Aktualizované Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 46 rokmi získal Nepela titul majstra sveta a rozlúčil sa s kariérou

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je mráz na sv. Gabriela, bude žatva veselá." Meniny oslavuje Alexander. Prevažne polooblačno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 46 rokmi získal Nepela titul majstra sveta a rozlúčil sa s kariérou
3
Galéria
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Alexander

Mužské meno Alexander má grécky pôvod a v preklade znamená „obranca mužov“. Nositeľov tohto nielen na ruskom území, ale aj na Slovensku zaužívaného mena, oslovujeme väčšinou Alex, Saša. Meniny oslavujú 27. februára.

Na to, aby sme ich dobre pochopili, treba vedieť, že ich totemovým zvieraťom je krab. Napredujú, útočia, cúvajú a „zahrabávajú sa do piesku“. Práve tak sa správajú často aj nositelia mena Alexander, ktorí sú inak väčšinou veľmi atraktívni a svojhlaví. Alexandrovia sú vo svojej podstate nezávislí, aj keď prahnú po rodine, v ktorej nachádzajú lásku a istotu.

Títo muži sú inteligentní, výrazne pracovití a prívetiví. Majú spoľahlivú a intenzívnu pamäť. Disponujú riadiacimi schopnosťami, preto sa z nich môžu stať napríklad šéfovia spoločností.

Stalo sa doma

1673 – Uhorský kráľ Leopold I. zrušil uhorskú ústavu a krajinu vyhlásil za provinciu habsburskej monarchie. Za svojho miestodržiteľa vymenoval Johanna Caspara Ampringena.

1872 – Rakúsky arcivojvoda, rakúsky cisár, český a uhorský kráľ František Jozef I. podpísal živnostenský zákon, ktorý definitívne zrušil cechy, ktoré nahradili tzv. živnostenské spoločenstvá.

1910 – Milan Hodža začal v Budapešti (dnes Maďarsko) vydávať Slovenský denník.

1945 – Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) vydalo urýchlene nariadenie o konfiškácii pôdy Nemcov, Maďarov a zradcov národa. Nariadenie bolo základom ďalšej pozemkovej reformy.

1946 – V Budapešti (dnes Maďarsko) uzavreli československo-maďarskú dohodu o vzájomnej výmene obyvateľstva. Slovenskú menšinu v Maďarsku za maďarskú menšinu na Slovensku.

1973 – Na bratislavských majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní získal Ondrej Nepela titul majstra sveta a rozlúčil sa s pretekárskou kariérou.

1998 – V Bratislave podpísali vtedajší vedúci vládnych delegácií Slovenskej republiky (SR) a Maďarskej republiky (MR) Peter Baco a János Nemcsók návrh textu Rámcovej dohody medzi vládami SR a Maďarska o zásadách realizácie rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v holandskom Haagu v kauze Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros (SVDGN).

  • Prezidentom Východoslovenských železiarní (VSŽ) sa stal Július Rezeš, syn bývalého ministra dopravy, spojov a verejných prác SR Alexandra Rezeša. Vedenia VSŽ sa ujal tzv. kindermanažment.

2010 – Členovia Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany (SDKÚ-DS) si v primárnych voľbách vybrali za volebnú líderku strany v parlamentných voľbách Ivetu Radičovú, ktorá bola premiérkou v rokoch 2010 – 2012.

2017 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa stala prvým občanom Slovenska, ktorého vyznamenali vysokým francúzskym štátnym vyznamenaním za zásluhy v poľnohospodár­stve. Vyznamenanie najvyššej triedy jej udelil francúzsky minister poľnohospodárstva, agropotravinárstva a lesníctva Stéphane Le Foll.

Stalo sa vo svete

1700 – Angličan William Dampier objavil ostrov juhozápadnej časti Tichého oceánu, ktorý nazvali Nová Británia.

1861 – Vo Varšave (dnes Poľsko) vyvrcholili demonštrácie so zrážkami s ruskými kozákmi a s vojskom, udalosť sa tiež nazýva Varšavský masaker.

1881 – Búrska armáda porazila Britov pri hore Majuba v južnej Afrike.

1900 – Založili britskú Labouristickú stranu (Labour Party).

1932 – Britský fyzik James Chadwick oznámil objavenie neutrónu, tretej elementárnej častice atómu (ďalšie sú protón a elektrón). Za objav dostal v roku 1935 Nobelovu cenu za fyziku.

1933 – V nemeckom Berlíne zničil požiar budovu nemeckého Ríšskeho snemu (Reichstag).

1939 – Francúzsko a Spojené kráľovstvo uznali režim diktátora generála Franca v Španielsku.

1942 – Pri Surabaji v Jávskom mori sa začala veľká námorná bitka medzi Japonskom a spojeneckými vojskami, ktorá sa skončila 1. marca.

1949 – Chaim Weizmann sa stal prvým izraelským prezidentom.

1972 – V Šanghaji podpísali 37. americký prezident Richard Nixon a predseda Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Čou En-laj komuniké (tzv. šanghajské), ktoré položilo základ k normalizácii stykov medzi USA a ČĽR.

1973 – Indiáni z kmeňa Siouxov obsadili na protest proti zlému zaobchádzaniu a za dosiahnutie reformy indiánskej samosprávy osadu Wounded Knee v Južnej Dakote (USA).

1974 – Vyšlo prvé číslo amerického časopisu People.

1984 – Americká hudobná stanica MTV uviedla premiéru reklamy na Pepsi, v ktorej účinkoval spevák Michael Jackson.

1991 – Púštna búrka: Pod tlakom masívnych útokov spojeneckých síl sa Iračania stiahli z Kuvajtu. Irak dal Organizácii Spojených národov (OSN) na vedomie svoje rozhodnutie prijať požiadavku na reparáciu, vzdať sa nárokov na Kuvajt a prepustiť vojnových zajatcov. Republikán, 41. americký prezident (1989–1993) George Bush starší ohlásil zastavenie vojenských akcií.

1995 – V talianskom Palerme sa začal súdny proces so 48 obžalovanými z účasti na deliktoch tamojšieho mafiánskeho podsvetia, v dôsledku ktorých bolo v rokoch 1981 až 1991 zavraždených 44 osôb. Medzi obžalovanými boli rovnako mafiánski bossovia, ako aj jednoduchí vykonávatelia ich rozkazov – na lavicu obžalovaných zasadol okrem iných aj Salvatore (Toto) Riina, ktorý stál na najvyššom stupni sicílskeho podsvetia.

2003 – Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu odsúdil bývalú bosnianskosrbskú prezidentku Biljanu Plavšičovú na 11 rokov väzenia za zločiny proti ľudskosti, ktorých sa dopustila počas bosnianskej vojny v rokoch 1992–1995. Plavšičovú 27. októbra 2009 po šiestich rokoch väzenia predčasne prepustili na slobodu.

2004 – Šoka Asaharu, vodcu zakázanej japonskej sekty Óm Šinrikjó, odsúdil tokijský súd po ôsmich rokoch vlečúceho sa procesu na trest smrti.

2008 – Európska komisia (EK) udelila pokutu v rekordnej výške 899 miliónov eur americkému softvérovému gigantu Microsoft, ktorý sa nepodrobil rozhodnutiu EK a neumožnil konkurencii prístup k informáciám o svojom operačnom systéme za rozumnú cenu.

2010 – Takmer 500 ľudí prišlo o život v Čile pri zemetrasení s magnitúdou 8,8 a následnej prívalovej vlne cunami, ktorá sa prehnala oblasťou Tichého oceánu. Zemetrasenie patrí medzi najrozsiahlejšie v písomne zaznamenaných dejinách.

2011 – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) jednomyseľne prijala rezolúciu o sankciách voči Líbyi. Rezolúcia okrem iného obsahuje zbrojné embargo, medzinárodný zákaz cestovania pre líbyjských lídrov a zmrazenie ich majetkov.

2012 – Francúzsky čiernobiely nemý film The Artist získal na 84. ročníku udeľovania Oscarov päť cien americkej Akadémie filmových umení a vied a stal sa tak druhým úspešným nemým filmom od začiatku ich udeľovania. Prvým bola snímka Wings z prvej svetovej vojny, ktorá získala Oscara v roku 1929, kedy sa najvyššie filmové ocenenia udeľovali prvýkrát.

2014 – Novým premiérom Ukrajiny sa stal Arsenij Jaceňuk – šéf poslaneckého klubu strany Baťkivščyna (Vlasť). Premiérom bol do 14. marca 2016. Súčasným ukrajinským predsedom vlády je Volodymyr Hrojsman.

Skladba dňa

1948 – Narodil sa Eddie Gray, gitarista americkej skupiny Tommy James & The Shondells. Túto formáciu založil spevák Tommy James v roku 1963. V roku 1966 pod názvom Hanky Panky vydali prvú LP platňu. V júni 1966 mali v hitparáde aj prvú skladbu s rovnakým názvom Hanky Panky, tá sa dostala až na prvé miesto. Od roku 1966 mali v americkom rebríčku 17 skladieb. Hitmi boli I Think We're Alone Now z marca 1967, Mony Mony v máji 1968 a hlavne Crimson & Clover v decembri 1968. Skupina sa rozišla v roku 1970.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM