Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 67 rokov od narodenia Karola Duchoňa

"Pekná a jasná Veľká noc znamená hojnú úrodu," stojí v dnešnej pranostike. Meniny oslavuje Ervín. Slovensko čaká prevažne polooblačné počasie. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 67 rokov od narodenia Karola Duchoňa
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Ervín

Mužské meno Ervín je na Slovensku ojedinelé, má nemecký pôvod a význam mena je „priateľ cti, vojska“. Meniny majú Ervínovia 21. apríla.

Ervínovia patria skôr k tvrdohlavým, no dobroprajným ľuďom. Sú aj výrazne aktívni a majú neočakávané reakcie. Dokážu rýchlo odhaliť predstierané city. Sami sú prirodzení a nesporne temperamentní. Majú isté ťažkosti pri rozhodovaní a často sa uzatvárajú do seba. Bývajú pomerne vitálni, no mali by pravidelne jesť.

Stalo sa doma

1862 – Mesto Turčiansky Svätý Martin sa rozhodlo po zamietavom stanovisku Brezna prijať Maticu slovenskú.

1948 – Ústavodarné národné zhromaždenie schválilo zákon o jednotnej škole. Vzdelanie sa týmto zákonom v Československu unifikovalo, stalo sa povinným, bezplatným a podliehalo štátnej kontrole.

1954 – V Bratislave sa začal proces proti tzv. buržoáznym nacionalistom. Gustáva Husáka odsúdili na doživotie, Ivana Horvátha na 22 rokov väzenia, Daniela Okáliho na 18, Ladislava Holdoša na 13 a Ladislava Novomeského na 10 rokov väzenia.

1990 – Pápež Ján Pavol II. navštívil ČSFR (mesto Praha ho privítalo ako prvé).

1999 – Slovenská vláda vyslovila na zasadaní súhlas s tranzitom vojsk Severoatlantickej aliancie cez územie SR v súvislosti s operáciou Spojenecká sila v Juhoslovanskej zväzovej republike (JZR).

2006 – Skončil sa 14-dňový ostrý štrajk zdravotníckych zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J.A. Reimana v Prešove za vyššie mzdy.

2009 – Počas hlasovania v NR SR hlasovala za poslankyňu Tatianu Rosovú jej stranícka kolegyňa Iveta Radičová. Tá vzápätí svoju chybu uznala a ospravedlnila sa. Radičová o niekoľko dní svoj poslanecký mandát vrátila SDKÚ-DS.

Stalo sa vo svete

1519 – Španielsky dobyvateľ conquistadór Hernando Cortés sa vylodil v Mexiku, aby dobyl ríšu Aztékov.

1526 – V bitke pri Pánípate porazil Džingischánov a Tímúrov potomok Bábur dillíjskeho sultána a založil severoindickú Mogulskú ríšu.

1960 – Brazílsky prezident českého pôvodu Juscelino Kubitschek de Oliveira vyhlásil mesto Brazíliu za nové hlavné mesto Brazílie.

1967 – Pravicovo orientovaní plukovníci – grécka vojenská chunta pod vedením Gorgiosa Papadopula uskutočnila štátny prevrat – Papadopulov vojenský puč.

1972 – Na povrchu Mesiaca pristál mesačný modul kozmickej lode Apollo-16.

1987 – Pri výbuchu nálože na autobusovej stanici v centre srílanského hlavného mesta Kolamba zahynulo 150 osôb a 300 bolo zranených. Akcia sa pripisovala tamilským separatistom.

1991 – V Česku vznikla Občianska demokratická strana – ODS.
- Zahynulo 147 baníkov pri výbuchu v bani San-ťiao v čínskej provincii Šan-si.

1995 – Irán potvrdil svoje negatívne stanovisko k predĺženiu platnosti Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) na neurčito.

2004 – Izraelské úrady prepustili na slobodu vedca Mordechaja Vanunua, ktorý strávil za mrežami 18 rokov za prezradenie tajných informácií o jadrovom programe židovského štátu.

2005 – 51 obetí na ľudských životoch si vyžiadala explózia v bani na meď na severe africkej Zambie.

Skladba dňa

1950 – Narodil sa v Galante spevák populárnej hudby KAROL DUCHOŇ. Zomrel 5.11.1985. Počas svojho života spolupracoval s množstvom umelcov. Na svojom konte má niekoľko duetov so známymi spevákmi: Marcela Laiferová („Kamenný kvietok“), Dušan Grúň („Vonia kakao“), Jana Kociánová a inými. Jeho vystúpenia boli obľúbené aj v zahraničí. Svoje umenie prezentoval napríklad v Sovietskom zväze, Švajčiarsku, Nemecku, na Kube a v Poľsku. „Svoj obdiv prirodzenému talentu tohto speváka po jednom vystúpení v Banskej Bystrici na súťaži Bystrické zvony vyjadril aj československý slávik Karel Gott,“ informuje wikipedia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM