Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň je na konci, bude oblačno a hmlisto

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď dlho lístie nepadá, tuhá zima sa k nám prikráda.Meniny má Bohumír. Prevažne oblačno, miestami hmla. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň je na konci, bude oblačno a hmlisto
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Bohumír

Mužské meno Bohumír má slovanský pôvod a znamená „Bohu mier“, „zmieruj sa s Bohom“. Meno je zaužívané skôr na území Čiech ako na Slovensku. Bohumírovia oslavujú meniny 8. novembra a voláme ich Bohuš, Bohuško.

Muži s týmto menom sú značne citovo založení a pre svoj pokojný život potrebujú najmä pochopenie, lásku a pocit, že ich stále niekto doma čaká. Samota je pre nich skľučujúca. Bohumírovia sú objektívni a majú bezprostrednú povahu, môžeme sa s nimi pustiť do rozhovoru aj na chúlostivé témy. Vždy sa usilujú získať náklonnosť okolia a obklopujú sa ľuďmi, na ktorých majú silný vplyv.

Čo sa týka štúdia, priveľmi sa neučia. Navonok sú však „doma“ v mnohých oblastiach. Schopnosti a fantáziu dobre uplatnia napríklad ako autori projektov alebo reportéri.

Sú pomerne životaschopní. Škodí im negatívne myslenie.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá a hnedá. Ochranné rastliny ľubovník, borák lekársky a bobkový list, ochranné kamene krištáľ, granát a ónyx.

Stalo sa doma

1918 – V Starej Ľubovni bola ustanovená Rusínska národná rada, ktorej predsedal Anton Beskida.

1938 – Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS) a Agrárna strana sa dohodli na vytvorení celonárodnej strany, do ktorej vstúpili ďalšie slovenské politické subjekty. Vznikla tak HSĽS – Strana slovenskej národnej jednoty.

1980 – Otvorili diaľnicu Praha – Brno – Bratislava v dĺžke 317 kilometrov.

1992 – Konala sa slávnostná inaugurácia Trnavskej univerzity.

2018 – Slovensko vyhralo so spoločnosťou Achmea v spore o zákaz zisku zdravotných poisťovní. Nemecký najvyšší súd (BGH) zrušil arbitrážne rozhodnutie proti SR. Znamenalo to, že Slovensko nemusí odškodniť Union zdravotnú poisťovňu.

Stalo sa vo svete

1519 – Španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz sa dostal do aztéckeho hlavného mesta Tenochtitlán, dnešného hlavného mesta Mexika.

1620 – České stavovské vojsko bolo porazené v bitke na Bielej hore v Prahe.

1895 – Nemecký profesor fyziky Wilhelm Conrad Röntgen objavil elektromagnetické žiarenie – lúče X, ktoré neskôr nazvali na jeho počesť röntgenovými.

1917 – V Rusku vznikla prvá vláda ľudových komisárov na čele s Vladimirom Iľjičom Leninom.

1923 – Pivnicový puč: Adolf Hitler sa v Mníchove pokúsil o štátny prevrat.

1939 – V Mníchove sa uskutočnil neúspešný atentát na Adolfa Hitlera.

1942 – Druhá svetová vojna: Spojenecké vojská sa vylodili v severnej Afrike.

1959 – V Tunise sa konali prvé parlamentné voľby v dejinách krajiny. Vyhrala strana prezidenta Habiba Burgibu.

1988 – Za 41. prezidenta USA zvolili Georgea Busha st. Post hlavy štátu zastával do roku 1993.

1994 – V Haagu sa konalo prvé verejné pojednávanie Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – ICTY).

2004 – Začal sa americký útok na iracké mesto Fallúdža. Boje trvali do 20. novembra.

2013 – Tajfún Haiyan, jeden z najsilnejších doposiaľ zaznamenaných tropických cyklónov, dorazil nad filipínsku pevninu, vyžiadal si tisícky obetí na ľudských životoch.

2016 – V USA sa konali prezidentské voľby. Vo voľbách zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Prezidentského úradu sa Trump oficiálne ujal 20. januára 2017.

Skladba dňa

1961, Martin Ďurinda, Bratislava, spevák, skladateľ a gitarista, líder skupiny Tublatanka. Túto rockovú formáciu založil v roku 1982 práve Martin Ďurinda. V trojčlennej zostave boli okrem neho basový gitarista Pavel Horváth a bubeník Juraj Černý. Prvý koncert hrali v Bratislave 31. januára 1983. Počas ďalších dvoch rokov sa presadili na československej hudobnej scéne a v roku 1985, ešte ako amatérska skupina, vydali prvý album Tublatanka. Na profesionálnu dráhu sa vydali o rok neskôr, vydali albumy Skúsime to cez vesmír (1986), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo, peklo, raj (1990). V roku 1993 odišiel zo skupiny Pavel Horváth. V roku 1994 sa Tublatanka zúčastnila v írskom Dubline na 39. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie so skladbou Nekonečná pieseň, vo finále 30. apríla skončili na 19. mieste. Piesne pre skupinu skladala dvojica Martin Ďurinda a textár Martin Sarvaš. Dnes majú na svojom konte 14 vydaných albumov a kompilácií, tým najnovším je štúdiový album Svet v ohrození, ktorý vydali v máji 2010, predchádzajúci Patriot vyšiel v roku 2005. V decembri 2011 vydali koncertné CD+DVD Tublatanka 25 rockov Live. V novembri 2012 vydali kompiláciu Cítim sa fajn / Najväčšie hity No.3 a v januári 2016 DVD Tublatanka 30 Rockov / Vo veľkej škole dní.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM