Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok bude slnečno a teplo, meniny má Prokop

Dnešná pranostika hovorí: "Keď prší na Prokopa, namokne každý snop aj kopa". Meniny má Prokop. Slnečno. Teploty 22 až 27 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok bude slnečno a teplo, meniny má Prokop
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Prokop

Mužské meno Prokop má grécky pôvod a význam mena je „pripravený na boj“, „priekopník“. Nositelia tohto mena majú meniny 4. júla a stretávame sa s nimi iba výnimočne.

Prokopovia sú muži, ktorí si dokážu ujasniť priority a podľa toho sa aj zariadiť v živote. Ich zmysel pre realitu im nedovolí vzlietnuť veľmi vysoko. Dôkladne si vyberú odbor, v ktorom chcú pôsobiť. Zvyčajne v ňom potom dosahujú výrazný úspech. Vedia, čo chcú, aj za tým idú. Títo muži sú neústupčiví vo svojich názoroch i rozhodnutiach. Aj keď to nedajú vždy najavo, vnútorne sa bránia akejkoľvek náhlej zmene. Prokopovia sa zdôverujú iba svojim najbližším.

Sú veľmi odolní voči únave a obdivuhodne vitálni. Zdravotne slabšie majú obličky a oči. Ovplyvňuje ich planéta Saturn.

Ich šťastné farby sú hnedá, čierna, tmavomodrá. Ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene achát a opál.

Stalo sa doma

907 – V bitke pri Bratislave Maďari porazili vojsko bavorského vojvodu Luitpolda. V súvislosti s touto bitkou sa v Salzburských análoch objavila prvá písomná zmienka o Bratislave.

1898 – Položili základný kameň Psychiatrickej liečebne Samuela Bluma v Plešivci, ktorá je najstaršou liečebňou tohto druhu na Slovensku.

1903 – V Budapešti začal vychádzať Slovenský týždenník, ktorého vydavateľom a redaktorom bol Milan Hodža.

1970 – Narodil sa reprezentant v stolnom tenise LADISLAV GÁSPÁR, paraolympionik desaťročia z roku 2005.

1974 – Zomrel v Sremskej Kamenici (dnes Srbsko, Vojvodina) básnik, literárny kritik, prekladateľ, redaktor časopisu Nový život a organizátor literárneho života krajanov v Srbsku MICHAL BABINKA. Narodil sa 25.8.1927.

1978 – Narodila sa v Bratislave módna návrhárka VERONIKA HLOŽNÍKOVÁ.

Stalo sa vo svete

1903 – Bol uvedený do prevádzky podmorský telegrafný kábel medzi americkým San Franciskom a hlavným mestom Filipín Manilou.

1946 – Filipíny získali nezávislosť po 47 rokoch americkej nadvlády.

1950 – V Nemecku sa uskutočnilo prvé vysielanie Rádia Slobodná Európa. Prvé skúšobné vysielanie novozaloženej stanice sa zrealizovalo z nákladného auta pohybujúceho sa okolo hraníc s Československom.

1985 – Britská matematička Ruth Lawrenceová získala ako 13-ročná bakalársky titul na univerzite v Oxforde.

1997 – Americká vesmírna sonda Pathfinder pristála na Marse.

2003 – Ruský prezident Vladimir Putin a rumunský prezident Ion Iliescu podpísali postkomunistickú zmluvu o priateľstve medzi týmito dvoma krajinami.

2007 – Na slobodu sa dostal britský novinár BBC Alan Johnston, ktorého 12. marca toho roku uniesli palestínski militanti. K jeho prepusteniu prispelo palestínske hnutie Hamas.

2010 – Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal po druhý raz v kariére víťazom dvojhry na prestížnom Wimbledone.

2012 – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) odmietli Obchodnú dohodu proti falšovaniu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA).

2014 – Na päť rokov a deväť mesiacov poslal britský súd do väzenia televízneho zabávača austrálskeho pôvodu Rolfa Harrisa, ktorého uznali za vinného v 12 bodoch obžaloby týkajúcej sa zneužívania mladistvých dievčat. Trestných činov sa celebrita mala dopustiť v rokoch 1968–86 na štyroch dievčatách, z ktorých niektoré mali iba sedem a osem rokov.

Skladba dňa

1963, Matt Malley (rodený Marhew Mark Malley), Oakland, California, USA, exbasový gitarista skupiny Counting Crows, hral v nej do konca roku 2005. Túto rockovú formáciu založili v San Franciscu v roku 1991 spevák Adam Duritz a gitarista Dave Bryson. Prvý album August And Everything After vydali v septembri 1993, v októbri 1996 vydali druhý Recovering The Satellites. Ten bol úspešný a dostal sa na prvú pozíciu v rebríčku. V apríli 2004 bola hitom ich skladba Accidentally In Love z filmu Shrack 2, ktorý mal premiéru 19. mája 2004. Na svojom konte majú sedem štúdiových albumov, siedmy s názvom Somewhere Under Wonderland vyšiel v septembri 2014, predchádzajúci Underwater Sunshine (Or Chat We Did On Our Summer Vacation) vydali v apríli 2012. K diskografii patrí aj šesť live a dva kompilačné albumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM