Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Svetový deň rybárstva, meniny má Ladislav a Ladislava

Pranostika na dnes znie: Ladislav huby sial, Peter, Pavel /29.6/ ich pozbieral. Meniny má Ladislav a Ladislava. Oblačno až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Svetový deň rybárstva, meniny má Ladislav a Ladislava
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Ladislav a Ladislava

Mužské meno Ladislav má slovanský pôvod a význam mena je „slávny vládca“. Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Laco, Lacko.

Ladislavov charakterizuje obrovské nasadenie v profesionálnom aj súkromnom živote. Do každej drobnosti sa púšťajú s neuveriteľnou dravosťou. Majú dynamickú povahu, sú šarmantní a nesmierne adaptabilní. V spoločnosti sa často nechávajú dlho prehovárať, aby okorenili stretnutie svojím rozprávačským talentom. Zväčša sa snažia dodržiavať základné morálne zásady. Napriek tomu nepatria medzi najdôveryhodnej­ších ľudí.

Muži s menom Ladislav vedia prežiť život šťastne. Vďaka fantázii si ho prekreslia podľa svojej predstavy. Ich obľúbenou farbou je fialová, ochranné rastliny prvosienka a horčica, ochranné kamene chalcedón a karneol.

Ženské meno Ladislava má rovnako ako mužské meno Ladislav slovanský pôvod a totožný význam. Nositeľky tohto skôr ojedinelého mena oslovujeme Laďa, Laďka.

Ladislavy nevydržia dlho na jednom mieste, stále musia byť v pohybe. Ťažko nachádzajú rovnováhu a často zveličujú svoj hnev. Pôsobia bezstarostne, sú len do istej miery ovplyvniteľné a nesporne zaujímavé.

Študujú dosť dobre a zameriavajú sa na povolania vyznačujúce sa širokými kontaktmi s verejnosťou. Majú pritom sklon často meniť zamestnanie.

Pamätajú si všetko, čo sa ich týka. Ladislavy majú dobrú odolnosť a sú vitálne. Ich obľúbená farba je zlatá, ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár a topás.

Stalo sa doma

1655 – V Bratislave korunovali za uhorského kráľa Leopolda I.

1809 – Francúzske vojská začali ostreľovanie Bratislavy 34 delami a 6 mažiarmi. Ostreľovanie trvalo dva dni.

1919 – Národné zhromaždenie schválilo zákon (vstúpil do platnosti 11.7.1919) o zriadení Československej štátnej univerzity v Bratislave, ktorú 11.11.1919 pre­menovali na Univerzitu Komenského (UK).

1968 – Slovenská národná rada (SNR) prijala zákon o Matici slovenskej, ktorý obnovil členskú základňu a rozšíril jej inštitucionál­nu časť.

1990 – Predsedníctvo SNR vymenovalo novú vládu Slovenskej republiky (SR) na čele s Vladimírom Mečiarom, bola koaličnou vládou VPN a KDH.

2002 – – Telesné pozostatky prvého Slováka vo funkcii ministerského predsedu československej vlády dr. Milana Hodžu po prevoze z USA uložili na Národnom cintoríne v Martine. Presne v deň 58. výročia smrti štátnika.

Stalo sa vo svete

1693 – V Londýne začal vychádzať prvý časopis-týždenník pre ženy na svete – The Ladies Mercury.

1905 – Vypuklo povstanie námorníkov na ruskom krížniku Potemkin.

1954 – Sovietsky zväz spustil do prevádzky v Obninsku neďaleko Moskvy prvú jadrovú elektráreň na svete.

1976 – Palestínski teroristi uniesli do Ugandy lietadlo spoločnosti Air France letiacej na linke Tel Aviv – Paríž s 257 osobami na palube.

1998 – Juhotureckým mestom Adana otriaslo zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 135 ľudských obetí.

2003 – Predsedom Národného zväzu za úplnú nezávislosť Angoly (UNITA), niekdajšieho povstaleckého hnutia, ktoré sa transformovalo v politickú stranu, sa v Luande stal Isaias Henrique Ngola Samakuva.

Skladba dňa

1942 – Bruce Johnston (vlastným menom Benjamin Baldwin), Peoria, Illinois, USA, spevák, basový gitarista a hráč na klávesových nástrojoch skupiny Beach Boys. Táto formácia vznikla na predmestí amerického Los Angeles na jeseň roku 1961. Plážoví chlapci boli rodinnou skupinou, základom boli traja bratia Wilsonovci a ich bratranec Mike Love. Pre miestnu spoločnosť Candix z Hawthornu nahrali skladbu Surfin, ktorá bola prvým krokom k ich originálnemu soundu. Texty piesní boli obrazom životného štýlu kalifornskej mládeže, teda pláže, surfovanie, dievčatá a rýchle autá. V lete roku 1962 podpísali zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Capitol, už v októbri 1962 vydali prvú LP platňu Surfin' Safari. Prvýkrát viedli americký rebríček v júli 1964 so skladbou I Get Around. Skupina Beach Boys patrí k najúspešnejším americkým formáciám. V Top 40 hitparáde mali celkom 37 piesní, z nich štyri na prvom mieste, I Get Around, Help Me Ghonda, Good Vibrations a Kokomo. Ich úspešnú dráhu dokumentuje 29 štúdiových albumov, ten najnovší s názvom That's Why God Made The Radio vydali na začiatku júna 2012, keď Brian Wilson oslávil 70. narodeniny. Je to nový album po dvadsiatich rokoch od vydania poslednej štúdiovky Summer In Paradise. V októbri 2012 vyšla hitová kompilácia 50th Anniversary Collection. K diskografii patrí aj viac ako päť desiatok live a kompilačných albumov. V auguste 2013 vyšiel CD Box Made in California (1962–2012). V Bratislave koncertovali 13. júna 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM