Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Patent na kockový cukor má 176 rokov, meniny má Miloš

Dnešná pranostika znie: Na Zasnoubení Panny Marie zima největší je. Meniny má Miloš. Prevažne zamračené a snehové prehánky. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Patent na kockový cukor má 176 rokov, meniny má Miloš
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Miloš

Mužské meno Miloš je domácou podobou mena Miloslav. Má slovanský pôvod a v preklade znamená „milý“. Nositeľov tohto bežne zaužívaného mena oslovujeme Miloš, Miloško.

Milošovia, ktorí oslavujú meniny 23. januára, sú podobní svojmu rastlinnému totemu agátu, ktorý je symbolom zasvätenia a iniciácie. Majú sebavedomé a vyrovnané správanie. Sú málo ovplyvniteľní, ale nebránia sa podnetom od iných. Železná vôľa je hlavnou črtou ich charakteru. Nič im nie je ľahostajné.

Totemovým zvieraťom Milošov je vták so zvláštnou mocou – ibis. Ochranné rastliny Milošov sú ľubovník a kôpor, ochranné kamene olivín, jantár a granát.

Majú prevažne dobré zdravie aj napriek tomu, že pracujú nárazovito. Ich obľúbené farby sú medená a zlatá. Najviac ich ovplyvňuje planéta Slnko.

Stalo sa doma

1767 – Panovníčka Mária Terézia patentom (tzv. tereziánsky urbár) upravila poddanské pomery v Uhorsku.

1960 – Premiérou opery Eva od J. B. Foerstera začala svoju činnosť spevohra Divadla J. G. Tajovského v Banskej Bystrici (dnes Štátna opera).

1998 – Na pozvanie vtedajšieho prezidenta Slovenskej republiky (SR) Michala Kováča sa v Levoči zišlo na summite 11 prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych štátov.

2006 – Zvukom sirén sa o 12.00 hodine na Slovensku začal 24-hodinový štátny smútok. Vyhlásila ho vláda v súvislosti s haváriou slovenského vojenského lietadla AN-24 pri maďarskej obci Hejce. Pri havárii zomrelo 42 ľudí. Nadporučík Martin Farkaš ako jediný nehodu prežil.

2007 – Svetový choreograf českého pôvodu Jiří Kylián navštívil po prvý raz v histórii Slovenské národné divadlo (SND).

2007 – Premiér SR Robert Fico a generálny riaditeľ talianskej spoločnosti Enel Fulvio Conti sa dohodli na dostavbe 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce.

2009 – Na Slovensku sa zrušil stav núdze v oblasti plynárenstva. Krízový štáb rozhodol, že opätovné spustenie druhého bloku Jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach nebude realizované.

Stalo sa vo svete

1579 – Zjednotením siedmich protestantských provincií (Holland, Zeeland, Utrecht, Celderland, Friesland, Croningen, Overyssel) bola vytvorená Utrechtská únia na základe iniciatívy Viliama I. Oranžského.

1843 – Riaditeľ rafinérie cukru v Dačiciach (dnes Česko) Jakub Kryštof Rad (Jacob Christoph Rad) získal patent na kockový cukor.

1849 – Britka Elizabeth Blackwellová sa stala prvou lekárkou v USA.

1890 – Založili v Prahe Českú akadémiu Františka Jozefa pre vedy, slovesnosť a umenie (dnes Česká akadémia vied a umení – ČAVU).

1907 – Charles Curtis sa ako prvý pôvodný obyvateľ (Indián) USA stal senátorom a to Kansasu.

1911 – Vo francúzskej metropole Paríži otvorili Oceánografický ústav (Institut Océanographique).

1930 – Američan Clyde Tombaugh urobil prvú známu fotografiu planéty Pluto.

1937 – V moskovskom Dome odborov sa začal proces s tzv. paralelným protisovietskym trockistickým centrom, v ktorom sa 17 vedúcich predstaviteľov Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ) priznalo k sprisahaniu proti Stalinovmu režimu.

1950 – Izraelský parlament Kneset vyhlásil za hlavné mesto krajiny obsadenú západnú časť Jeruzalema.

1960 – Švajčiarsky podmorský výskumník Jacques Piccard s americkým námorným poručíkom Donaldom Walshom dosadli v plavidle Batyskaf Trieste na dno Mariánskej priekopy v Tichom oceáne, najhlbšieho miesta na zemi – 10.917 metrov.

1964 – Lekár James Daniel Hardy transplantoval v americkom meste Jackson 68-ročnému Boydovi Rushovi srdce šimpanza, s ktorým žil dve hodiny.

Skladba dňa

1981 – Jakub Dominik, hráč na bicích nástrojoch skupiny Kryštof. Punk-folkovú formáciu pod názvom The Kryštof založil v roku 1995 v Havířově pôvodne ako trio Richard Krajčo. V roku 2001 vydali debutový album Magnetické pole. Úspešnou z tohto albumu bola pieseň Lolita, ktorá bola najhranejšou v českom rádiovom éteri. Rok nato vychádza album V siločarách a megahitom z tohto albumu bola skladba Obchodník s deštěm. Úspešný bol aj album Mikrokosmos (2004) a Rubikon (2006). Medzitým vydali v roku 2005 záznam koncertu pod názvom Ži(v)je. Na jeseň 2007 vyšla výberovka najväčších hitov Poločas (Best Of). V decembri 2008 vydali live album Kryštof v Opeře. V marci 2009 získali dve ceny Akadémie populárnej hudby Aurel ako skupina roka 2008 a za skladbu roka, ktorou bol song Atentát. V januári 2010 piaty štúdiový album s názvom Jeviště. Prvým singlom z neho bola pieseň cyRáno, ktorá zaznela vo filme 2 Bobule. Vo februári 2011 realizovali netradičný projekt Kryštof On Kino Tour 2011, čo bola kombinácia živého koncertu a filmového dokumentu z histórie kapely. Vo februári 2012 vydali CD a DVD Kinotour 2011. Album Inzerát vydali 15. októbra 2012. Z neho sú aj dva duety, Křídla z mýdla, ktorý s Richardom Krajčom naspieval Jaromír Nohavica a Cesta, ktorý nahrali s Tomášom Klusom. Album inzerát im pri odovzdávaní ocenení Anděl 2012 vyniesol dve sošky pre skupinu roka a album roka. Prvý júnový deň roku 2015 vydali nový štúdiový album Srdcebeat, prvým singlom z neho bola pieseň Ty a já. V júni 2017 k 25.výročiu vydali kompiláciu Best Of 25, ktorá obsahuje 21 starších piesní a ako bonus štyri novinky. V auguste vydali aj vinylovú verziu kompilácie. K 25. výročiu kapely odohrali 16. a 17. septembra 2017 dva koncerty na pražskom Strahove, prišlo 70 tisíc divákov. Záznam koncertu vyšiel v novembri 2018 na CD a DVD pod názvom Kryštof na Strahově 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM