Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 80 rokmi sa odohral Homolov puč, meniny má Františka

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ak v marci kukučka kuká a góľa klepotá, dočkáme sa teplého leta. Meniny má Františka. Prevažne polooblačno. Teploty 8 až 13 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 80 rokmi sa odohral Homolov puč, meniny má Františka
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Františka

Ženské meno Františka má taliansky pôvod a význam mena je „Francúzka“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme aj Fany, Fanka, Franci. Meniny majú 9. marca.

Ich povaha je čiastočne nevľúdna a ustarostená. Reagujú pomalšie, správajú sa často neutrálne a dôverujú skôr svojej pevnej vôli ako intuícii. Františkám trvá istý čas, kým sa naplno prejavia. Potrebujú mať pritom neustále pocit, že niekto pri nich stojí. Pomerne rýchlo sa unavia. Ovplyvňuje ich planéta Saturn.

Obľúbená farba Františky je gaštanová. Ochranné rastliny kostihoj a koriander, ochranné kamene zafír a zirkón.

Nemali by sa urážať pre maličkosti a mali by dbať na dostatok tekutín.

Stalo sa doma

1939 – Začala sa rozsiahla vojensko-policajná akcia, ktorá vošla do histórie ako Homolov puč. Vojenský veliteľ Slovenska Bedřich Homola vyhlásil štatárium a prezident ČSR Emil Hácha suspendoval slovenskú autonómnu vládu na čele s Jozefom Tisom.

2009 – Začalo sa v Slovenskej republike prvé kolo poskytovania štátnej podpory na nahradenie starého auta novým, tzv. šrotovné. Dotácia so spoluúčasťou predajcu mohla dosiahnuť maximálne 2000 eur (60.252 Sk).

2018 – V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Podobné akcie sa konali takmer vo všetkých slovenských mestách.

Stalo sa vo svete

1796 – Napoleon Bonaparte sa oženil so svojou veľkou láskou, vdovou po hlavnom veliteľovi Rýnskej armády Joséphine de Beauharnaisovou. Podľa sobášnej listiny mali obaja 28 rokov, ale v skutočnosti bola nevesta o tri roky staršia – pre tento sobáš zrušil Napoleon zasnúbenie s dcérou marseillského obchodníka s hodvábom Desirée Claryovou.

1842 – V milánskej La Scale sa konala premiéra opery Nabucco od Giuseppe Verdiho, ktorá sa stala jeho veľkolepým neočakávaným triumfom.

1956 – Britská koloniálna polícia zatkla na letisku cyperského hlavného mesta Nikózia cyperského arcibiskupa a politika Makariosa III. a deportovala ho na Seychelské ostrovy. Príčinou bolo obvinenie, že Makarios podporoval cyperskú národnooslobod­zovaciu organizáciu EOKA, a teda bol aj zodpovedný za jej teroristické útoky. Zatknutie vyvolalo na ostrove vlnu pobúrenia.

1959 – Na veľtrhu hračiek v New Yorku predstavili bábiku Barbie.

1976 – V športovom stredisku Cermis blízko Cavalese v severnom Taliansku sa zrútila plne obsadená kabína lanovky do asi 60-metrovej hĺbky. Pri nešťastí zahynulo 42 ľudí. Príčinou nehody bolo pretrhnutie lana.

1987 – Írska rocková skupina U2 vydala mimoriadne úspešný album The Joshua Tree, dodnes jeden z najvplyvnejších albumov celej hudobnej histórie.

1996 – Palestínska bezpečnostná služba v pásme Gazy zatkla šéfa vojenského krídla islamskej fundamentalistickej organizácie Hamas Mohammada Difa, zodpovedného za sériu samovražedných útokov.

Skladba dňa

1958, Martin Fry, Stockport, Great Manchester, UK, spevák pop-funkovej anglickej skupiny ABC. Táto formácia vznikla v Sheffielde v roku 1980. V decembri 1981 mali v hitparáde prvú skladbu Tears Are Not Enough, ktorá sa dostala do prvej dvadsiatky. V júni 1982 si na svoje konto zapísali prvý veľký hit, pieseň Look Of Love. Zároveň v júni 1982 vydali aj prvý album s názvom The Lexicon Of Love. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. V hitparáde mali 15 skladieb, hitmi boli All Of My Heart zo septembra 1982 a When Smokey Sings z júna 1987. Na svojom konte majú deväť štúdiových albumov, ten deviaty The Lexicon of Love II vyšiel v máji 2016, predchádzajúci ôsmy Traffic v apríli 2008. Úspešný bol Alphabet City zo septembra 1987, ktorý sa dostal do prvej desiatky. K diskografii patria aj jeden live a štyri kompilačné albumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM