Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu bude slnečno, teploty do 30 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "V júli do košele obleč sa, v decembri po uši odej sa." Oslavuje Patrik, Patrícia. Slnečno. Teploty 25 až 30 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu bude slnečno, teploty do 30 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné teploty 27 až 30 °C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné teploty 25 až 29 °C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné teploty 25 až 29 °C.

Meniny má Patrik, Patrícia

Mužské meno Patrik má latinský pôvod a jeho význam je „urodzený“, „patricijský“. Nositeľov tohto častého a populárneho mena oslovujeme Paťo, Paťko.

Patrikovia sa tvrdohlavo spoliehajú na svoje sily a len málokedy si dajú poradiť. Sú elegantní a záleží im na tom, aby druhí ocenili ich výzor. Zvyčajne zvažujú problém zo všetkých možných uhlov pohľadu, opäť všetko premyslia a až potom konajú.

Patrikovia by si mali dávať pozor najmä na preceňovanie svojich síl. Mohlo by to byť nebezpečné.

Meno Patrícia je ženskou podobou mena Patrik. Nositeľky tohto bežne zaužívaného mena oslovujeme Paťa, Paťka, Paťuška. V určitých obdobiach sú Paťky prítulnejšie ako mačiatko. Ak sa odviažu, sú vrtošivé a neovládateľné. Sú tiež priateľské a zábavné. Paťky majú pevnú vôľu. Vedia si sadnúť za stôl a nevstať od neho, kým nie je práca dokončená. V takých chvíľach vidia pred sebou len svoj cieľ a všetko ostatné ide bokom.

Zdravie majú nestále. Keď sú veselé, zdravie im slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, sú náchylné na ochorenia, najmä na respiračné.

Stalo sa doma

1311 – Pápežský legát Gentile exkomunikoval oligarchu, pána západného a stredného Slovenska Matúša Čáka. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako Matúš zaútočil na Budín.

1852 – V Rimavskom Brezove vznikla Rimavsko-muránska železiarska účastinná spoločnosť.

2008 – Horolezec Peter Hámor vystúpil spolu s Poliakom Piotrom Morawským na Gašerbrum II (8035 m).

2016 – Strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková obhájila titul majsterky Európy v trape. V dueli o zlato zdolala v Lonate domácu Talianku Silvanu Stancovú 15:13.

Stalo sa vo svete

1809 – Pápeža Pia VII. na príkaz Napoleona I. Bonaparta uniesli v noci z 5. na 6. júla francúzski vojaci. Následne ho Napoleon poslal do vyhnanstva v Grenobli. Pápežský štát pripojil priamo k Francúzsku a Rím vyhlásil za ríšske mesto.

1854 – V USA založili Republikánsku stranu.

1885 – Francúzsky vedec Louis Pasteur úspešne otestoval svoju vakcínu proti besnote.

1957 – Americká tenistka Althea Gibsonová sa stala prvou víťazkou čiernej pleti grandslamového tenisového turnaja vo Wimbledone.

1988 – Pri dovtedy najväčšej katastrofe od začiatku ťažby ropy v Severnom mori zahynulo 167 ľudí. Nehoda sa stala 190 km od škótskeho pobrežia na ropnej plošine Piper Alpha.

2013 – Egyptský liberálny opozičný líder Muhammad Baradej, bývalý šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu – (MAAE), bol oficiálne vymenovaný za nového dočasného premiéra Egypta. Dočasný prezident Adlí Mansúr ho zároveň poveril zostavením prechodnej vlády.

2014 – Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil so sedemnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom po takmer štvorhodinovej päťsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4.

2018 – Obesením popravili Šókó Asaharu, vodcu niekdajšej sekty Óm šinrikjó, ako aj šesť ďalších popredných členov tejto organizácie, ktorá v roku 1995 podnikla útok sarinom na metro v Tokiu.

Skladba dňa

1971– zomrel Louis Armstrong (*4. augusta 1901, New Orleans), kráľ trúbky a jedna z najvýznamnejších jazzových osobností. Hrať na trúbku a čítať noty sa naučil už ako dieťa v jednej polepšovni. Ako 18-ročný nastupuje ako hráč na trúbku do orchestra trombonistu Kida Oryho. Od roku 1924 účinkoval v New Yorku, po dvoch rokoch sa vrátil do Chicaga. Tu začal štúdiovú prácu s vlastnými skupinami a potom prišli na rad aj veľké orchestre. V Európe koncertoval prvýkrát už v roku 1932. Zahral si v muzikáloch na Broadwayi aj vo viacerých filmoch, medzi nimi Hello Dolly s Barbrou Streisand v roku 1969. Louis Armstrong si počas celého 50-ročného pôsobenia dokázal udržať výnimočnú pozornosť publika. Počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Jeho najväčším popovým hitom bola skladba What A Wonderful World, ktorá v marci 1968 viedla anglický rebríček. Zomrel v New Yorku 6. júla 1971 vo veku necelých 70 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM