Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 118 rokmi sa začala skúšobná prevádzka prvej elektrárne na našom území

Pranostika na dnes hovorí: "Na svätého Hieronyma sťahuje sa už k nám zima." Meniny oslavuje Jarolím. Polooblačno až oblačno, na severe miestami prehánky. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 118 rokmi sa začala skúšobná prevádzka prvej elektrárne na našom území
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné teploty 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné teploty 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné teploty 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Jarolím

Mužské meno Jarolím má grécky pôvod a v preklade znamená „sväté meno“. Nositeľov tohto zvláštneho mena stretneme na slovenskom území len veľmi málo, vyskytuje sa skôr v Čechách.

Jarolímovia, ktorí majú meniny 30. septembra, sú muži obdarení pozoruhodnými schopnosťami. Vedia sa ovládať a radi plnia isté poslanie. Sú aj zdržanliví a miestami záhadní. Ide o schopných a serióznych študentov, ktorí sami rozhodujú o svojom živote. Samozrejme, veľmi skoro sa rozhodnú aj pre povolanie. Nájdeme ich všade tam, kde sa vyžaduje prítomnosť kompetentného, múdreho, komunikatívneho a nezištného človeka.

Jarolímovia sa rýchlo unavia a sú citliví na duševné prepracovanie. Zvyčajne mávajú problémy s krvným tlakom a priberaním. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä hlávkový šalát, citróny, jablká a orechy.

Stalo sa doma

1901 – Začala sa v Bratislave skúšobná prevádzka Mestskej elektrárne – prvej elektrárne na území dnešného Slovenska.

1938 – Mníchovská dohoda: Československá vláda a prezident Československej republiky (ČSR) vyslovili súhlas s uznesením mníhovskej konferencie o odstúpení pohraničných území (Sudety) obývaných nemeckou menšinou Nemecku. Následne bola aj československá armáda stiahnutá z pohraničia.

1994 – Začali sa dvojdňové predčasné parlamentné voľby do NR SR, v ktorých zvíťazilo HZDS s 34,96 %. Druhá skončila koalícia Spoločná voľba (jej súčasťou bola SDĽ) s 10,41 %, tretia Maďarská koalícia (10,18 %), štvrté KDH (10,08 %), piata Demokratická únia (8,5 %), šieste Združenie robotníkov Slovenska (7,3 %) a siedma SNS (5,4 %).

2009 – Historicky prvou pilotkou Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa po slávnostnom vyradení piatich úspešných absolventov odborného kurzu Akadémie ozbrojených síl generála M.R. Štefánika oficiálne stala Miriama Štefaničová.

2013 – Vyše 7 miliónov bločkov zaregistrovali spotrebitelia do historicky prvého žrebovania Národnej bločkovej lotérie.

2016 – Tím Európa so šiestimi Slovákmi Jaroslavom Halákom, Andrejom Sekerom, Zdenom Chárom, Mariánom Hossom, Mariánom Gáboríkom a Tomášom Tatarom obsadil druhé miesto na Svetovom pohári 2016. Vo finále neuspel proti vysoko favorizovanej Kanade.

2017 – Saleziána Titusa Zemana vyhlásili za blahoslaveného. Obrad blahorečenia pri Kostole Svätej rodiny v Bratislave vykonal legát pápeža Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých.

  • Slovenskí reprezentanti pridali na majstrovstvách sveta (MS) slalomárov na divokej vode vo francúzskom Pau ďalšie tri cenné kovy. Jana Dukátová v K1 a Alexander Slafkovský v C1 sa ovenčili striebrom, Michal Martikán pridal bronz.

Stalo sa vo svete

1452 – Nemecký kníhtlačiar Johannes Gutenberg začal s tlačou dvojzväzkovej Biblie. Tento dátum sa pre jednoduchosť uvádza ako dátum vytlačenia prvej knihy na svete.

1841 – Američan Samuel Slocum si patentoval zošívačku (strojček na spájanie listov papiera).

1882 – Na rieke Fox v Appletone v americkom štáte Wisconsin začala činnosť prvá vodná elektráreň na svete – známa ako Appletonská Edisonova svetelná spoločnosť (Appleton Edison Light Company).

1928 – Britský (Škót) biológ a bakteriológ Alexander Fleming objavil penicillium – pleseň potrebnú na výrobu antibakteriálnych liekov (napr. penicilín). V roku 1945 dostal spolu s vedcami Ernstom Borisom Chainom a Howardom Walterom Floreyom Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu, za objavenie penicilínu a jeho liečivého pôsobenia pri rôznych infekčných ochoreniach.

1929 – Začala pokusne vysielať britská televízna a rozhlasová spoločnosť BBC.

1954 – USA dokončili stavbu prvej atómovej ponorky na svete Nautilus.

1960 – V americkej televízii ABC mala premiéru prvá časť animovaného seriálu Flinstonovci. Išlo o prvý animovaný seriál vysielaný v hlavnom vysielacom čase.

1991 – Bol zvrhnutý haitský demokraticky zvolený prezident Jean Bertrand Aristid a do čela krajiny sa postavil generál Raoul Cedras, ktorý na čele krajiny stál do roku 1994.

1993 – Pri zemetrasení v indických štátoch Maháráštra, Madhajapradéš a Andrhapradéš zahynulo 20.000 ľudí.

2004 – Rusko schválilo Kjótsky protokol.

2008 – V tlačenici v hinduistickom chráme v indickom meste Džódhpur zahynulo 224 ľudí a ďalších 400 utrpelo zranenia.

2009 – Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 na indonézskom ostrove Sumatra usmrtilo 1100 ľudí.

2015 – Vojenské lietadlá Ruskej federácie (RF) uskutočnili prvé útoky na ciele militantov z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Ruské letectvo zaútočilo na bojové a komunikačné prostriedky IS, sklady zbraní, streliva a pohonných hmôt.

2016 – Hokejisti domácej Kanady sa stali víťazmi Svetového pohára 2016. V druhom súboji o titul otočili skóre až v samom závere, vyhrali v Toronte nad Tímom Európa 2:1 a vo finálovej sérii triumfovali 2:0. V tíme Európy hralo šesť Slovákov: Jaroslav Halák, Andrej Sekera, Zdeno Chára, Marián Hossa, Marián Gáborík a Tomáš Tatar.

Skladba dňa

1984 – Narodila sa Keisha Buchanan (vlastným menom Keisha Kerreece Fayeanne Brown), Londýn, exčlenka anglickej vokálnej skupiny Sugababes, účinkovala v nej do roku 2009. Táto dievčenská formácia vznikla v Londýne v roku 1998. V novembri 2000 vydali debutový album One Touch. V singlovej hitparáde mali 26 piesní, z nich sedem sa dostalo až na prvé miesto.

Hitmi sa stali skladby Freak Like Me, Round Round (2002), Hole In The Head (2003), Push The Button (2005) aj About You Know (2007). Vydali sedem štúdiových albumov a kompiláciu najväčších hitov. Ten ostatný siedmy Sweet 7 vydali v marci 2010, predchádzajúci šiesty s názvom Catfights And Spotlights vyšiel v októbri 2008. Najúspeš­nejšími boli štvrtý Taller In More Ways z októbra 2005 a Change z októbra 2007, oba sa dostali sa na prvé miesto v britskom rebríčku. Rozišli sa v závere roka 2011, v roku 2019 sa vrátili na koncertné pódiá.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM