Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Cyrila a Metoda teploty maximálne do 28 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: " Na Cyrila a Metodeje mnohý hospodár sa smeje." Oslavuje Cyril a Metod. Polooblačno až oblačno, na východe prehánky. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Cyrila a Metoda teploty maximálne do 28 stupňov
Foto: Rastislav Búgel

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Cyril a Metod

Mužské meno Cyril má grécky pôvod a význam mena je „pán“. Tí, čo vládnu na zemi, tak možno v stručnosti charakterizovať Cyrilov.

Sú citliví, spoločenskí, intuitívni a dynamickí. Cyrilovia sú aj veľmi emotívni a mierne činorodí. Občas sa zdajú byť trochu leniví. Milujú dobrodružstvá, sú nezávislí a pyšní, ako ich totemové zviera páv. Nositelia tohto mena sú málo ovplyvniteľní. Vedia si priznať chyby, sú objektívni a majú zmysel pre spravodlivosť.

Mužské meno Metod má grécky pôvod a význam mena je „metóda“.

Ich dominantnými vlastnosťami sú intuícia, intelekt a spoločenskosť. Sú obdarení aj veľkou emotívnosťou, obdivuhodnou aktivitou a rýchlymi reakciami. Sú ako šípy, poslovia, ich totemovým zvieraťom je kôň. Radi sa zúčastňujú na spoločenských udalostiach. Ak sa do niečoho nezamiešajú a neporadia, majú pocit zbytočnosti. Ich Achillovou pätou je túžba predvádzať sa.

Stalo sa doma

2007 – V Nitre sprístupnili prvé cirkevné múzeum na Slovensku – Diecézne múzeum, ktoré približuje najstaršie písomné pamiatky z kresťanskej a kultúrnej minulosti Slovenska.

2013 – V 7. etape sa cyklista Peter Sagan dočkal na 100. ročníku Tour de France (TdF) prvého víťazstva a získal aj rýchlostnú prémiu.

Stalo sa vo svete

1809 – Začala sa bitka (trvala do 6. júla) pri Wagrame, v ktorej cisár Napoleon I. porazil rakúsku armádu vedenú arcivojvodom Karolom. Celkovo zahynulo 12.000 vojakov, čím sa táto bitka zaradila k najkrvavejším bitkám 19. storočia.

1811 – Venezuela vyhlásila nezávislosť od Španielska ako prvá juhoamerická krajina.

1935 – Franklin Delano Roosevelt, 32. prezident USA, podpísal tzv. Wagnerov zákon umožňujúci robotníkom vstupovať do odborových organizácií, rokovať so zamestnávateľmi a brániť svoje záujmy aj štrajkom.

1946 – Francúzsky strojársky inžinier Louis Réard predstavil v Paríži nový model dvojdielnych, úsporne strihaných plaviek, ktoré nazval podľa ostrova Bikini.

1959 – Indonézsky prezident Ahmed Sukarno suspendoval ústavu, rozpustil parlament a začal vládnuť takmer s diktátorskými právomocami.

1975 – Kapverdské ostrovy vyhlásili po päťstoročnej portugalskej nadvláde nezávislosť.

– Americký tenista Arthur Ash sa stal prvým tenistom čiernej pleti, ktorý vyhral Wimbledon.

1977 – Proti civilnej vláde neskôr popraveného pakistanského premiéra Zulfikara Alího Bhutta sa vzbúrila armáda a moc v krajine prevzala štvorčlenná Vojenská rada na čele s generálmajorom Muhammadom Zijáulom Hakom.

1980 – Švédsky tenista Björn Borg sa po piatykrát v rade stal víťazom wimbledonského tenisového turnaja.

1996 – Narodila sa ovca Dolly, prvý klonovaný cicavec na svete. Ovca zomrela 14.2.2003.

2003 – Dve Čečenky, samovražedné bombové atentátničky, zabili 15 a zranili ďalších 60 návštevníkov rockového open-air festivalu v ruskej metropole Moskve, keď nechali explodovať výbušniny pripevnené na vlastných telách.

2007 – Na 20 rokov väzenia odsúdil súd v belgickom Bruseli bývalého majora rwandskej armády Bernarda Ntuyahagu, usvedčeného zo zodpovednosti za vraždu 10 belgických vojakov Organizácie Spojených národov (OSN), spáchanú v apríli roku 1994 v rámci genocídy v Rwande.

2009 – Vyše 150 ľudí zabili pri etnických nepokojoch v severozápadnej Číne, keď v meste Urumči, provincia Sin-ťiang, napadli turkotatárski Ujguri Číňanov z etnika Chan.

– Švajčiarsky tenista Roger Federer získal rekordný 15. grandslamový titul, keď šiesty krát v kariére vyhral prestížny Wimbledon.

  • Bankrotový súd v New Yorku schválil predaj väčšiny aktív automobilky General Motors (GM) novej spoločnosti, takzvanému novému GM, čo otvorilo cestu na rýchle ukončenie bankrotovej ochrany.

2012 – Najvyššiu budovu Európy slávnostne odhalili v Londýne. Mrakodrap Shard, čo v preklade znamená Črep, má 95 poschodí a výšku 310 metrov.

2013 – Pápež František vydal svoju prvú encykliku, rozjímanie o viere, ktorá je unikátne tým, že z prevažnej miery ju písal pápež Benedikt XVI. Jeho teologický štýl je v celých prvých troch kapitolách dokumentu, nazvaného Lumen fidei (Svetlo viery). Františkove priority začínajú vystupovať do popredia až v poslednej kapitole o úlohe viery v službe pre spoločné dobro a v poskytovaní nádeje trpiacim.

2014 – Česká tenistka Petra Kvitová sa stala druhýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

2018 – Litva sa stala 36. členskou krajinou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Skladba dňa

1973 – Narodil sa Bengt Lagerberg (rodený Bengt Fredrik Arvid Lagerberg), Štokholm, Švédsko, hráč na bicích nástrojoch rockovej skupiny Cardigans. Táto formácia vznikla vo švédskom Jönköpingu v roku 1992. Vo februári 1994 vydali debutový album Emmerdale. Úspešný bol ich štvrtý album Gran Turismo, vydaný v októbri 1998, ktorý sa dostal do prvej desiatky britského rebríčka. Na svojom konte majú šesť vydaných štúdiových albumov. Ten zatiaľ posledný, šiesty Super Extra Gravity vydali v októbri 2005. V januári 2008 vyšla hitová kompilácia Best Of. V Spojených štátoch sa výraznejšie nepresadili.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM