Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok pribudne oblačnosť aj hmla, meniny má Kornel

Dnešná pranostika hovorí: "Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február". Meniny má Kornel. Oblačno, miestami hmla. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok pribudne oblačnosť aj hmla, meniny má Kornel
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Kornel

Mužské meno Kornel má latinský pôvod a je odvodené zo slova cornu, ktoré znamená „roh“. S nositeľmi tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame len výnimočne.

Kornelovia, ktorí majú meniny 26. novembra, sú ťažko poznateľní. Prejavujú sa ako priami a súťaživí muži. Vedú intenzívny život. Dokážu sa bez zábran zveriť so svojimi problémami a radi komunikujú s ľuďmi.

V školských laviciach sú Kornelovia výmyselníci, ktorí pripravia profesorom nejednu „horúcu“ chvíľu.

Keď chcú niekomu čosi povedať, povedia to z mosta doprosta. Neraz svojimi reakciami prekvapia okolie. Vedia, čo chcú, a väčšinou to aj dosiahnu.

Kornelovia sú vitálni. Sú náchylní na úrazy. Vyhýbať by sa mali mastným a sladkým jedlám.

Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Ich šťastné farby sú biela a zelená. Ochranné rastliny rumanček a jazmín, ochranné kamene nefrit a perla.

Stalo sa doma

1820 – V Bratislave koncertoval vtedy ešte len deväťročný Franz (Ferenc) Liszt, neskôr významný hudobný skladateľ 19. storočia.

1921 – Na pôde Národného zhromaždenia Československej republiky (NZ ČSR) vystúpili poslanci Slovenskej ľudovej strany (SĽS) na čele s Andrejom Hlinkom zo spoločného klubu Československej strany ľudovej. Vytvorili vlastný klub, čo znamenalo, že sa prvý raz na parlamentnej pôde objavila samostatná slovenská politická strana.

1989 – Nežná revolúcia: V Bratislave a v Prahe sa konali dosiaľ najväčšie zhromaždenia občanov. (V Prahe na Letenskej pláni bolo asi 500.000 ľudí.) Prvý raz sa s komunistickým premiérom Ladislavom Adamcom stretli zástupcovia Občanského fóra vedení Václavom Havlom.

1995 – V Rajeckej Lesnej sprístupnili Slovenský betlehem – unikátne rezbárske dielo Jozefa Pekaru.

2002 – Slovenský režisér Matej Mináč získal v New Yorku prestížnu cenu International Emmy Award v kategórii dokumentárnych filmov za snímku Sila ľudskosti – Nicholas Winton.

Stalo sa vo svete

1346 – Karola IV. v Bonne korunovali za kráľa Svätej ríše rímskej.

1812 – Začala sa (trvala do 28.11.) pri rieke Berezina bitka ruských vojsk s Napoleonovou armádou, ktorá pri ústupe z Moskvy utrpela zdrvujúcu porážku.

1832 – V New Yorku sprevádzkovali prvú konskú mestskú železnicu na svete Harlem Railway.

1917 – Po stretnutí zástupcov hokejových mužstiev Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators a Quebec Bulldogs v hoteli Windsor v kanadskom Montreale vznikla Národná hokejová liga (National Hockey League – NHL).

1922 – Briti Howard Carter a gróf Carnarvon vstúpili do hrobky faraóna Tutanchamona.

1940 – Nacisti postavili okolo varšavského geta múr, v ktorom izolovali 500.000 židov.

1949 – India prijala novú ústavu, ktorou sa stala federálnou republikou v rámci Britského spoločenstva národov (Commonwealthu).

1962 – Uskutočnilo sa prvé nahrávanie britskej hudobnej skupiny Beatles pod týmto názvom.

2001 – Nepálsky kráľ Gjanéndra rozhodol o nasadení armády štátu proti maoistickým povstalcom, ktorí bojovali za zvrhnutie monarchie.

2005 – Japonská vesmírna sonda Hajabusa úspešne pristála na asteroide Itokawa a odobrala vzorky.

2008 – V Bombaji sa začala (trvala do 28.11.) séria bombových teroristických útokov, pri ktorých zahynulo 166 osôb a vyše 600 bolo zranených. Terčom sa stali viaceré miesta, kde sa často zdržiavajú západní turisti a podnikatelia.

Skladba dňa

1986 – Narodila sa Aneta Langerová, Benešov, speváčka a skladateľka. V júni 2004 stala víťazkou prvej série speváckej súťaže Česko hľadá SuperStar. V septembri 2004 vydala debutový album Spousta andělů, na ktorom boli hity Hříšná těla, křídla motýlí a Voda živá. Jeho predaj dosiahol 128 tisíc kusov, čo jej vynieslo niekoľkonásobnú platinovú platňu. V roku 2007 vydala druhý album s názvom Dotyk, z ktorého je hit Malá mořská víla.

Jej tretí album z novembra 2009 má názov Jsem. Dvakrát po sebe, za roky 2005 a 2006 získala v kategórii speváčky českého zlatého slávika, za rok 2007 bola druhá, v rokoch 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 zhodne na štvrtom mieste, za rok 2013 na tretej pozícii, za rok 2014 piata. V júli 2012 vydala CD a DVD s názvom Pár míst, za ktoré získala ocenenie Anděl 2012 ako speváčka roka. V poradí štvrtý štúdiový album Na Radosti vyšiel v novembri 2014. Aneta spolu s klaviristom, hudobným skladateľom a producentom Jakubom Zitkom pracovala dva roky na piesňach, pôvodnej hudbe a textoch. Inšpiráciu našli na Šumave, kde objavili dnes už zaniknutú osadu Na Radosti. Album získal úspech u fanúšikov aj u kritikov.

Zo štyroch nominácií na cenu českej Akademie populárni hudby Anděl 2014 Czech Music Awards premenila všetky na anjelské sošky, trikrát uspela v ankete Žebřík 2014. V roku 2015 získala cenu Anděl za videoklip k piesni Tragédie u nás na vsi a taktiež ocenenie speváčka roka v ankete Žebřík. V júni 2016 vyšiel album Na Radosti aj vo vinylovej verzii. V septembri 2017 vyšlo CD a DVD Na vlně Radosti so živým záznamom koncertu v pražskom Forume Karlín, ktorým speváčka v závere roka 2016 oslávila dva roky Na Radosti. V septembri 2018 sa hudobne podieľala na vydaní audioknihy Pane Bůh, tady Anna, ktorú načítala Bára Hrzánová.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM