Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude upršaná, dnešným oslávencom je Kornel

Pranostika na dnes hovorí: "Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február." Meniny oslavuje Kornel. Zamračené, na väčšine územia dážď, na horách sneženie. Teploty 2 až 7 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude upršaná, dnešným oslávencom je Kornel
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné teploty 4 až 7 stupňov Celzia.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné teploty 2 až 6 stupňov Celzia.

Východ: zamračené, dážď so snehom, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné teploty 2 až 6 stupňov Celzia.

Meniny má Kornel

Mužské meno Kornel má latinský pôvod a je odvodené zo slova cornu, ktoré znamená „roh“. S nositeľmi tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame len výnimočne.

Kornelovia, ktorí majú meniny 26. novembra, sú ťažko poznateľní. Prejavujú sa ako priami a súťaživí muži. Vedú intenzívny život. Dokážu sa bez zábran zveriť so svojimi problémami a radi komunikujú s ľuďmi.

V školských laviciach sú Kornelovia výmyselníci, ktorí pripravia profesorom nejednu „horúcu“ chvíľu.

Keď chcú niekomu čosi povedať, povedia to z mosta doprosta. Neraz svojimi reakciami prekvapia okolie. Vedia, čo chcú, a väčšinou to aj dosiahnu.

Kornelovia sú vitálni. Sú náchylní na úrazy. Vyhýbať by sa mali mastným a sladkým jedlám.

Stalo sa doma

1820 – V Bratislave koncertoval vtedy ešte len deväťročný Franz Liszt.

1921 – Na pôde Národného zhromaždenia ČSR vystúpili poslanci SĽS na čele s Andrejom Hlinkom zo spoločného klubu Československej strany ľudovej. Vytvorili vlastný klub, čo znamenalo, že sa prvý raz na parlamentnej pôde objavila samostatná slovenská politická strana.

1995 – V Rajeckej Lesnej bol sprístupnený Slovenský betlehem – unikátne rezbárske dielo Jozefa Pekaru.

2002 – Slovenský režisér Matej Mináč získal v americkom New Yorku prestížnu cenu International Emmy Award v kategórii dokumentárnych filmov za snímku Sila ľudskosti – Nicholas Winton.

2005 – Uskutočnili sa voľby do orgánov vyšších územných celkov. Najúspešnejšou stranou v regionálnych voľbách sa stalo KDH.

Stalo sa vo svete

1346 – Karol IV. bol v Bonne korunovaný na kráľa Svätej ríše rímskej.

1812 – Začala sa (trvala do 28.11.) pri rieke Berezina bitka ruských vojsk s Napoleonovou armádou, ktorá pri ústupe z Moskvy utrpela zdrvujúcu porážku.

1832 – V americkom New Yorku dali do prevádzky prvú konskú mestskú železnicu na svete Harlem Railway.

1922 – Howard Carter a Lord Carnarvon vstúpili do hrobky faraóna Tutanchamona.

1940 – Nacisti postavili okolo varšavského geta múr, v ktorom izolovali 500.000 židov.

1962 – Uskutočnilo sa prvé nahrávanie britskej hudobnej skupiny Beatles pod týmto názvom.

2001 – Nepálsky kráľ Gjanéndra rozhodol o nasadení armády štátu proti maoistickým povstalcom, ktorí bojovali za zvrhnutie monarchie.

2003 – Uskutočnil sa posledný let lietadla Concord. Z londýnskeho letiska Heathrow odletelo do Filtonu v Anglicku, kde je vystavené ako muzeálny exponát.

2005 – Japonská vesmírna sonda Hajabusa úspešne pristála na asteroide Itokawa a odobrala vzorky.

2008 – V indickom meste Bombaj/Mumbaj sa začala (trvali do 28.11.) séria bombových teroristických útokov, pri ktorých zahynulo spolu 175 ľudí, vrátane 26 cudzincov a aj deviatich útočníkov. Terčom sa stali viaceré miesta, kde sa často zdržiavajú západní turisti a podnikatelia. Zasiahnutá bola hlavná železničná stanica, hotel Trident Oberoi a Tádž Mahál, kaviareň Café Leopold, obytný dom Nariman v ortodoxnej židovskej štvrti a nemocnica.

Skladba dňa

1944 – Alan Henderson, Belfast, Írsko, basový gitarista skupiny Them. Táto severoírska rocková formácia vznikla v apríli 1964. V júni 1965 vydali debutovú LP platňu The Angry Young Them, v januári 1966 vydali druhú LP s názvom Them Again. Ich najväčším hitom bola v marci 1965 skladba Here Comes The Night. Rozišli sa v roku 1972. Vydali sedem štúdiových albumov, v singlovej hitparáde mali dve skladby, tu druhou bola Baby, Don't Go. V Spojených štátoch bola v roku 1966 úspešná pieseň Mystic Eyes.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM