Zo Slovenska

Procházkov pád. Pred časom kandidát na premiéra v slovenskej politike končí

Zakladateľ vládnej strany Sieť Radoslav Procházka na slovenskej politickej scéne podľa všetkého, jeho kroky smerujú za hranice.

Ilustračný obrázok k článku Procházkov pád. Pred časom kandidát na premiéra v slovenskej politike končí
Zdroj: TASR

Od soboty je jasné, že kariéra Radoslava Procházku ako predsedu koaličnej strany Sieť sa minulosť. Po mimoriadnom sneme strany v Trnave, ktorého hlavným bodom boli voľby šéfa, je jasné, že do čela sa dostáva súčasný minister dopravy Roman Brecely, ktorému dôveru vyjadrilo 86 zo 125 hlasujúcich delegátov. Procházka sa tesne pred voľbami rozhodol, že kandidovať nebude.

Pred parlamentnými voľbami možný líder vlády Radoslav Procházka prežíva v ostatných mesiacoch turbulentné obdobie. Opoziční poslanci ho obviňujú z toho, že ich podrazil a „spojil“ sa s Ficom a jeho Smerom-SD. Na vstúpenie Siete do koalície práve so sociálnymi demokratmi reagovala trojica poslancov Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrik vystúpením zo strany. Koncom júna vyjadrila Procházkovi nedôveru aj ďalšia pätica členov Siete Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík, ktorá okamžite deklarovala, že zakladá Platformu za zodpovednú politiku.

PREČÍTAJTE SI: Procházka skončil. Novým predsedom strany Sieť je Roman Brecely

Na Slovensku končí?

Procházkove kroky teraz vedú za hranice Slovenska. 44-ročný rodák z Bratislavy sa bude uchádzať o post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej Únie v Luxemburgu. Jeho odbornosť bude posúdená v dvojkolovom zložitom výbere.

„Jedno vnútroštátne a ak to prebehne dobre, tak následne jedno zahraničné priamo na pôde súdu. Akékoľvek ďalšie témy má preto význam riešiť až po tom, ako bude známy výsledok," informuje poslanec NR SR. O tom, či sa Procházka stane slovenským kandidátom na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, rozhodnú 19. septembra členovia Súdnej rady Slovenskej republiky.

PREČÍTAJTE SI: Šéf KDH radí hrnčiarovcom: Žiadajte Kaliňákovu hlavu!

Radoslav Procházka
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM