Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 255 rokmi zasiahlo Bratislavu a Komárno ničivé zemetrasenie

Dnešná pranostika hovorí: "Ak je leto mokré, býva v budúcom roku drahota!. Meniny má Beáta. Prevažne zamračené, občasný dážď, ojedinele búrky. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 255 rokmi zasiahlo Bratislavu a Komárno ničivé zemetrasenie
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné teploty 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Beáta

Ženské meno Beáta má latinský pôvod a jeho význam je „blažená, šťastná“. Nositeľky tohto dnes na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme Bea, Bejka, Beátka. Meniny majú 28. júna.

Beáty skrývajú svoje pocity a názory. Rady si v nich najprv urobia poriadok, až potom s nimi vyjdú na povrch. Beáty sú najmä objektívne.

Ak sa niekomu podarí zasiahnuť ich na citlivom mieste, ich reakcie sú rozohnené. Veľmi rady ovládajú svoje okolie. Ženská intuícia im napovie, ako konať v rôznych situáciách. Beátky dokážu vyriešiť každý problém. Sú tiež pozornými hostiteľkami a mnohé z nich príkladnými gazdinkami.

Svojho partnera si Beáty vyberajú dôsledne. Uvedomujú si, že je to prakticky jediný človek, ktorý pozná ich slabé stránky.

Obľúbené farby týchto žien sú oranžová a zelená, ochranné rastliny čakanka a saturejka, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1763 – Komárno a Bratislavu postihlo zemetrasenie, pri ktorom sa zrútilo 279 budov a zahynulo asi 63 ľudí.

1905 – Narodila sa vo Vrbici spisovateľka a prekladateľka MÁRIA RÁZUSOVÁ-MARTÁKOVÁ. Pracovala v redakcii Slniečka, zostavovala učebnice a čítanky pre najmenších. Zomrela 5.8.1964.

2000 – Prezidenta SR Rudolfa Schustera v kritickom stave letecky prepravili na kliniku v rakúskom Innsbrucku.

2010 – Slovenská futbalová reprezentácia ukončila svoju púť pri premiérovej účasti na MS v osemfinále, kde ju po výsledku 1:2 vyradil neskorší finalista Holandsko.

Stalo sa vo svete

1914 – V Sarajeve bol spáchaný atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d'Este. Atentát spáchal člen srbského vojensko-vlasteneckého spolku Čierna ruka Gavrilo Princip. Atentát sa stal zámienkou na vypuknutie prvej svetovej vojny.

1919 – V Zrkadlovej sieni Versailleského paláca vo Francúzsku bola podpísaná mierová zmluva medzi spojeneckými dohodovými štátmi a porazeným Nemeckom.

1939 – Americká letecká spoločnosť Pan American World Airways otvorila pravidelnú osobnú dopravu cez južný Atlantik.

1996 – Turecký prezident Sulejman Demirel vymenoval prvú moslimami vedenú vládu v krajine po 73 rokoch.

Skladba dňa

1943 – Helena Blehárová, Žilina, speváčka. Po maturite na žilinskom gymnáziu študovala nadstavbu na zdravotnej škole. Svoju dráhu začínala ako amatérska jazzová speváčka. V roku 1962 ju ako speváčku angažoval Gustav Brom do svojho orchestra. Počas účinkovania s týmto orchestrom študovala spev na Štátnom konzervatóriu v Brne. Úspech jej priniesla pesnička Š-š-š, v origináli Sugar Town, ktorú spievala Nancy Sinatrová. V roku 1968 odišla na zahraničné angažmán, po návrate v roku 1970 spolupracovala s viacerými hudobnými telesami, medzi nimi aj s Tanečným orchestrom československého rozhlasu. S jej nahrávkami vyšlo v Supraphone a Opuse päťdesiat singlov. V roku 1976 vyšla jej LP platňa Helena Blehárová. Pesničku Š-š-š vybral český režisér Filip Renč do filmového muzikálu Rebelové. V roku 2003 vyšla kompilácia Helena Blehárová Gold.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM