Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1981 sa John Hinckley pokúsil o atentát na Ronalda Reagana

"Ak máš v marci lúku zatopenú, nič si z toho nerob, zaraduj sa senu," odkazuje dnešná pranostika. Meniny má Vieroslava. Má byť polooblačno až oblačno, na severe miestami prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1981 sa John Hinckley pokúsil o atentát na Ronalda Reagana
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Meniny má Vieroslava

Ženské meno Vieroslava má slovenský pôvod a význam mena je „oslavujúca vieru“, „slávna vierou“. Dámy a dievčatká s týmto menom na Slovensku stretávame ojedinele. Oslovujeme ich aj Vierka, Slávka. Meniny majú 30. marca.

Vieroslava je meno priebojných žien s tvrdou povahou. Zvyčajne bývajú mimoriadne aktívne a reagujú rýchlo. Majú tiež vyhranený a nemenný úsudok.

Vieroslavy sú väčšinou výborné študentky. Inklinujú k povolaniam, v ktorých treba zo seba vydať maximum a prevziať zodpovednosť. Zvyčajne sú od prírody silné, nepodľahnú ľahko únave, ani chorobe. Sú náchylnejšie na horúčky.

Vieroslavy ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú červená a biela, ochranné rastliny biela ľalia a hruška, ochranné kamene zafír a koral.

Stalo sa doma

1820 – Narodil sa v Krupine evanjelický kňaz, aktívny účastník národného života a najvýznamnejší básnik štúrovskej generácie ANDREJ SLÁDKOVIČ (vlastným menom Braxatoris). Autor známej básnickej skladby Marína napísanej v štúrovskej slovenčine. K vrcholom jeho tvorby patrí aj rozsiahla epická báseň Detvan. Zomrel 20.4.1872.

1610 – Skončila sa (začala 28. marca) synoda evanjelickej cirkvi v Žiline, ktorá zavŕšila prvú etapu vývoja Lutherovej reformácie na Slovensku a utvorila samosprávne orgány evanjelickej cirkvi. Evanjelici sa definitívne zbavili podriadenosti katolíckej hierarchii a zjednotili sa v augsburskom vyznaní.

1910 – V Skalici vzniklo Družstvo pre speňaženie domáceho priemyslu. Bola to prvá slovenská inštitúcia, ktorá sa zaoberala ľudovou umeleckou výrobou a jej predajom.

1920 – Dočasné národné zhromaždenie schválilo štátne symboly ČSR. Tvorili ich zástava, malý, stredný a veľký znak.

Stalo sa vo svete

1867 – Spojené štáty americké kúpili od Ruska za 7,2 milióna dolárov Aljašku.

1870 – Ratifikovali 15. dodatok k ústave USA, ktorý zaručoval volebné právo pre obyvateľov všetkých farieb pleti.

1909 – Otvorili most Queensboro v New Yorku, ktorý spája Manhattan a Queens.

1981 – Pri hoteli Hilton vo Washingtone sa pokúsil dvadsaťpäťročný John Hinckley o atentát na prezidenta Ronalda Reagana a jeho tlačového tajomníka Jamesa Bradyho. Guľka z revolvera zasiahla prezidenta, avšak zranenie nebolo vážne. James Brady spolu s dvoma príslušníkmi strážnej služby boli ťažko zranení.

2001 – Britský veslár Jim Shekhdar sa stal prvým človekom, ktorý na svojom člne bez pomoci preplával Tichý oceán. Čln sa však krátko pred tým, než zazrel pevninu potopil, a tak bol britský veslár prinútený preplávať poslednú 150-metrovú časť úseku sám. Jeho dobrodružná cesta sa začala 29.6.2000 v Peru.

2003 – V reštauráciách a baroch v New Yorku vznikli nefajčiarske zóny.

Skladba dňa

1945 – Narodil sa známy britský gitarista, spevák a skladateľ ERIC CLAPTON, bývalý člen legendárnej skupiny Cream. Jeho pesničky ako napríklad Layla či Tears in Heaven sa stali svetovými hitmi.

1962 – Narodil sa americký rapper MC HAMMER, na hudobnej scéne úspešný hlavne začiatkom 90-tych rokov.

1964 – Narodila sa americká speváčka a gitaristka TRACY CHAPMANOVÁ.

1968 – Narodila sa známa kanadská speváčka CÉLINE DIONOVÁ.

1979– Narodila sa americká speváčka a hudobníčka indického pôvodu NORAH JONESOVÁ, vlastným menom Geethali Norah Jones Shankar. Jej hudba je zmesou jazzu, popu a country a pozitívne ju vnímajú nielen poslucháči, ale aj hudobná kritika. Po vydaní svojho debutového albumu Come Away With Me získala osem cien Grammy. Zahrala si aj v americkom filme Moje čučoriedkové noci.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM