Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude slnečná, meniny oslavuje Emília

Pranostika na dnes znie: Ak hrmí, keď je mesiac na Strelci, bude hojná úroda po vrchách ale skromná v nížinách. Meniny má Emília. Slnečno, miestami hmla. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude slnečná, meniny oslavuje Emília
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné teploty 9 až 12 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Emília

Ženské meno Emília má latinský pôvod a v preklade znamená „horlivá, usilovná“. Nositeľky tohto krstného mena oslovujeme Milka, Miluška, Emilka.

Emílie, ktoré oslavujú meniny 24. novembra, sú rýchlo reagujúce a zvedavé bytosti. Majú neuveriteľnú pamäť a značnú sumu vedomostí. Chcú mať všetko a najradšej hneď. Ich štúdium je mierne chaotické, Emílie sa s profesormi neraz škriepia, či dostávajú do nedorozumení. Ženy s týmto menom svoje ambície realizujú najmä v umeleckej oblasti. Emílie sú svojhlavé a priatelia sa len s tými, ktorí sa im páčia, iných viac-menej ignorujú.

Tieto ženy majú často oslabené zdravie. Potrebujú dostatok odpočinku, prospieva im plávanie.

Ovplyvňujú ich planéty Mars a Pluto. Ich šťastné farby sú modrá a ružová. Ochranné rastliny bazalka a puškvorec, ochranné kamene rubín a diamant.

Stalo sa doma

1940 – Slovensko sa pripojilo k Paktu troch mocností (Nemecko-Taliansko-Japonsko).

1966 – Na Sakrakopci v bratislavskej mestskej časti Rača sa zrútilo ruské lietadlo Il-18 patriace bulharskej spoločnosti. Zahynulo všetkých 74 cestujúcich a osem členov posádky.

1989 – Nežná revolúcia: Na nátlak demonštrujúcich odstúpil predseda Ústredného výboru (ÚV) Komunistickej strany Československa (KSČ) Miloš Jakeš a spolu s ním aj všetci ministri komunistickej vlá­dy.

1999 – Predsedovia vlád ČR a SR Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda podpísali v Bratislave medzivládny protokol o prevzatí zostávajúcej časti zlata zo zásob po bývalej Štátnej banke československej (ŠBČ) a zmluvu medzi SR a ČR o spoločnom postupe pri delení majetku medzi SR a ČR.

Stalo sa vo svete

1949 – Narodila sa Petra Černocká, Praha, speváčka a herečka. Vyštudovala spev a hru na klavíri na konzervatóriu, po jeho skončení začala spievať so skupinou Pastýři, ktorej vedúcim bol Petr Hannig. Je prvým hitom z tohto obdobia bola pieseň Ovečka. Účinkovala v divadle Semafor, v roku 1973 hrala hlavnú úlohu Saxany vo filme Dívka na koštěti režiséra Vladimíra Vorlíčka. Od polovice sedemdesiatych rokov účinkovala so skupinou Kardinálové Zdeňka Mertu.

V súčasnej dobe vystupuje s manželom Jiřím Pracným. V roku 1975 vydala prvú LP platňu s názvom Lidí se ptej. Na svojom konte má desať albumov, v roku 2006 vyšla kompilácia Se mnou si píseň proukej / 20× Petra Černocká aj nový štúdiový album s názvom Souhvězdí střelce. V novembri 2009 vyšla k životnému jubileu speváčky nová kompilácia najväčších hitov Pop galerie Petra Černocká. V roku 2011 mal premiéru film režiséra Václava Vorlíčka Saxána a lexikón kúziel, v ktorom hrá Petra Černocká opäť hlavnú úlohu.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM