia to aj zlodeji, ktorí si urobili z krádeží výhodný biznis.

Zlodeji bicyklov

Podľa policajnej štatistiky zmizlo na Slovensku v minulom roku 678 bicyklov, čím zlodeji spôsobili cyklistom škodu vo výške 535 000 eur. Polícii sa pritom darí objasniť len približne štvrtinu prípadov (27,43 %). Aj to však znamená len toľko, že sa nájde páchateľ, nie bicykel.

Krytie v poisťovni

Mnoho cyklistov si neuvedomuje, že bicykel, rovnako ako všetky športové potreby, je automaticky poistením krytý v poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne pri odškodnení rozlišujú, či bicykel zmizol priamo z bytu či domu, alebo z pivníc či garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti.

Bezpečnostný systém

„Základnou podmienkou na uplatnenie si nároku na odškodnenie za ukradnutie bicykla je prekonanie zmluvne dohodnutého spôsobu zabezpečenia stanoveného poisťovňou. Mimobytové priestory ako garáž a pivnica, v ktorých skladujete bicykle, musia mať plné steny, teda murované, drevené alebo železné bez medzier. Uzamykací systém vstupných dverí do týchto priestorov musí byť zložený z bezpečnostného zámku, ktorý tvorí zadlabávací zámok, bezpečnostná cylindrická vložka a bezpečnostné kovanie,“ radí odborník na poistenia majetku, Róbert Koch .

Podľa neho ak sa páchateľ dostal k bicyklu do priestoru cez zámok, ktorý nespĺňa zmluvne stanovené parametre zabezpečenia, poisťovňa nemusí vzniknutú škodu preplatiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM