Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás tropický deň, na celom Slovensku hrozia búrky

Pranostika na dnes hovorí: "Chladný júl celé leto ochladí." Meniny oslavuje Diana. Prevažne jasno, popoludní ojedinele prehánky alebo búrky, aj intenzívne a s krúpami. Teploty 32 až 37 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás tropický deň, na celom Slovensku hrozia búrky
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne jasno, popoludní od západu pribúdanie oblačnosti a neskôr ojedinele prehánky alebo búrky, aj intenzívne a s krúpami. Mimoriadne teplo. Najvyššia denná teplota 32 až 37 stupňov.

Stred: Prevažne jasno, popoludní od západu pribúdanie oblačnosti a ojedinele prehánky alebo búrky, aj intenzívne a s krúpami. Mimoriadne teplo. Najvyššia denná teplota 30 až 35, ojedinele do 37 stupňov.

Východ: Prevažne jasno, popoludní pribúdanie oblačnosti a ojedinele prehánky alebo búrky, aj intenzívne a s krúpami. Mimoriadne teplo. Najvyššia denná teplota 30 až 34 stupňov.

Meniny má Diana

Ženské meno Diana má latinský pôvod a význam tohto mena je „božská“. Nositeľky tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme aj Dianka.

Diany, ktoré oslavujú meniny 1. júla, sú silné a cieľavedomé osobnosti. Nikdy sa nevzdávajú. Najlepšie sa cítia v aréne každodenného života. „Nemusia“ pasívny oddych v podobe vylihovania. V partnerskom vzťahu sa naplno prejavia. Usilujú sa postarať aj o najdrobnejšie detaily. Ich cieľom je, aby všetci v okolí boli spokojní. Tieto ženy vedia byť aj nepríjemné, ak s nimi prídete do konfliktu. Dianky tak ľahko neprekvapíte a vo svete sa nestratia.

Ženy s týmto menom podliehajú chorobe ojedinele. Niekedy sa ale nevedia zastaviť a prekračujú rozumné hranice.

Stalo sa doma

1618 – Ferdinand II. Štajerský bol v Bratislave korunovaný za uhorského kráľa.

1783 – V Bratislave vyšlo prvé číslo Prešporských novín, ktoré vychádzali do 30. júna 1787.

1868 – Prešporský okrášľovací spolok, ktorý vznikol v marci 1868, založil v Bratislave Mestské múzeum, dnešné Múzeum mesta Bratislavy (MMB). Stalo sa tak na podnet profesora Jozefa Könyökiho, vl. menom Ellenbogen.

1957 – Vznikol Podnik zahraničného obchodu TUZEX, ktorý v bývalom socialistickom Československu spravoval sieť maloobchodných predajní so zahraničným tovarom.

1972 – Slovenská atlétka Eva Glesková vyrovnala na medzištátnom atletickom stretnutí v Budapešti svetový rekord na 100 metrov časom 11,00 s.

1990 – Vznikla BIBIANA – medzinárodný dom umenia pre deti, ktorej názov je odvodený od Bienále ilustrácií Bratislava (BIB).

1991 – V Prahe bol podpísaný protokol o zrušení Varšavskej zmluvy.

1992 – Zriadili Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, a to zlúčením Vysokej školy ekonomiky služieb a cestovného ruchu v Banskej Bystrici a Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici. Prvý univerzitný akademický rok sa začal 1. septembra 1992.

1997 – V Trenčíne vznikla Trenčianska univerzita. Univerzita bola 15. mája 2002 oficiálne premenovaná na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TUAD).

2012 – Kladivárka Martina Hrašnová získala na majstrovstvách Európy (ME) v Helsinkách striebro výkonom 73,34 m a stala sa druhou slovenskou medailistkou z ME v atletike v ére samostatnosti po zlate Libora Charfreitaga z Barcelony 2010.

  • Arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. z úradu trnavského arcibiskupa. Veriacim to na omši v Trnave oznámil samotný Bezák, ktorý prečítal list z nunciatúry. Odvolanie platilo od 2. júla. Vatikán mal Bezáka najprv požiadať o odstúpenie, keď tak neurobil, odvolali ho. Svätá stolica ho zároveň požiadala, aby o odvolaní mlčal.

2013 – Cyklista Peter Sagan skončil v 3. etape Tour de France na druhej priečke a prvýkrát sa na 100. ročníku podujatia obliekol do zeleného dresu.

2015 – Jozef Kovalčík sa stal prvým riaditeľom Fondu na podporu umenia (FPU). Fond vznikol 1. januára 2015 ako nová verejnoprávna inštitúcia, ktorá nahradila podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry.

2016 – Slovenská republika (SR) sa ujala rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré na druhý polrok 2016 prebrala od Holandska.

Stalo sa vo svete

1863 – Začala sa jedna z rozhodujúcich bitiek americkej občianskej vojny pri Gettysburgu, ktorá sa skončila zdrvujúcou porážkou Konfederácie južanských otrokárskych štátov.

1867 – Dolná Kanada, Horná Kanada, Nové Škótsko a Nový Brunswick sa zjednotili Zákonom o britskej Severnej Amerike, čím vzniklo Domínium Kanady. Tento deň sa považuje za deň vzniku Kanady.

1903 – Začal sa prvý ročník cyklistických pretekov Tour de France. Prvú etapu z Paríža do Lyonu vyhral Francúz Maurice Garin, ktorý sa stal aj historicky prvým víťazom pretekov.

1908 – Vstúpil do platnosti medzinárodný signál akútneho nebezpečenstva SOS (Save Our Souls – Zachráňte naše duše), ktorého používanie schválila medzinárodná konferencia o bezdrôtovej telegrafii v roku 1906 v Berlíne.

1921 – Založili Komunistickú stranu Číny.

1946 – Americké ozbrojené sily uskutočnili na atole Bikini v Tichom oceáne prvý jadrový pokus od skončenia druhej svetovej vojny.

1968 – Podpísali súčasne v Londýne, Moskve a Washingtone Zmluvu o nešírení jadrových zbraní, pričom k Veľkej Británii, ZSSR a USA sa pripojilo ďalších 58 štátov.

1971 – Spojené kráľovstvo a Argentína urovnali na istý čas spor o Falklandské ostrovy, keď Argentína po dlhých a zložitých rokovaniach predbežne odstúpila od teritoriálnych nárokov na tieto ostrovy.

1979 – Začali predávať novinku TPS-L2, malý kazetový prehrávač (walkman) od japonskej firmy Sony.

1997 – Po 156 rokoch prešiel Hongkong od Spojeného kráľovstva pod správu Čínskej ľudovej republiky.

2004 – Bývalý iracký prezident Saddám Hussajn sa prvýkrát dostavil pred súd vo svojej vlastnej krajine.

2007 – Nový prezident Svetovej banky Robert Zoellick sa vo Washingtone oficiálne ujal svojej funkcie. Na tomto poste zotrval do 30. júna 2012.

2011 – Monacké knieža Albert II. sa oženil s olympijskou plavkyňou z Juhoafrickej republiky (JAR) Charlene Wittstockovou.

2012 – Futbalisti Španielska obhájili titul majstra Európy, keď vo finále EURO 2012 v Kyjeve zdolali Taliansko 4:0. Španielsko, vtedajší úradujúci majster sveta z majstrovstiev sveta (MS) 2010 v Juhoafrickej republike (JAR), sa stalo historicky prvou krajinou, ktorej sa podarilo získať nepretržite tri trofeje z MS, resp. ME v rade. Tento zápis dosiahlo po vôbec prvom víťazstve nad Talianskom v rámci finálového turnaja MS či ME.

  • Návratový modul kozmickej lode Sojuz pristál v stepi južného Kazachstanu s trojčlennou medzinárodnou posádkou, ktorá ukončila svoju viac než polročnú misiu na obežnej dráhe. Americký astronaut Donald Pettit, ruský kozmonaut Oleg Kononenko a Holanďan André Kuipers strávili na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) spolu 193 dní.

2013 – Chorvátsko sa stalo v poradí 28. členským štátom Európskej únie (EÚ).

  • Futbalisti Brazílie sa stali víťazmi Pohára konfederácií 2013. Vo finále na štadióne Maracana v Riu de Janeiro zdolali Španielov 3:0. Brazílčania triumfovali na turnaji štvrtýkrát v histórii.

2016 – Litva sa stala 35. členskou krajinou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

2017 – Koniec roamingových poplatkov pre mobilné telefóny v EÚ.

2018 – Rakúsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa Roddy Bottum (rodený Roswell Christopher Bottum), Los Angeles, California, USA, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Faith No More. Táto rocková formácia vznikla v San Franciscu v roku 1982. V roku 1985 vydali prvý album s názvom We Care A Lot. V januári 1990 mali v hitparáde prvú skladbu Epic, ktorá sa dostala do prvej desiatky. Ako sa neskôr ukázalo, bola jedinou, ktorá bodovala v americkej TOP 40.

Zato v anglickej bodovalo dvanásť ich skladieb. Vydali sedem štúdiových albumov, siedmy Sol Invictus vyšiel v máji 2015, najúspešnejším z nich bol Angel Dust, ktorý vyšiel v júni 1992. Rozišli sa v roku 1998, vo februári 2009 sa opäť zišli a pokračovali v koncertnej činnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM