Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Streda prinesie zamračenú oblohu a občasný dážď, meniny má Vladislav

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: September je krásny ako kvet a ovocie v ňom sladké ako med. Meniny má Vladislav. Prevažne zamračené, na severe a východe občasný dážď. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda prinesie zamračenú oblohu a občasný dážď, meniny má Vladislav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Vladislav

Mužské meno Vladislav má slovanský pôvod a v preklade znamená „sláviaci vládu.“ Nositeľov tohto bežne zaužívaného mena oslovujeme Vlado, Vladko, Slavko a meniny majú 25. septembra.

Vladislavovia sú nezávislí a svojhlaví. Títo muži majú v sebe pozoruhodnú vytrvalosť. Potrebujú mať okolo seba veľa ľudí. Sú úžasní rozprávači, každú udalosť podfarbia svojou fantáziou.

Ako malí chlapci sa len málo pridŕžajú skutočnosti, takmer nerozoznávajú realitu od vybájeného sveta. Keď podrastú, je ich citový život dosť komplikovaný. Nikdy presne nevedia, či svoju lásku prežívajú, alebo si ju vysnívali. Často potláčajú svoje city, no aj napriek tomu sa veľmi páčia ženám.

Sú veľmi životaschopní. Hoci bývajú nervózni, majú v sebe neobyčajnú odolnosť. Môžu však zaznamenať zdravotné problémy s kosťami a so zrakom. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä surovú zeleninu, ryby, cesnak a sóju.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava a chmeľ, ochranné kamene diamant a jaspis.

Stalo sa doma

1663 – Do tureckých rúk padla pevnosť v dnešných Nových Zámkoch, ktorá predstavovala jeden z najdôležitejších bodov protitureckej obrany. Jej pádom sa Turkom otvorila cesta na sever.

1825 – Karolína Augusta, štvrtá manželka uhorského kráľa Františka I., bola korunovaná v Bratislave za uhorskú kráľovnú.

1997 – Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu rozhodol v súdnom spore medzi Maďarskom a Slovenskom o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN) v prospech Slovenska.

1998 – Začali sa dvojdňové parlamentné voľby, v ktorých zvíťazilo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) s 27 percentami. Zoskupenie Slovenská demokratická koalícia (SDK) získalo 26,33 percenta, Strana demokratickej ľavice 14,66 percenta, SMK 9,13 percenta, SNS 9,07 percenta, Strana občianskeho porozumenia Rudolfa Schustera 8,02 percenta. HZDS sa tak ocitlo v opozícii a vládu zostavoval Mikuláš Dzurinda.

2011 – Základný kameň nového cyklomosta, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsku obec Schlosshof, na slovenskej strane symbolicky poklepali viacerí slovenskí a rakúski predstavitelia. Otvorený pre verejnosť bol 22. septembra 2012 a nesie názov Cyklomost slobody.

2012 – Bruselský magazín THE PARLIAMENT vyhlásil Edit Bauer (SMK), poslankyňu Európskeho parlamentu (EP) za poslanca roka 2012.

2013 – Najvyššie položená chata vo Vysokých Tatrách Chata pod Rysmi prešla za tri roky obnovou za cca 600.000 eur a bola slávnostne odovzdaná turistom do užívania.

2018 – Novým riaditeľom Opery SND sa stal Rastislav Štúr, nahradil Slavomíra Jakubeka, ktorý rezignoval na svoj post po prezentácii výsledkov auditu Ministerstva kultúry SR na kolégiu vedenia SND.

Stalo sa vo svete

1396 – Turci porazili pri Nikopole (Bulharsko) križiacke vojsko na čele s rímsko-nemeckým cisárom, českým a uhorským kráľom Žigmundom Luxemburským, čím sa Bulharsko stalo osmanskou provinciou.

1513 – Španielsky moreplavec Vasco Núňez de Balboa prekročil ako prvý Európan Panamskú šiju a dosiahol Tichý oceán.

1956 – V Londýne uviedli do prevádzky transatlantické telefónne vedenie – 3600 kilometrov dlhý kábel na morskom dne.

1957 – Na rozkaz 34. amerického prezidenta (1953–1961) Dwighta Davida Eisenhowera v Little Rocku (USA) vojaci americkej federálnej armády sprevádzali černošské deti do školy. Svoj rozkaz odôvodnil prezident tým, že je to jediná možnosť ako presadiť rozhodnutie Najvyššieho súdu USA o zrušení rasovej segregácie na verejných školách.

1972 – Obyvatelia Nórska v referende odmietli členstvo v Európskom spoločenstve.

1997 – Britské vozidlo Thrust SSC vytvorilo v Nevadskej púšti nový svetový pozemný rýchlostný rekord, keď v dvoch kolách na trati dlhej 1,6 kilometra dosiahlo priemernú rýchlosť 1149,57 km/h.

2007 – Za nového predsedu japonskej vlády schválil parlament Jasua Fukudu. Premiérom bol do 24. septembra 2008.

2008 – Za nového prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) bol zvolený Kgalema Motlanthe, úrad vykonával do 9. mája 2009, kedy do tejto funkcie inaugurovali Jacoba Zumu.

Skladba dňa

1955, Zucchero (vlastným menom Adelmo Fornaciari), Reggio Emilia, Roncocesi, Taliansko, spevák a skladateľ. Tento taliansky spevák, ktorý sa vymyká z rámca talianskeho belcanta, vydal svoj prvý album Un po'di Zucchero v roku 1983. Na svojom konte má dvanásť štúdiových albumov, najnovší Black Cat je z apríla 2016. K diskografii patrí aj tucet live a kompilačných albumov. Známe sú jeho hity Baila Morena, Senza Una Donna (naspieval ju v duete s Paulom Youngom) či Diamante. Bratislava Zucchera pozná, koncertoval tu 7. mája 2008 a 20. júna 2013.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM