Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dnes si pripomíname Deň rodičov

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je človek ospanlivý, bárs je aj vyspatý a cíti únavu, signalizuje to, že v ten deň príde tichý dážď, ktorý nepotrvá dlho." Meniny oslavuje Krištof. V nedeľu prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Teploty 26 až 31 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dnes si pripomíname Deň rodičov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: – prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Krištof

Mužské meno Krištof má grécky pôvod a v preklade znamená „nositeľ Krista“. Meniny oslavujú Krištofovia 28. júla.

Krištofovia patria medzi ľudí, ktorí sa celý život pokúšajú prísť veciam na koreň. K iným sa správajú priamo, uvoľnene a usilujú sa byť najlepšími v tíme. Radi by prešli celý svet. Žijú naplno, sú vnímaví a vyžadujú si veľa porozumenia. Sami nie sú však ľahko prístupní. Bývajú pozoruhodne životaschopní, náchylní sú na prechladnutie.

Stalo sa doma

1849 – Uhorský parlament v Segedíne prijal národnostný zákon, ktorý zaručoval jazykové práva nemaďarským národom v nižších úradoch, na súdoch a na školách. Prijal aj zákon o emancipácii Ži­dov.

1896 – Uviedli do prevádzky starú zubačku (ozubnicovú železnicu) Štrba – Štrbské Pleso v dĺžke 4,75 kilometra.

1907 – Slovenskí vysťahovalci väčšinou z oravského regiónu položili vo Fort Williame (dnes Thunder Bay – Kanada) základný kameň katolíckeho kostola.

1920 – Najvyššia rada veľvyslancov na konferencii v belgickom meste Spa určila hranice medzi Československou republikou (ČSR) a Poľskom. Z územia ČSR bolo odčlenených 25 obcí, 584 štvorcových kilometrov a 24.700 obyvateľov.

1976 – Do bratislavského jazera Zlaté piesky sa zrútilo československé dopravné lietadlo IL-18B (OK-NAB). V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky. Jeden cestujúci zomrel na následky zranení po prevoze do nemocnice. Nažive zostali piati ľudia. Išlo vtedy o najväčšiu leteckú haváriu v histórii Slovenska a bývalého Československa.

2010 – Kladivár Libor Charfreitag vybojoval na 20. majstrovstvách Európy (ME) v Barcelone zlatú medailu. Vo finále triumfoval výkonom 80,02 metrov.

Stalo sa vo svete

1742 – Berlínskym mierom sa skončila prvá sliezska vojna, ktorá vypukla v roku 1740 a prerástla do vojny o rakúske dedičstvo medzi Rakúskom a Pruskom. Rakúsko sa muselo vzdať Horného a Dolného Sliezska a Kladska.

1914 – Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku, čím sa začala prvá svetová vojna. Vojna sa skončila 7.11.1918, keď bola nariadená všeobecná demobilizácia rakúsko-uhorských armád.

1945 – Do newyorského mrakodrapu Empire State Building narazilo lietadlo, pričom o život prišlo 14 ľudí.

1984 – V Los Angeles sa začali olympijské hry, ktoré bojkotovali mnohí športovci z krajín vtedajšieho východného bloku.

2000 – Vtedajšia americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová začala v thajskom Bangkoku rozhovory so severokórejským rezortným kolegom Pak Nam-sunom. Išlo vôbec o prvé stretnutie na ministerskej úrovni medzi predstaviteľmi Spojených štátov amerických a Severnej Kórey od skončenia kórejskej vojny.

2001 – Peruánsky ekonóm Alejandro Toledo zložil prezidentskú prísahu, čím sa stal prvým zástupcom pôvodných obyvateľov vo funkcii prezidenta Peru. Hlavou štátu bol do 28.7.2006.

2005 – Írska republikánska armáda (IRA) oficiálne oznámila ukončenie ozbrojenej kampane proti britskej nadvláde v Severnom Írsku.

Skladba dňa

1943 – Narodil sa Rick Wright (rodený Richard William Wright), Londýn, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Pink Floyd. Táto legendárna artrocková formácia vznikla v roku 1965, s vystupovaním začali v marci 1966 v londýnskom hudobnom klube Marquee. Vo februári 1967 nahrali prvý singel so skladbou Arnold Layne, v auguste 1967 vydali prvý album The Piper At The Gates Of Down. Prvý veľký úspech im priniesol piaty štúdiový album Atom Heart Mother, vydaný v októbri 1970, ktorý sa dostal na prvé miesto.

Rick Wright vydal dva sólové albumy, Wet Dream v septembri 1978 a Broken China v novembri 1996. Zomrel 15. septembra 2008 vo veku 65 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM