Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Katarína ľad neprinesie, teploty do 12 stupňov

Pranostika na dnes znie: "Katarína na ľade, Vianoce na blate." Meniny oslavuje Katarína. Polooblačno, miestami hmla. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Katarína ľad neprinesie, teploty do 12 stupňov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné teploty 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Katarína

Krstné meno Katarína je gréckeho pôvodu a znamená „čistá“, „mravná“. Na Slovensku patrí toto meno medzi zaužívané. Jeho nositeľky oslovujeme Katka, Katarínka, Katuška. Meniny oslavujú 25. novembra.

V ženách s menom Katarína prevláda obratnosť, inteligencia, emócie a súcit. Kataríny či Katky sa nedajú ľahko ovplyvniť. Sú introvertky so vzťahovačnými sklonmi. Majú pevnú vôľu, no nie všetky úlohy dotiahnu. Neraz si nestihnú veci dôkladne premyslieť. Veľmi ľahko sa prispôsobujú a neúspechy znášajú pokojne.

Ak sa Kataríny rozhodujú o budúcom povolaní, zvažujú profesiu novinárky, obchodníčky alebo političky. Sú životaschopné, ich zdravie sa však vyznačuje nestálosťou, priveľmi ich ovplyvňujú stavy nálady. Kataríny potrebujú najmä uvoľnenie, odpočinok a veľa spánku.

Stalo sa doma

1672 – Na kôl napichli Gašpara Piku a ďalších 25 účastníkov protihabsburského odboja na Orave.

1992 – FZ ČSFR schválilo ústavný zákon o zániku spoločnej federácie, ktorý nadobudol platnosť o polnoci z 31. decembra 1992 na 1. januára 1993, čo znamenalo rozdelenie ČSFR. Dňa 31. decembra 1992 – o 24. hodine zanikla ČSFR a vznikli dve samostatné republiky – Česká republika (ČR) a Slovenská republika (SR).

2010 – Pod Tureckým vrchom v okrese Nové Mesto nad Váhom za účasti vtedajšieho ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Figeľa po takmer polstoročí prerazili prvý železničný tunel na území SR.

2014 – Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu vtedajšieho ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval vtedajšieho štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera, ktorý bol ministrom školstva do 23. marca 2016.

  • Predsedom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sa stal Peter Pellegrini (Smer-SD). V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných. Pellegrini nastúpil do čela NR SR po Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Túto pozíciu zastával do 23. marca 2016.

2015 – Zdravotné sestry, ktoré boli dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí. Prvých vyše 200 výpovedí padlo v žilinskej fakultnej nemocnici. V nasledujúcich dňoch výpovede pribúdali aj v ďalších nemocniciach.

Stalo sa vo svete

1867 – Švédsky priemyselník Alfred Nobel d ostal patent na výbušninu dynamit.

1884 – John Mayenberg si nechal v USA patentovať nesladené kondenzované mlieko.

1915 – Český orientalista Bedřich Hrozný oznámil, že rozlúštil chetitské klinové písmo.

– Albert Einstein publikoval všeobecnú teóriu relativity.

1936 – Nemecko a Japonsko podpísali Pakt proti Kominterne. Bola to zmluva o spoločnom boji proti komunistickému nebezpečenstvu a Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1963 – V USA na Arlingtonskom národnom cintoríne bol so všetkými vojenskými poctami tri dni po zavraždení pochovaný 35. americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

1965 – Po nekrvavom puči sa k moci v Konžskej demokratickej republike (od roku 1971 Zairská republika) dostal Mobutu Sese Seko, rodným menom Joseph Desiré Mobutu. Prezidentom bol do 17. mája 1997, kedy ho zvrhol Laurent-Désiré Kabila a opäť sa vrátili k pôvodnému názvu krajiny Konžská demokratická republika.

1969 – John Lennon ako člen skupiny Beatles vrátil Rad britského impéria na protest proti postoju britskej vlády k občianskej vojne v Nigérii a k vojne vo Vietname.

1973 – V Grécku sa uskutočnil nekrvavý prevrat proti prezidentovi Georgiosovi Papadopulosovi.

2001 – Americká Advanced Cell Technology Inc. sa stala prvou organizáciou, ktorá oznámila, že úspešne klonovala ľudské embryo.

2005 – Poľský minister obrany Radek Sikorski otvoril pre historikov archívy Varšavskej zmluvy.

2008 – Obyvatelia Grónska sa v referende 75 percentami hlasov vyslovili za širšiu autonómiu od Dánska.

2012 – Nemec Sebastian Vettel sa stal tretíkrát za sebou majstrom sveta Formuly 1.

2018 – Incident pri Kerčskom zálive medzi ukrajinským a ruským námorníctvom: Rusko zajalo tri lode ukrajinských námorných síl.

  • Mimoriadny summit o brexite; hlavy vlád a štátov 27 krajín EÚ prijali s Britániou dohodu o riadenom brexite.

Skladba dňa

1969 – Narodila sa Patricia Kelly (rodená Maria Patricia Kelly), Gamonal, Španielsko, speváčka a gitaristka, členka írskej súrodeneckej skupiny Kelly Family. V začiatku s nimi vystupovali aj otec Dan Kelly (zomrel 5. augusta 2002) a matka Barbara Ann (zomrela 10. novembra 1982). Rodina žila niekoľko rokov v americkom Bostone, potom sa presťahovali do Španielska a tam sa aj narodila väčšina súrodencov.

Prvé koncerty mali v roku 1977. Ich prvým veľkým hitom bola v roku 1979 skladba David's Song (Who'll Come With Me). V roku 1981 vydali prvý album Wonderful World. V 90. rokoch sa presťahovali do Nemecka, žili na hausbote zakotvenom na rieke Rýn v Kolíne nad Rýnom.

Vydali 18 štúdiových albumov, najnovší 25 Years Later vyšiel v októbri 2019. K diskografii patrí aj šesť live a päť kompilačných albumov. Patricia má na svojom konte tri sólové albumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM