Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V strede týždňa čakajú západ a sever prehánky, meniny má Dionýz

Pranostika na dnes znie: Dobre je, keď v októbri list zo stromu padá, tento rok požehnaný cestu si hľadá. Meniny má Dionýz. Polooblačno až oblačno, na západe a severe prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V strede týždňa čakajú západ a sever prehánky, meniny má Dionýz
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Dionýz

Mužské meno Dionýz má grécky pôvod a v preklade znamená „zasvätený bohu Dionýzovi“ (gréckemu bohu vína, úrody a plodnosti). Meniny oslavujú na Slovensku Dionýzovia 9. októbra.

Dionýzovia sú muži, ktorým mnohokrát ťažko rozumieme. Nositelia tohto výnimočného krstného mena sú prevažne tichí a utiahnutí. Oddať sa niekomu, či už v láske alebo v priateľstve, pre nich znamená vážne rozhodnutie. Zvyčajne sú dobrí, svedomití a samostatní študenti. Štúdium im pohltí aj voľný čas. Keď sa zamestnajú, dokážu sa zabudnúť v práci až do noci. Majú predpoklady stať sa úspešnými výskumníkmi, technikmi alebo lekármi.

Ich zdravotný stav je znamenitý, vitalita mimoriadna. Veľmi dobre odolávajú únave. V jedálničku Dionýza by rozhodne nemala chýbať sezónna zelenina a ovocie.

Dionýzov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka a fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1938 – Začalo sa v Komárne rokovanie medzi Československom a Maďarskom o odstúpení južných oblastí Slovenska – obývaných maďarskou menšinou – Maďarsku, čo vyplynulo z Mníchovskej dohody.

1936 – Narodil sa v Žiline básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ a inovátor detskej literatúry ĽUBOMÍR FELDEK. Vo svojich začiatkoch bol členom tzv. trnavskej skupiny a debutoval zbierkou Jediný slaný domov. Ďalšími básnickými zbierkami boli napríklad Kriedový kruh, Dvaja okolo sveta, Slovák na Mesiaci či Plakať je krásne. Nová podoba literatúry pre deti sa prejavila v dielach ako Hra pre tvoje modré oči, Zelené jelene, Zlatúšik, Modrá kniha rozprávok či Zelená kniha rozprávok. Je tiež autorom scenára filmovej rozprávky Perinbaba.

1954 – Narodil sa v Martine spisovateľ JOZEF TATÁR.

1977 – Narodil sa v Bratislave známy moderátor MARTIN „PYCO“ RAUSCH.

2008 – Slovenský husľový virtuóz Dalibor Karvay získal prvé miesto v 3. ročníku medzinárodnej husľovej súťaže Davida Oistracha v Moskve.

2014 – Slovenskí futbaloví reprezentanti zdolali v kvalifikačnom dueli EURO 2016 úradujúcich majstrov Európy a svetových šampiónov z roku 2010 Španielov v Žiline 2:1.

Stalo sa vo svete

1651 – Anglický parlament vydal tzv. navigačný akt – zákon o plavbe. Podľa neho mohli do Anglicka dovážať tovar iba anglické lode alebo lode krajín, v ktorých bol tovar vyrobený.

1874 – Predstavitelia poštových správ z 22 krajín podpísali Dohovor o obecnej jednote poštárskej, čím vznikla Všeobecná poštová únia, ktorú v roku 1878 premenovali na Svetovú poštovú úniu. S udalosťou súvisí aj Svetový deň pošty.

1914 – Prvá svetová vojna: Nemecké vojská dobyli Antverpy.

1934 – Vo francúzskom meste Marseilles boli zavraždení francúzsky minister zahraničných vecí Louis Barthou a juhoslovanský kráľ Alexander I. Vrahmi boli chorvátski nacionalisti.

1963 – Premiér Apollo Milton Obote vyhlásil nezávislosť Ugandy, ktorá však ako konštitučná monarchia zostala členom Britského spoločenstva národov (Commonwealth u).

1963 – Nad karibskými ostrovmi prestal vyčíňať po šiestich dňoch tajfún Flóra, ktorý si vyžiadal 6500 ľudských obetí. Najhoršie boli postihnuté ostrovy Haiti a Kuba.

1970 – Predseda kambodžského parlamentu Na Tam vyhlásil zvrhnutie monarchie a ustanovenie Khmérskej republiky (dnes Kambodža).

Skladba dňa

1940, John Lennon (rodený John Winston Lennon), Liverpool, UK. Vyrástol u matkinej sestry Mary Smithovej. Bola to teta Mimi, ktorá mu kúpila za 17 libier prvú španielku. Mladý John spieval v Svätopeterskom zbore a ten bol vlastne jediným miestom, kde dostal aspoň základné hudobné vzdelanie. V roku 1952 ukončil základnú školu a nastúpil do gymnázia Quarry Bank. Tam aj založil skifflovú skupinu Quarry Men. Tá vystúpila v rámci programu na tradičnom jarmoku vo Woltone v júli 1957. Tu sa stretol prvýkrát s Paulom McCartneym, pár dní nato ho vzal do skupiny. Oficiálna diskografia Beatles ráta 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Rozišli sa v apríli 1970. Na sólovej dráhe vydal John osem štúdiových albumov. Najúspešnejšími boli Imagine v októbri 1971 a Double Fantasy v novembri 1980. V americkom singlovom rebríčku mal trinásť skladieb, v anglickom o dve viac. John bol dvakrát ženatý, 23. augusta 1962 si zobral za manželku modelku Cynthiu Powel, 8. apríla 1963 sa im narodil syn Julian. V novembri 1966 sa počas vernisáže v indickej galérii zoznámil s Yoko Ono. Po rozvode so Cynthiou sa 20. marca 1969 s Yoko zosobášili na Gibraltare. Keď sa v apríli 1970 Beatles rozišli, John a Yoko si v auguste 1971 zvolili za miesto pobytu New York. Do Anglicka sa už John nevrátil. V druhom manželstve s Yoko Ono sa im 9. októbra 1975, presne na Johnove 35. narodeniny narodil syn Sean Taro Ono Lennon. Zomrel tragicky 8. decembra 1980 v New Yorku, zastrelil ho jeho obdivovateľ Mark Chapman pri návrate z nahrávacieho štúdia.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM