Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu sa doženú mraky aj občasný dážď, teploty do 9 °C

Dnešná pranostika znie: V marci prach, istý hrach. Meniny má Vlastimil. Prevažne zamračené, občasný dážď, na horách sneženie. Teploty 4 až 9 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu sa doženú mraky aj občasný dážď, teploty do 9 °C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Vlastimil

Mužské meno Vlastimil má slovanský pôvod a znamená „milujúci moc, vládu“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme Vlasto, Vlastík. Meniny oslavujú 13. marca.

Vlastimilovia sú záhadní ľudia. Ťažko je ich definovať práve pre ich dvojakosť. Niekedy sa nám javia ako múdri muži, ktorí dumajú pod figovníkom, inokedy zasa ako jaguár chystajúci sa na skok. Platí to aj o ich psychike. Sú introverti aj extroverti zároveň. Stávajú sa z nich profesori alebo, napríklad, psychológovia. Vedia sa naplno prejaviť, obratne komunikovať a viesť iných. Vlastimilovia sa ľahko prispôsobujú situáciám.

Sú odolní už ako deti. Mali by si dávať pozor na úrazy. Ich slabé stránky sú dýchací systém a krvný obeh.

Obľúbené farby Vlastimilov sú žltá, tmavomodrá, ochranné rastliny figovník, puškvorec, ochranný kameň granát.

Stalo sa doma

1870 – V Martine začali vychádzať tri razy do týždňa Národné noviny, orgán Slovenskej národnej strany (do februára 1948). Predtým sa volali Pešťbudínske vedomosti a vychádzali v Pešti (dnes Budapešť – Maďarsko).

1939 – Jozef Tiso a Ferdinand Ďurčanský rokovali v nemeckom Berlíne s ministrom zahraničných vecí Joachimom von Ribbentropom a Adolfom Hitlerom. Na tomto stretnutí Hitler oboznámil Tisa s úmyslom obsadiť Čechy a ak Slováci nechcú byť obsadení tiež, majú okamžite vyhlásiť samostatnosť, ktorú bude garantovať Nemecko. Tiso však odmietol vyhlásiť samostatnosť prostredníctvom nemeckého rozhlasu v Berlíne a ešte z Berlína požiadal vtedajšieho prezidenta Československej republiky (ČSR) Emila Háchu, aby na 14. marca zvolal poslancov Snemu Slovenskej krajiny na mimoriadne zasadnutie.

2007 – V Bratislave slávnostne otvorili Národné referenčné centrum pre tropické choroby.

2010 – Slovenské družstvo pištoliarov v zložení Juraj Tužinský, Pavol Kopp a Ján Fabo získalo na Majstrovstvách Európy (ME) v streľbe zo vzduchových zbraní v nórskom Merakeri bronzovú medailu. Tužinský pridal bronz aj v súťaži jednotlivcov.

Stalo sa vo svete

1639 – Známu americkú Harvardovu univerzitu pomenovali podľa významného britského duchovného a učenca Johna Harvarda. Je najstaršou americkou vysokou školou vôbec.

1781 – Britský astronóm Friedrich William Herschel objavil planétu Urán.

1900 – Briti na čele s lordom Frederickom Robertsom v britsko-búrskej vojne o južnú Afriku dobyli mesto Bloemfontein.

1925 – V americkom štáte Tennessee postavili evolučnú teóriu mimo zákona.

1928 – V USA v San Francisquito Valley neďaleko kalifornského Los Angeles sa pretrhala hrádza vodnej nádrže, pričom zahynulo okolo 700 ľudí a škody sa odhadovali na 15 miliónov dolárov.

1979 – Medzi štátmi Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) s výnimkou Spojeného kráľovstva nadobudol platnosť európsky menový systém so spätnou platnosťou k 1.1.1979.

1988 – Do prevádzky uviedli najdlhší tunel pod vodou Seikan, spájajúci japonské ostrovy Honšú a Hokkaido.

1992 – Východné Turecko postihlo ťažké zemetrasenie (6,2 stupňa Richterovej stupnice), poškodená bola najmä provinčná metropola Erzincan a zahynulo najmenej 570 osôb.

1996 – Štyridsaťtriročný muž, ktorého polícia neskôr identifikovala ako Thomasa Hamiltona, zastrelil v telocvični základnej školy v škótskom Dunblane 16 detí vo veku od päť do šesť rokov a jednu učiteľku. Hamilton bol kedysi vedúcim skautského oddielu, odkiaľ ho pred viac ako 20 rokmi vylúčili za „nevhodné správanie“.

1998 – Juhokórejský prezident Kim Te-džung udelil rozsiahlu všeobecnú amnestiu 5,5 milióna Kórejčanom. Amnestia sa týkala širokej škály trestných činov a priestupkov od politických väzňov až po tých, ktorí riadili motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu.

Skladba dňa

1960 – Adam Clayton (rodený Adam Charles Clayton), Chinnor, Oxfordshire, UK basový gitarista skupiny U2. Keď mal päť, presťahovali sa s rodinou do Dublinu. Tam v roku 1976 založili spolužiaci zo strednej školy skupinu Feedback. Iniciátorom bol spevák Bono Vox a bubeník Larry Mullen, u ktorého aj skupina skúšala. Odohrali pár miestnych vystúpení a zmenili si názov na U2. V marci 1978 vyhrali talentovú súťaž, tá im otvorila cestu do nahrávacieho štúdia. Prvé skladby vychádzajú v septembri 1979 a vysielala ich hlavne rozhlasová stanica Radio 2 Irish. V októbri 1980 vydali prvý album Boy. V júli 1981 mali v singlovom rebríčku prvú skladbu Fire. Veľký úspech získal album The Joshua Three, ktorý vyšiel v marci 1987, z neho sú hity With Or Without You a I Still Haven't Found What I'm Looking For, oba sa dostali na čelo amerického rebríčka. Doposiaľ vydali štrnásť štúdiových albumov. Najnovší Songs of Experience vyšiel v decembri 2017, pred ním to bol album Songs Of Innocence v septembri 2014. V anglickom TOP 40 rebríčku mali zatiaľ 43 skladieb, z nich sedem sa dostalo až na prvú pozíciu. Skupina je držiteľom 22 cien Grammy, celosvetový predaj ich platní presiahol 175 miliónov výliskov. V roku 2005 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM