Rôzne

RADÍME: Práca na dohodu bez odvodov do Sociálnej poisťovne bude možná od júla

Dôchodcovia budú môcť využiť prácu na dohodu bez odvodov do Sociálnej poisťovne. Nové podmienky však vstúpia do platnosti až v polovici roka.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Práca na dohodu bez odvodov do Sociálnej poisťovne bude možná od júla
Zdroj: TASR

Podľa hovorcu poisťovne Petra Višvádera sa mylne domnievajú, že ak budú pracovať na dohodu s príjmom do 200 eur mesačne, od začiatku roka 2018 z takejto dohody nemusia odvádzať poistné na dôchodkové poistenie.

„Nové podmienky pre dôchodcov-dohodárov platia od 1. júla 2018. Až od tohto termínu si budú môcť vybrať jednu dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce bez platenia odvodov, ak zárobok z nej nepresiahne 200 eur mesačne. Týka sa to poberateľov starobného dôchodku, invalidného dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku alebo výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku a dokonca aj poberateľov predčasného starobného dôchodku,“ radí Višváder.

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú síce Národná rada SR ako celok schválila s účinnosťou od 1. januára 2018, ale ustanovenie o práci dôchodcov a ich odvodovej úľave s príjmom do 200 eur mesačne je v nej stanovené s účinnosťou až od 1. júla 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM