Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pieseň Nad Tatrou sa blýska má 175 rokov, meniny má Fridrich

Pranostika na dnes znie: Suchý marec, mokrý máj – bude žito ako háj. Meniný má Fridrich. Jasno až polooblačno. Teploty 8 až 13 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pieseň Nad Tatrou sa blýska má 175 rokov, meniny má Fridrich
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Fridrich

Mužské meno Fridrich má germánsky pôvod, na Slovensku sa vyskytuje výnimočne a jeho význam v preklade znie „mierny vladár“. Meniny oslavuje 5. marca.

Fridrichovia sú najmä originálni, výbojní a svojhlaví. Ak by sme mali vybrať pre nich zvierací symbol, prirovnali by sme ich k baranovi. Fridrichovia si rýchlo získajú sympatie nežného pohlavia. Sú podmaniví a nadštandardne priateľskí. V spoločnosti sa radi predvádzajú a „bodujú“.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Obľúbená farba Fridrichov je červená. Ich ochranné rastliny sú púpava a žltá chryzantéma, ochranné kamene diamant a avanturín.

Stalo sa doma

1674 – Ostrihomský arcibiskup Juraj Selepčéni-Pohronec predvolal pred mimoriadny súd do Bratislavy všetkých protestantských kňazov a učiteľov z Uhorska. Dostavilo sa ich 300 až 350. Boli obvinení z velezrady a hrozil im trest smrti. Z nich 236 sa zrieklo úradov a bolo oslobodených, 61 protestantov neustúpilo a boli odsúdení na galeje. Medzi nimi boli vtedajšie slovenské osobnosti ako Tobiáš Masník či Ján Simonides.

1687 – V Prešove sa začali tzv. prešovské jatky – popravy 24 evanjelických mešťanov a šľachticov, prívržencov protihabsburského stavovského povstania Imricha Tököliho.

1844 – Pri demonštratívnom odchode slovenských študentov z Bratislavy do Levoče, vznikla hymnická pieseň Nad Tatrou sa blýska ako reakcia proti prudkému maďarizačnému náporu a likvidačnému postupu proti slovenským študentom a Ľudovítovi Štúrovi. Jej text sa pripisuje spisovateľovi a básnikovi Jankovi Matúškovi. V súčasnosti je táto hymnická pieseň slovenskou štátnou hymnou. Jej melódia bola prevzatá z pôvodnej ľudovej piesne „Kopala studienku“.

1949 – V Bratislave založili maďarský kultúrny a spoločenský zväz na Slovensku – CSEMADOK.

1991 – Zasadnutie rady hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) opustila skupina vedená Vladimírom Mečiarom a Milanom Kňažkom a založili platformu VPN – Za demokratické Slovensko (VPN-ZDS).

2015 – Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zaregistrovalo stranu Juraja Miškova pod názvom Slovenská občianska koalícia (SKOK!).

Stalo sa vo svete

1770 – Došlo ku krvavej zrážke medzi obyvateľmi Bostonu a britskými vojskami. Bol to jeden z prvých prejavov boja za nezávislosť amerických osád.

1916 – V priebehu niekoľkých minút sa pred brazílskym pobrežím potopila španielska loď Principe de Asturias. Z 588 ľudí na palube zahynulo 445.

1922 – V Berlíne sa uskutočnila premiéra expresionistického nemého filmu Upír Nosferatu, nakrúteného podľa románu Dracula od Brama Stokera z roku 1897. Časť filmu vznikla aj na Slovensku, vyskytujú sa v ňom zábery Oravského hradu, Vysokých Tatier, Váhu, Vrátnej doliny aj Oravského Podzámku.

1933 – Vo voľbách do Ríšskeho snemu získala Národnosocialis­tická nemecká robotnícka strana (NSDAP) Adolfa Hitlera až 43,9 percenta hlasov a spolu s tzv. čierno-bielo-červenou koalíciou nemeckých nacionalistov dosiahla absolútnu väčšinu v parlamente aj v krajinskom pruskom sneme.

1970 – Nadobudla platnosť zmluva o nešírení atómových zbraní, ktorú 1.7.1968 podpísalo 43 krajín.

1987 – Pri zemetrasení v Guatemale zahynulo okolo 2000 osôb.

1993 – Kanadskému šprintérovi Benovi Johnsonovi pre doping zakázali pretekať, čo pre neho znamenalo definitívny koniec športovej kariéry.

1998 – Americká vesmírna sonda Lunar Prospector našla dôkazy o prítomnosti ľadu na oboch póloch Mesiaca.

1999 – Medzinárodná arbitrážna komisia rozhodla, že mesto Brčko, ležiace na severovýchode Bosny, bude neutrálnou oblasťou, vymykajúcou sa kontrole srbskej a chorvátsko-moslimskej komunity bývalej Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR).

2000 – Izraelský vládny kabinet schválil plán premiéra Ehuda Baraka na stiahnutie izraelských vojsk z okupovaného južného Libanonu.

Skladba dňa

1972, Adam Zindani, Birmingham, UK, gitarista skupiny Stereophonics, prišiel do nej v roku 2007. Táto alternatívna rocková formácia vznikla vo Walese v roku 1992, začínali pod názvom Tragic Love Company. V auguste 1997 vydali prvý album Word Gets Around. V marci 1999 vydali druhý album Performance and Cocktails, ktorý sa dostal na prvú pozíciu v rebríčku albumov. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, najnovší Scream AboveThe Sounds vydali v októbri 2017, pred ním album Keep The Village Alive vyšiel v septembri 2015. Šesť z nich sa dostalo až na prvé miesto rebríčka. V novembri 2008 vydali hitovú kompiláciu The Best Of Stereophonics. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 23 skladieb, hitmi boli Have A Nice Day (2001), Maybe Tomorrow (2003) a Dakota (2005). Pred Stereophonics hral Adam v skupine Casino, ktorej bol v roku 2003 spoluzakla­dateľom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM