Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvé lietadlo sa vznieslo pred 116 rokmi, dnes teploty do 12 stupňov

Pranostika na dnes znie: "O svatém Lazaru ucpi v senci každou spáru." Meniny oslavuje Kornélia. Polooblačno, miestami hmla. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvé lietadlo sa vznieslo pred 116 rokmi, dnes teploty do 12 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Kornélia

Ženské meno Kornélia je odvodené z mena rímskeho rodu „Cornelius“, ktoré v preklade znamená „roh“. Nositeľky tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme Nela, Nelka, Nelinka.

Kornélie, ktoré majú meniny 17. decembra, sú pôvabné, aktívne. Avšak ťažko sa dajú usmerňovať a navyše sú svojrázne. Majú výrazné reakcie, sú presvedčivé a ľahko sa prispôsobujú okoliu. Niekedy privádzajú iných do pomykova.

Sotva sa Kornélie postavia na vlastné nohy, už majú jasnú predstavu o svojom živote. Dvere sa im zvyčajne pootvoria do akéhokoľvek povolania, pre ktoré sa rozhodnú.

Nositeľky tohto mena sú od prírody silné. Únave alebo chorobe podľahnú len málokedy.

Stalo sa doma

1526 – Na bratislavskom sneme zvolili za uhorského kráľa Ferdinanda I. Habsburského.

1908 – Bola otvorená prvá trať Tatranskej elektrickej železnice z Popradu do Starého Smokovca.

1978 – Uvedením prvého energetického bloku do skúšobnej prevádzky začala svoju činnosť prvá československá atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

1987 – Gustáv Husák rezignoval na funkciu generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ), nahradil ho Miloš Jakeš. Funkciu prezidenta ČSSR vykonával Husák do 10. decembra 1989.

1992 – Prejavmi najvyšších predstaviteľov federácie a štátnou hymnou ČSFR sa skončila historicky posledná schôdza Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR. Poslanci na nej prijali záverečné uznesenie o ústavnosti procesu zániku ČSFR a vzniku samostatnej Slovenskej republiky (SR) a samostatnej Českej republiky (ČR).

2005 – Rozhodnutie o zlúčení so Slovenskou demokratickou a kresťanskou úniou (SDKÚ) prijali v Banskej Bystrici delegáti mimoriadneho kongresu Demokratickej strany (DS). Za uznesenie o fúzií s SDKÚ a za zmluvu o zlúčení s SDKÚ hlasovalo 102 zo 168 účastníkov kongresu, pričom na jeho schválenie bolo potrebných 101 hlasov.

Stalo sa vo svete

1903 – V Severnej Karolíne sa uskutočnil prvý riadený let motorovým lietadlom. Pilotom bol vynálezca Orville Wright.

1925 – Turecko uzavrelo v Paríži desaťročný pakt o vzájomnom neútočení a neutralite so Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1940 – Druhá svetová vojna: Britské vojenské jednotky dobyli späť od Talianov egyptský Sollúm a začali útok na Líbyu.

1973 – Palestínski teroristi spáchali v Ríme atentát na dopravné lietadlo spoločnosti PanAm, pri ktorom zahynulo 32 ľudí.

1983 – Pri výbuchu bomby pred obchodným domom v centre Londýna zahynulo šesť ľudí a ďalších 90 osôb utrpelo zranenia. Za útokom stáli príslušníci Írskej republikánskej armády (IRA).

  • Pri požiari na diskotéke v Madride zahynulo 83 ľudí.

1986 – Lekári v Cambridge ako prví na svete transplantovali britskej pacientke Davine Thompsonovej súčasne srdce, pľúca aj pečeň.

1989 – Novým brazílskym prezidentom sa stal Fernando Collor de Mello, hlavou štátu bol do 2.10.1992.

  • V USA odvysielali prvú časť legendárneho kresleného seriálu Simpsonovci.

1996 – Za nového generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) zvolili Kofiho Annana z Ghany. Tento post zastával dve funkčné obdobia do 31.12.2006, kedy ho nahradil juhokórejčan Pan Ki-mun. Ten na poste generálneho tajomníka OSN pôsobil do 31.12.2016. Od 1.1.2017 je generálnym tajomníkom OSN António Guterres.

1997 – V skrátenom procese bez formálneho hlasovania zvolilo viac ako 3000 delegátov 50. zjazdu Afrického národného kongresu (ANC) juhoafrického viceprezidenta Thaba Mbekiho za nového predsedu strany. Stal sa tak nástupcom Nelsona Mandelu, ktorý sa zriekol svojej kandidatúry.

2001 – Misia STS-108 raketoplánu Endeavour pristála na Zemi.

  • Spojené štáty americké po 12 rokoch obnovili diplomatickú prítomnosť v Kábule.

    2011 – Najmenej 436 ľudí zahynulo pri náhlych záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených tropickou búrkou Washi na juhu Filipín.

2014 – Anglikánska cirkev prvýkrát vo svojich dejinách vymenovala do biskupského úradu ženu. Stala sa ňou Libby Laneová, celým menom Elizabeth Jane Holden Laneová.

  • Americký humanitárny pracovník Alan Gross pricestoval do USA po tom, ako ho po piatich rokoch prepustili z väzenia na Kube. USA zase prepustili na slobodu zvyšných členov kubánskej špionážnej päťky.

Skladba dňa

1958 – Narodil sa Mike Mills (rodený Michael Edward Mills), Orange County, California, USA, basový gitarista americkej skupiny R.E.M., hral aj na klávesoch a gitare. Túto rockovú formáciu založili v roku 1980 v meste Athens amerického štátu Georgia študent maliarstva, spevák Michael Stipe a predavač v obchode s gramoplatňami, gitarista Peter Buck. V apríli 1983 vydali debutový album Murmur.

V marci 1991 vydali album Out Of Time, priniesol im veľký úspech, dostal sa v rebríčku na prvé miesto. Úspešný bol aj album Automatic For The People, vydaný v októbri 1992, ktorý sa dostal na druhé miesto, aj ďalší s názvom Monster, vydaný v septembri 1994, ktorý sa dostal na prvú pozíciu. V americkom rebríčku mali celkom desať piesní, najúspešnejšou z nich bola v apríli 1991 Losing My Religion.

V marci 2007 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Na svojom konte majú pätnásť štúdiových albumov, pätnásty s názvom Collapse Into Now vydali v marci 2011, predchádzajúci štrnásty Accelerate vyšiel v marci 2008. V septembri 2011 ohlásili ukončenie muzikantskej dráhy. V novembri 2011 vyšiel kompilačný album Part Lies, Part Truth, Part Garbage 1982–2011. Po rozchode účinkoval vo viacerých projektoch, medzi nimi v skupine The Baseball Project.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM