Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok bude slnečno, teploty vystúpia do 23 stupňov

Dnešná pranostika znie Svätá Tekla posledné jablko zjedla. Meniny má Ľuboš aj Ľubor. Slnečno. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok bude slnečno, teploty vystúpia do 23 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Ľuboš aj Ľubor

Mužské mená Ľuboš, Ľubor majú český pôvod. Ľuboš vo voľnom preklade znie ako „ľúbený, milý“ a Ľubor ako „mierumilovný“. Nositeľov týchto na Slovensku ojedinelých krstných mien oslovujeme Ľuboško, Ľubko, Ľuborko, Norko.

Ľuboš aj Ľubor, ktorí majú meniny 24. septembra, sú veľmi podnikaví muži. Nepripisujú pritom veľkú dôležitosť dodržiavaniu istých zásad. Pustia sa do čohokoľvek, len aby sa predviedli a boli ziskoví.

Ak ich v živote prekvapia nejaké problémy, zbežne ich zhodnotia, ale detailmi sa nezaťažujú. Niekedy sú dosť urážliví, precitlivení a majú neprimerané reakcie. Veľmi rýchlo sa však spamätajú a znovu sú z nich zábavní a šarmantní spoločníci.

Pri športe sa väčšinou rýchlo unavia. Stravu by si mali dopĺňať najmä o vitamíny C a E.

Stalo sa doma

1994 – Na pozvanie Slovenskej akadémie vied (SAV) pricestoval na návštevu Slovenska – vlasti svojich starých rodičov – americký astronaut Eugen Andrew Cernan, ktorý ako veliteľ lode Apollo 17 vystúpil v roku 1972 na Mesiac.

1980 – Narodil sa v Považskej Bystrici herec a moderátor (Rádio_FM) MARIÁN MITAŠ, známy napríklad zo seriálov Kolonáda, Ordinácia v ružovej záhrade, Búrlivé víno, alebo z filmov Dom alebo Kandidát.

1981 – Narodil sa v Banskej Bystrici hokejista, reprezentant TOMÁŠ SUROVÝ.

1984 – Zomrela v Prahe spisovateľka a prekladateľka ZUZKA ZGURIŠKA, pôvodným menom Ľudmila Dvořáková – Šimonovičová). V jej dielach sa zrkadlí rázovitý život na myjavských kopaniciach, ktorý sa snažila zobrazovať z humornejšej stránky, pričom vychádzala z vlastných zážitkov a skúseností. Medzi jej diela napríklad patria: Obrázky z kopaníc, Bičianka z doliny, Metropola pod slamou a iné. Narodila sa 13.4.1900 v Myjave.

2017 – Peter Sagan obhájil v nórskom Bergene titul svetového šampióna v cestnej cyklistike. Slovenský reprezentant, ktorý v roku 2016 triumfoval v Dauhe a rok predtým ovládol preteky v americkom Richmonde, zvíťazil v záverečnom špurte pretekov s hromadným štartom. Sagan tak prepísal štatistiky, keď ako prvý v histórii zvíťazili na svetovom šampionáte trikrát za sebou.

Stalo sa vo svete

1493 – Krištof Kolumbus začal svoju druhú námornú cestu, pri ktorej doplával k Portoriku, Malým Antilám a Jamajke.

1957 – V americkom Little Rocku, štát Arkansas, došlo k otvorenému stretu medzi černošským hnutím a rasistami. Na upokojenie vyostrenej situácie vyslal 34. prezident USA Dwight Eisenhower armádne jednotky.

1960 – V prístave amerického mesta Newport News (štát Virgínia) spustili na vodu v tom čase najväčšiu loď na svete, lietadlovú loď na jadrový pohon Enterprise.

1963 – Senát USA ratifikoval dohodu medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR) o obmedzení jadrových pokusov.

1971 – V Spojenom kráľovstve vláda verejne obvinila 90 pracovníkov veľvyslanectva Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) zo špionáže a vypovedala ich z krajiny.

1973 – Guinejsko-bissauská republika (Guinea-Bissau) vyhlásila svoju nezávislosť od Portugalska.

1988 – Reverendku Barbaru Harrisovú zvolili ako prvú ženu za anglikánskeho biskupa v USA.

1988 – Kanadský šprintér Ben Johnson zabehol na OH v Soule 100 metrov za 9,79 s. Tento vtedajší nový svetový rekord však nebol uznaný, lebo Johnsonovi zistili doping.

1991 – Americká kultová kapela Nirvana vydala album Nevermind, najvplyvnejší grungový album deväťdesiatych rokov 20. storočia.

1993 – Princ Norodom Sihanuk sa stal kambodžským kráľom. Panoval do 7.10.2004, kedy sa zriekol trónu.

1998 – Irán sa dištancoval od náboženského dekrétu fatwa, ktorým bol britský spisovateľ Salman Rushdie odsúdený na trest smrti. Otvorila sa tým cesta k zlepšeniu napätých vzťahov medzi Iránom a Spojeným kráľovstvom.

Skladba dňa

1946, Jan Nedvěd, Praha, skladateľ, spevák a všestranný hudobník. Po hudobných začiatkoch v trampských skupinách založil s bratom Františkom v roku 1972 skupinu Toronto. Tú po pár týždňoch premenovali na Brontosauři. V roku 1974 vyhrali autorskú súťaž na festivale Porta so skladbou Jana Nedvěda Kamarát. Ešte v tom roku prijali ponuku na spoločné vystupovanie so skupinou Spirituál Kvintet. V roku 1976 opäť účinkovali ako formácia Brontosauři. Na začiatku 80. rokov už boli Brontosauři hviezdami folkovej scény, denne dostávali pozvánky na koncerty a festivaly. Prierez ich vlastnej tvorby vyšiel v roku 1985 na albume Na kameni kámen. Zo slávnej éry tejto skupiny sú hity ako Růže z papíru či Na kameni kámen. Honza Nedvěd si vyslúžil pomenovanie „trampský Verdi“. Viaceré skladby z ich repertoáru sa stali hymnickými piesňami. Pri príležitosti Janovej päťdesiatky vystúpili 21. júna 1996 na Strahovskom štadióne, na koncert prišlo viac ako 70 tisíc ľudí. V roku 1997 sa rozišli na celých desať rokov. Každý z bratov účinkoval sólovo s vlastnou sprievodnou skupinou. Až 19. decembra 2007, na spoločnom koncerte v Lucerne sa bratia stretli na jednom pódiu na spoločnom koncerte. Na svojom konte má Honza s kapelou a sólovo vydanú viac ako dvadsiatku albumov, ten prvý bol v roku 1985 Na kameni kámen. Z najnovšej tvorby sú to albumy Ta noc, kdy mi vyšlo slunce z roku 2007, Lidové písničky z decembra 2008 a najnovší album Souhvězdí jisker, ktorý spolu s bratom Františkom pod hlavičkou Nedvědi vydal v novembri 2011. V júni 2013 prerušil koncertnú činnosť, v roku 2016 ohlásil návrat na scénu. Bol štyrikrát ženatý, má päť detí, sú nimi Monika, Alena, Jan, Jakub a Václav.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM