Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1882 spustili v New Yorku prvú elektráreň na svete

Dnešná pranostika hovorí: "Keď Rozália kvety páli, Lucia (13.12.) kvetmi pomaľuje obloky". Meniny má Rozália. Zamračené, občasný dážď. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1882 spustili v New Yorku prvú elektráreň na svete
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Rozália

Ženské meno Rozália má latinský pôvod a znamená „ružová“, „sviatok ruží“. Nositeľky tohto ojedinelého mena, oslovujeme Róza, Rózka, Rozárka.

Rozálie, ktoré majú meniny 4. septembra, nikdy nevydržia dlho na jednom mieste, aj keď v súkromí potrebujú zázemie. Pôsobia bezstarostne, dokonale zakrývajú svoje rozpaky a vedia zapôsobiť na okolie. Štúdium im nerobí žiadne problémy, no v profesionálnom zameraní sa u nich prejavuje nerozhodnosť. Rozálie sú príkladné gazdinky.

Prospeje im dostatok čerstvého vzduchu a niektorý z vodných športov. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť kuracie mäso, ovocie, neúdené syry a výrobky zo sóje.

Rozálie ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastné farby sú oranžová a žltá. Ochranné rastliny borák, mak, kamene olivín a citrín.

Stalo sa doma

1890 – Začalo sa (trvalo do 9.9.) v americkom Clevelande zakladajúce zhromaždenie Prvej katolíckej slovenskej jednoty. Predsedom sa stal Štefan Furdek.

1960 – Elektrifikovali poslednú slovenskú i československú obec – Zlatú Baňu.

2000 – Okresný súd Bratislava I vydal medzinárodný zatýkací rozkaz na poslanca a bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu.

2005 – V Bratislave slávnostne otvorili most Apollo.

Skladba dňa

1870 – Vo Francúzsku bola vyhlásená tretia republika.

1882 – V americkom New Yorku uviedli do prevádzky prvú elektráreň na svete.

1885 – V New Yorku (USA) otvorili prvú reštauráciu so samoobsluhou.

1888 – George Eastman si dal zaregistrovať obchodnú značku Kodak a dal si patentovať fotoaparát, ktorý používal zvinovací film.

1939 – Potopením britskej lode Athenia nemeckou ponorkou U30 sa začala námorná vojna v Atlantiku.

1944 – Britské vojská oslobodili belgické mesto Antverpy.

Skladba dňa

1981 – Beyoncé Knowles (rodená Beyoncé Giselle Knowles-Carter), Houston, Texas, USA, speváčka a herečka. Prvé úspechy získala ako členka skupiny Destiny's Child. Táto dievčenská vokálna formácia vznikla v roku 1990. V novembri 1997 mali v hitparáde prvú skladbu No, No, No. Vo februári 1998 vydali prvý štúdiový album Destiny's Child. V júli 1999 viedli prvýkrát americký rebríček so skladbou Bills, Bills, Bills. V singlovom rebríčku mali 13 skladieb, z nich štyri sa dostali až na prvé miesto, okrem Bills, Bills, Bills to boli Say My Name a Independent Women Part I v roku 2000 a Bootylicious v roku 2001. Na svojom konte majú sedem albumov. Rozišli sa v roku 2005, v októbri 2005 vyšla hitová kompilácia #1's. Na sólovej dráhe vydala Beyoncé v júni 2003 debutový album Dangerously In Love. Už ten prvý bol úspešný, dostal sa na prvé miesto v Spojených štátoch aj Anglicku. Rovnako bol úspešný aj druhý album B'Day, ktorý vydala v septembri 2006. Tretí s názvom I Am…Sasha Fierce vydala v novembri 2008, v júni 2011 vychádza štvrtý štúdiový album „4“, v decembri 2013 piaty s eponymným názvom Beyoncé a v apríli 2015 šiesty album Lemonade. Všetkých šesť vydaných albumov sa dostalo v Spojených štátoch na prvé miesto. V singlovej TOP 40 hitparáde mala zatiaľ dvadsať štyri skladieb, päť z nich na prvej pozícii. Na svojom konte má dvadsať dva cien Grammy ako členka Destiny's Child aj ako sólová interpretka. Predaj sólových platní Beyoncé presiahol 100 miliónov výliskov, k tomu 60 miliónov platní so skupinou Destiny's Child. Jej manželom je rapper a producent Jay-Z. V rámci turné The Mrs. Carter Show World Tour Starring Beyoncé vystúpila 19. apríla 2013 aj v Bratislave na zimnom štadióne Ondreja Nepelu. V januári 2012 porodila dcéru Blue Ivy Carter, v júni 2017 sa im narodili dvojčatá, Rumi and Sir Carter. V júni 2018 vydali Jay-Z a Beyoncé spoločný album Everything Is Love, v americkom rebríčku sa dostal na druhé miesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM